Nieuwbouw Martini Ziekenhuis opgeleverd

3 september 2007, 16:01
De markante nieuwbouw van het Martin Ziekenhuis in Groningen is opgeleverd. De bouwers van het langgerekte gebouw (ontwerp: Burger Grunstra architecten adviseurs) hebben vrijdag de sleutels overgedragen aan de ziekenhuisdirectie. Typerend zijn de krommende gevel en het flexibele concept.

Het industriële concept is gebaseerd op standaardisatie. Zowel het bouwskelet, dat bestaat uit uniforme bouwblokken, als de gevelpanelen en systeemwanden worden volledig geprefabriceerd.

De polikliniekruimtes hebben standaardafmetingen, geschikt voor verschillende specialismen. Ook leidingschachten zijn gestandaardiseerd. Alleen de hoogtechnische afdelingen, zoals de röntgen- en operatieafdeling, krijgen een breder bouwblok. Het bouwconcept leidt tot flexibiliteit op alle niveaus. Aan het gebouw kan een uitbouw van 2.40 bij 7.20 meter als een ‘lade’ worden toegevoegd. Dat biedt de mogelijkheid het vloeroppervlak, zonder constructieve aanpassingen, van het gehele gebouw met zo’n tien procent te vergroten. Het gebouw is zelfs zo ontworpen en functioneel ingedeeld dat het over twintig jaar bijvoorbeeld als kantoorgebouw kan dienen.

In de nieuwbouw kan een verpleegafdeling eenvoudig worden omgezet in een polikliniek of kantoorruimte. De tussenwanden en afwerkvloer zijn demontabel zodat een vertrek aangepast kan worden aan een verandering in functie. In het ziekenhuis is veel aandacht besteed aan beleving van het gebouw. Om de gebruikers zich prettig te laten voelen, treedt er bijvoorbeeld veel daglicht naar binnen en zijn er veel plaatsen met een goed uitzicht. Verder verschilt het kleurgebruik per afdeling en wordt er een binnentuin met een markant gebouwtje aangelegd.

Naast 60.000 vierkante meter aan nieuwbouw werd ook een bestaand gedeelte gerenoveerd. Hierin komen een onderwijs- en opleidingscentrum, enkele ondersteunende afdelingen en een care center’ voor commerciële zorgaanbieders.

De komende maanden worden gebruikt om het gebouw in te richten. Eind december vindt de verhuizing vanaf de huidige locaties plaats.

Bron: Martini Ziekenhuis / Groninger Internet Courant

Andere nieuwsberichten

Winnaars Betonprijs 2019 bekend

15 november, 2:13

Tentoonstelling over Bruno Taut in Museum Het Schip

15 november, 11:57

Atelier van Berlo winnaar Next Step Award 2019

14 november, 6:00

Stedelijk Museum toont ontwerp uit eigen 125-jarig bestaan

14 november, 3:26

Video: masterclass Ben van Berkel in Haarlem

15 november, 3:06

'Huidige PFAS-meting geeft onbetrouwbaar beeld'

15 november, 9:58

Foto's Chinese spektakelarchitectuur gebundeld in boek

14 november, 4:27

Stikstof: het echte werk komt nog

14 november, 9:45

'Randstad niet uit de brand met stikstofmaatregelen'

14 november, 9:34

Kamer kritisch over verbranden biomassa

13 november, 5:08
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Performance in Lighting
Sempergreen
EeStairs | stairs and balustrades
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
3M NEDERLAND BV
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan