Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
UNStudio - Hanwa Headquarters
Copyright: Rohspace
UNStudio - The Looking Glass
Copyright: Eva Bloem
MVSA Architects - Mall of the Netherlands
Copyright: MVSA Architects
Benthem Crouwel Architects - UvA Science Park
Copyright: Benthem Crouwel Architects
Benthem Crouwel Architects - Grotiusgebouw
Copyright: Jannes Linders
de Architekten Cie. - Galileo Reference Center
Copyright: Ernst van Raaphorst
Powerhouse Company - Hoofdkantoor Asics
Copyright: Sebastian van Damme
RAU - Triodos Bank
Copyright: Bert Rietberg voor J.P. van Eesteren
UNStudio - Hanwa Headquarters
Copyright: Rohspace
UNStudio - The Looking Glass
Copyright: Eva Bloem
MVSA Architects - Mall of the Netherlands
Copyright: MVSA Architects
Benthem Crouwel Architects - UvA Science Park
Copyright: Benthem Crouwel Architects
Benthem Crouwel Architects - Grotiusgebouw
Copyright: Jannes Linders
de Architekten Cie. - Galileo Reference Center
Copyright: Ernst van Raaphorst
Powerhouse Company - Hoofdkantoor Asics
Copyright: Sebastian van Damme
RAU - Triodos Bank
Copyright: Bert Rietberg voor J.P. van Eesteren

Architectenweb organiseert serie talkshows op Gevel 2020

Rotterdam Ahoy
Van 28 t/m 30 januari 2020 vindt in Rotterdam Ahoy de beurs Gevel 2020 plaats. Iedere dag organiseert Architectenweb op de beurs om 13:00u een talkshow rond het ontwerp van gevels van utiliteitsbouw. Sprekers zijn onder andere Astrid Piber (UNStudio), Stefan Prins (Powerhouse Company) en Erik Mulder (RAU). 

In de gevel komt veel samen: aan de ene kant is er het gewenste comfort binnen, aan de andere kant is er de uitdrukking van het gebouw richting het publieke domein. Nieuwe materialen en geveltechniek maken daarbij steeds meer mogelijk. Tegelijkertijd zetten de steeds hogere eisen die gesteld worden aan de energieprestatie en aan circulariteit de boel op scherp.

In een serie van drie talkshows - waarin lezingen van steeds een kwartier afgewisseld worden door geanimeerde gesprekken tussen de sprekers en de zaal - zoomt Architectenweb op Gevel 2020 in op het ontwerp van gevels voor utiliteitsbouw. Welke ontwikkelingen zijn er zichtbaar? Wat is er nu en straks mogelijk?

De talkshows vinden dagelijks plaats van 13:00u tot 14:00u in het Innovatietheater op Gevel 2020 in Rotterdam Ahoy en worden gemodereerd door JaapJan Berg.

Registreer je nu voor gratis kaarten voor Gevel 2020

Dinsdag 28 januari 2020
Gevels die een verhaal vertellen
Ieder gebouw heeft een eigen karakter en de gevel communiceert dit richting de stedelijke omgeving. Deze verhalende kant van de gevel komt bovenop de bouwfysische en bouwtechnische kanten ervan. Het is de kunst om al deze kanten van de gevel in het ontwerpproces te integreren tot een even bijzonder als functioneel geheel.

Astrid Piber / UNStudio
In haar presentatie vergelijkt Piber de gevel die zij met UNStudio heeft ontworpen voor een winkel in de PC Hooftstraat in Amsterdam met de gevel die zij heeft ontworpen voor de renovatie van een groot kantoorgebouw in Seoul. Hoe verhouden beide uitersten zich wat betreft benadering een techniek?

Jan Maarten Lieverdink / Sorba
Een gevel ontwerpen is één ding, deze bouwen is nog wat anders. Sorba engineert, produceert en monteert gevels. Zoals die van het nieuwe Depot Boijmans van Beuningen, een van de projecten waar Lieverdink in zijn presentatie op in zal gaan.

Mark Ohm en Thijs van de Straat / MVSA Architects
In de afgelopen jaren heeft MVSA Architects een serie gevels ontworpen met een grote plasticiteit. Een van de meest aansprekende gevels waar het bureau aan gewerkt heeft is die van de Mall of the Netherlands, waar Ohm en Van de Straat in hun presentatie dieper op in zullen gaan.

Woensdag 29 januari 2020
Volgende generatie vliesgevels
Er wordt nauwelijks nog utiliteitsbouw ontworpen zonder vliesgevels. Maar de ontwikkeling daarvan gaat verder. Welke stappen zijn hier de afgelopen jaren in gemaakt? Wat is er ondertussen allemaal mogelijk?

Joost Vos / Benthem Crouwel Architects
Na kort wat te vertellen over de gevel van het datacentrum dat Benthem Crouwel Architects langs de A10 in Amsterdam heeft ontworpen, gaat Vos in op de gevels die hij voor onderwijsgebouwen in Nijmegen en Amsterdam heeft ontworpen.

Robert Capel / Octatube
Octatube is bekend van zijn uiterst slanke constructies voor atria in binnen- en buitenland, maar Octatube ontwerpt en bouwt ook gevels, zoals bijvoorbeeld die van de Triodos Bank in Driebergen.

Stefan Prins / Powerhouse Company
In zijn lezing zoomt Prins onder meer in op de gevel van het nieuwe hoofdkantoor van Asics in Hoofddorp en de gevel van het Conradhouse in Amsterdam. Hoe zijn die gevels precies gematerialiseerd en gedetailleerd?

Donderdag 30 januari 2020
Gebouwen als materiaalbanken
Om geen materiaal meer te verspillen, moeten we gebouwen – inclusief hun gevels – opvatten als materiaalbanken. Het betekent dat gevels eenvoudig uit elkaar gehaald moeten kunnen worden, en dat de individuele producten en/of materialen weer eenvoudig gescheiden moeten kunnen worden; opdat ze als product en/of materiaal hergebruikt kunnen worden. In steeds meer projecten is te zien hoe dit principe vorm krijgt.

Hans Hammink / de Architekten Cie.
In haar projecten probeert de Architekten Cie. steeds een stapje verder te gaan als het om circulair bouwen gaat. Voorbeelden waar Hammink op ingaat is Edge Olympic en Galileo, met zijn modulaire houten gevel. Daarbij zoomt Hammink ook in op de ‘losmaakbaarheidstool’ die het bureau gebruikt: hoe worden materialen later ook weer gescheiden?

Peter Kreukniet / Insert
Een tijdelijk gebouw van Erasmus MC in Rotterdam is onlangs gedemonteerd en elders in de stad opnieuw opgebouwd voor een nieuwe gebruiker. Als we gebouwen beschouwen als materiaalbanken, dan transformeren sloopbedrijven in demontagebedrijven, en zijn er nieuwe partijen, zoals Insert, nodig om voor de geoogste materialen, maar soms dus ook hele gebouwen, een nieuwe bestemming te vinden.

Erik Mulder / RAU
Eerder met het hoofdkantoor voor Alliander in Duiven en het Gemeentehuis in Brummen, en nu met de Triodos Bank in Driebergen laat RAU zien hoe gebouwen getransformeerd kunnen worden tot materiaalbanken, waarin ieder materiaal opgenomen is in Madaster en zonder verlies individueel hergebruikt kan worden. Om dit in de toekomst goed te laten werken, moeten we wel opnieuw kijken naar het eigendom van de materialen, stelt Mulder.

Gevel 2020
In Rotterdam Ahoy vindt van 28 t/m 30 januari 2020 de beurs Gevel 2020 plaats. Op het hoofdpodium organiseert iedere dag een ander architectenbureau een sprekersprogramma. Op dinsdag is dat MVRDV, op woensdag cepezed en op donderdag Heren 5. Toegang tot de beurs is gratis na registratie. 

Architectenweb is mediapartner van Gevel 2020. 

Andere evenementen

Het oplossen van circulaire uitdagingen in vloerenindustrie
online
Manifestatie Zie de Schie
Op en in de omgeving van De Schie
Tentoonstelling Prix de Rome Architectuur 2022 - Healing Sites
Museumpark 25, 3015CB, Rotterdam
BNSP-SALON #6: Ondergronds bouwen
CASA Coehoornstraat 17 6811LA, Arnhem
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan