Copyright: Koninklijke NLingenieurs
Copyright: Koninklijke NLingenieurs

Congres De Ingenieuze Stad

Pakhuis de Zwijger, Piet Heinkade 179, 1019 HC Amsterdam
Koninklijke NLingenieurs organiseert op donderdag 18 november het congres De Ingenieuze Stad: Reageren op de toekomstige leefomgeving. Lidbureaus en andere professionals uit de ingenieursbranche ontmoeten elkaar ‘s middags live in Pakhuis de Zwijger te Amsterdam. Zij gaan in gesprek over scenario’s voor de toekomstige leefomgeving en het belang van gedrag voor het slagen van ingenieuze oplossingen.

Keynote sprekers Tessa Cramer, David Hamers en Prof. dr. Ir. Wim Leendertse delen plenair hun visie om complexe ruimtelijke opgaves van de toekomst, zoals de woningnood en de energietransitie, te lijf te gaan. In twee breakout-rondes gaan de deelnemers aan de slag om scherper te krijgen hoe we als ontwerpers snellere stappen kunnen zetten naar de Ingenieuze Stad die voldoet aan de klimaatdoelstellingen en de European Green Deal. Tijdens het congres vindt de prijsuitreiking plaats van de Doe&Durf Challenge. 

Dat de toekomst behoorlijk onzeker is, dat is geen nieuws. We zitten midden in transities rondom energie, klimaatadaptatie, grondstoffen, digitalisering en geopolitiek. We hebben geen glazen bol om de toekomst te voorspellen, maar diverse methodieken en tools kunnen helpen om scenario’s te bedenken. Daarmee kun je je reactie bepalen op die toekomst.

Een spannende en cruciale factor is het belang van de menigte. Wat doe je als windenergie een belangrijke oplossing is voor de energietransitie, maar niemand wil een windmolen bij zijn huis? Hoe krijg je mensen zo ver om minder te gaan reizen? Het belang van gedrag voor het slagen van onze ingenieuze oplossingen neemt toe. Maar gedrag is onvoorspelbaar, toch?

Tijdens het congres De Ingenieuze Stad gaan deelnemers in gesprek over de scenario’s voor de stad en het land van morgen. Hoe we rekening kunnen houden of zelfs gebruik kunnen maken van gedrag. Hoe we reageren op de toekomstige leefomgeving. 

Plenair programma 
Het programma start met een keynote speech van Tessa Cramer, Lector Designing the Future bij Fontys Hogeschool, futurist en toekomstgerichte academicus. Tessa is ervan overtuigd dat de complexe thema’s van onze tijd niet opgelost kunnen worden in de bestaande systemen en denkwijzen. Zij geeft de deelnemers handvatten en instrumenten om de complexe ruimtelijke opgaves van de toekomst te lijf te gaan.

De tweede keynote speech is van David Hamers, senior onderzoeker stedelijk gebied en plaatsvervangend hoofd bij het PBL. Hij kijkt naar hoe ruimtelijke planning en stedelijk ontwerp inzichten in toekomstige stedelijke ontwikkeling kunnen geven. Hij deelt zijn visies omtrent langetermijndenken. De middag sluit af met een keynote speech van prof. dr. Ir. Wim Leendertse, Bijzonder Hoogleraar Management in Infrastructuurontwikkeling aan de faculteit Ruimtelijke Wetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen en strategisch adviseur bij Rijkswaterstaat, over hoe om te gaan met een continu veranderende omgeving binnen ruimtelijke planning.

Breakout-rondes 
Tijdens de eerste breakout-ronde gaan de handen uit de mouwen. Aan de hand van de vier scenario’s voor stedelijke ontwikkeling, infrastructuur en mobiliteit van het Planbureau voor de Leefomgeving gaan de deelnemers aan de slag om scherper te krijgen hoe we als ontwerpers en door goede ontwerpen snellere stappen kunnen zetten naar de Ingenieuze Stad die voldoet aan de klimaatdoelstellingen en de European Green Deal.

Deelnemers kunnen er ook voor kiezen om de presentaties bij te wonen van de finalisten van de Doe&Durf Challenge. Jonge ingenieurs presenteren hun oplossing voor een volledig circulaire samenleving in 2050.

Tijdens de tweede breakout-ronde draait het om inspiratie en luisteren. Onderwerp is de invloed van gedrag en hoe gedrag is te sturen op het gebied van mobiliteit, openbare ruimte en de energietransitie. Hoe krijgen we de omslag naar In my backyard en zorgen we ervoor dat diverse oplossingen voor schonere energie zoals windmolens en zonnepanelen op een positieve manier worden ingepast in de leefomgeving zodat weerstand kan worden voorkomen?
bron: Koninklijke NLingenieurs

Andere evenementen

Cradle to Cradle Café - AI en Architectuur: duurzame(re) gebouwen ontwerpen met AI, hoe dan?
Mindlabs, Locomotiefboulevard 101, Tilburg
Ventilatieve koeling en zonwering
Safari Meeting Centre in Burgers’ Zoo, Antoon van Hooffplein 1, Arnhem
Paris Proof: ‘Ontwerpen met milieu-impact en restwaarde’
Stadsschouwburg Utrecht, Lucasbolwerk 24, 3512 EJ Utrecht
BNO Interieurzaken: Slimme ruimtes, slimmer leren
Mosa Design Studio, Pedro de Medinalaan 1a, Amsterdam
Lezingen en expo: ‘Vrouwen van het AUP’
Noordzijde 31, 1064 GV Amsterdam
A-Imagination in Architectuur
Groot Heiligland 47, 2011 EP Haarlem
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan