Partners en medewerkers van opZoom architecten
Copyright: Pim Geerts
De Boulevard in Arnhem
Copyright: Klaas Tuin
De Boulevard in Arnhem
Copyright: Petra Appelhof
De Boulevard in Arnhem
Copyright: Petra Appelhof
TransZoom in Arnhem
Copyright: Triple-D
TransZoom in Arnhem
Copyright: Triple-D
TransZoom in Arnhem
Copyright: Triple-D
De voormalige koepelgevangenis in Arnhem
Copyright: Gelders Archief, Henri ter Hall
Partners en medewerkers van opZoom architecten
Copyright: Pim Geerts
De Boulevard in Arnhem
Copyright: Klaas Tuin
De Boulevard in Arnhem
Copyright: Petra Appelhof
De Boulevard in Arnhem
Copyright: Petra Appelhof
TransZoom in Arnhem
Copyright: Triple-D
TransZoom in Arnhem
Copyright: Triple-D
TransZoom in Arnhem
Copyright: Triple-D
De voormalige koepelgevangenis in Arnhem
Copyright: Gelders Archief, Henri ter Hall

opZoom architecten: Arnhem moet nog meer inbreiden

4 maart 2020, 11:33
Bij de huidige problemen op de woningmarkt gaat de aandacht voornamelijk uit naar de Randstad, maar in andere delen van het land is de situatie evengoed lastig. Architectenweb bezocht opZoom architecten in Arnhem en besprak met medewerkers van dit bureau hoe de vlag er in de Gelderse hoofdstad bij hangt. De Arnhemmers illustreerden hun verhaal aan de hand van enkele projecten. “Nieuwe ontwikkellocaties zijn schaars aan het worden.”

Help, de Randstedelingen komen! Volgens die teneur deden de provincies Gelderland en Overijssel eind vorig jaar een oproep om geld van de minister voor woningbouw. De komende vijf jaar dienen zeker 75.000 woningen worden gebouwd in het oosten van het land, waarvan het overgrote deel bestemd is voor mensen die de drukke en dure Randstad zijn ontvlucht. Anders dreigen ook in deze gebieden grote problemen met de woningmarkt, infrastructuur én de natuur. Hoe relativerend is de aarzeling van Johan Blokland als hem deze situatie wordt voorgelegd.

“Er is hier zeker sprake van een woningtekort”, vertelt de medeoprichter en -directeur van opZoom, “net als overal in het land. Ik vraag me alleen af of dit met de komst van mensen uit de Randstad te maken heeft. Je hebt hier veel aanwas uit de regio; er is een sterke trek gaande vanuit de omgeving naar de steden, want wonen in de stad is erg populair. Anderzijds zie je dat ze in de kleinere kernen ook weer aan het bouwen zijn voor de eigen jeugd, zelfs in de Achterhoek. Daar hoorde je een paar jaar geleden iedereen over krimp praten, maar dat begrip is eigenlijk van tafel. Ook de provinciale ‘wooncontingenten’, een beperking van het aantal woningen dat jaarlijks in gemeenten gebouwd mag worden, zijn in Gelderland niet meer leidend.”

Bijzondere woonvormen
In Arnhem, waar opZoom kantoor houdt in een zelf gerenoveerd gebouw van Dudok (het enige pand van de vermaarde architect in de Gelderse hoofdstad), is er veel vraag naar bijzondere woonvormen. Om deze in een volgebouwd centrum als dat van Arnhem te kunnen realiseren, wordt vooral ingezet op transformatie, sloop-nieuwbouw en verdichting. Met het transformatieproject De Boulevard sleepte opZoom vorig jaar nog de publieksprijs van de Willem Diehlprijs in de wacht. Een oude ambachtsschool nabij de John Frostbrug werd getransformeerd tot woongebouw dat de sfeer van een school ademt. De bewoners beschikken er over ruime lofts met oplopende niveaus, terwijl aan de buitenzijde van het gebouw balkons zijn ingeschoven. De historie wordt geëerd door vroegere aanbouwen als ‘schaduwen’ op de gevel te weerspiegelen.

In het hart van de binnenstad is het project TransZoom in aanbouw, bestaande uit negen stadsvilla's en zes luxe appartementen, een commerciële plint en een parkeervoorziening aan de binnenkant van het blok. “Het woonprogramma, appartementen van tweehonderd vierkante meter per stuk, is ongekend voor het centrum van Arnhem”, zegt Bastiaan Buurman, die als projectarchitect aan TransZoom werkt. “De bulk van de wederopbouw bestond hier namelijk uit kleine appartementjes. Het gebouw trekt een wisselende groep kopers, van jonge gezinnen tot senioren.” De plint wordt ingevuld met functies die zorgen voor levendigheid en passen binnen een stedelijke context, maar die ook directe waarde voor de bewoners hebben. Zij kunnen daar bijvoorbeeld kantoorruimte of een fotostudio inrichten.

Het wordt wel steeds moeilijker om nog ruimte voor nieuwe woningen te vinden in het Arnhemse centrum en eigenlijk geldt dat voor de hele stad, zo constateren Blokland en Buurman. “Nieuwe ontwikkellocaties zijn schaars aan het worden, ook de uitleggebieden zijn bijna vol. Je hebt het Coberco-terrein bij de John Frostbrug en plekken als Schuytgraaf, maar daarmee houdt het wel zo ongeveer op. Er zal nog meer moeten worden ingebreid, een opgave die zeker in Arnhem vraagt om kleine en inventieve oplossingen. Inzetten op dubbel gebruik bijvoorbeeld. Zo zijn er hier na de oorlog veel parkeergarages en pleinen gerealiseerd, die zou je kunnen optoppen of vervangen door woningen.”

Koepelgevangenis
Voor opZoom staat er in elk geval nog één grote opdracht te wachten in Arnhem: de transformatie van de voormalige koepelgevangenis. In het monument zelf komen een hotel en daaraan verwante functies als een restaurant en fitnessvoorziening. Het terrein rond het gebouw wordt ingericht met groene hoven, daaromheen verrijzen woningen. De oude gevangenismuren worden opengebroken, zodat er letterlijk meer verbinding met de buurt ontstaat. Door de niet-monumentale bebouwing op het terrein zelf te slopen, wordt bovendien het ensemble van gevangenis en de twee poortwachters in ere hersteld. Verder wordt een parkeerkelder geïntegreerd in het terrein, dat de nodige hoogteverschillen kent.

De oude cellen gaan fungeren als hotelkamers. Met een oppervlak van twaalf vierkante meter zijn ze niet ruim, maar voor dit euvel komt een oplossing, vertelt architect Christelle Oude Vrielink. “We zijn aan het onderzoeken of we een extra ‘ring’ kunnen toevoegen aan de monumentale koepelruimte, in de vorm van een enorm interieurmeubel. Dit ronde element wordt multifunctioneel; het fungeert als verlengstuk van de hotelkamers, er kunnen werkplekken in worden gerealiseerd en het biedt plek voor een receptie en lobby. Verder zorgt de nieuwe ring voor een betere akoestiek. Hoe we alles precies gaan invullen is nog niet bekend, wel is duidelijk dat de imposante koepelruimte altijd goed zicht- en voelbaar zal zijn.”

Andere nieuwsberichten

Nieuw gebouw met laboratoria en kantoren voor Leiden Bio Science Park

Vandaag, 15:55

Mecanoo transformeert voormalig concertgebouw in Schotse Perth tot museum

Vandaag, 14:41

Porseleinen Toren in ontwikkelgebied Nieuw Delft officieel geopend

Vandaag, 11:35

MoederscheimMoonen ontwerpt nieuw bewegingscentrum voor zorglandgoed

Vandaag, 09:25

Amsterdam gaat meer woningen voor ouderen geschikt maken

Vandaag, 13:49

FNV: minister moet ingrijpen na censuur door bestuur TU Delft

Vandaag, 12:12

Gelderland wil 12.000 huizen bouwen bovenop bestaande daken

Vandaag, 10:03

Zeeland investeert miljoenen in wonen, wegen en leefbaarheid

Gisteren, 16:31

De Jonge: invoering Omgevingswet tot nu toe ‘rustig en stabiel’

Gisteren, 12:28

Amsterdam verbiedt bouw nieuwe hotels

Gisteren, 09:14
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan