Copyright: Calais, November 2015. Henk Wildschut
Copyright: Uit de serie Shelter 2010-2016. Henk Wildschut
Copyright: Uit de serie Shelter 2010-2016. Henk Wildschut
The Wall. Impressie: La Bolleur
Copyright: Calais, November 2015. Henk Wildschut
Copyright: Uit de serie Shelter 2010-2016. Henk Wildschut
Copyright: Uit de serie Shelter 2010-2016. Henk Wildschut
The Wall. Impressie: La Bolleur

Jungle van Calais: foto's van Henk Wildschut

The Wall
Achttien indringende foto’s op billboard-formaat uit de serie ‘Shelter 2010 – 2016’ van fotograaf Henk Wildschut zijn vanaf 18 maart aanstaande te zien langs ‘The Wall’ in Amsterdam. ‘Shelter 2010 – 2016’ gaat over het dagelijkse leven in het vluchtelingenkamp bij Calais.

In dit kamp, waarvan inmiddels de ontruiming is gestart, probeerden ruim 5.000 vluchtelingen een tijdelijk leven op te bouwen in afwachting van een geslaagde oversteek naar Engeland. Wildschut fotografeert Calais al sinds 2005 en volgt de ontwikkelingen tot op de dag van vandaag. Regelmatig reist hij af naar de ‘Jungle van Calais’ om het veranderende leven vast te leggen.

Met zijn neutrale beelden wil Wildschut de veerkracht van de mens laten zien zonder deze zelf te portretteren. Marjo van Schaik, cultureel intendant Europe by People: “We wilden heel graag de foto’s uit de serie 'Shelter 2010 – 2016' van Henk Wildschut laten zien omdat ze juist de Europese vluchtelingenproblematiek benaderen vanuit het perspectief van het dagelijks leven.”

Welbevinden en onbehagen
De bewoners van Calais maakten provisorische beschuttingen om zo de periode waarin zij wachtten op de kans de grote oversteek te maken, te overbruggen. Calais is de laatste hindernis op weg naar het land van hun dromen: Groot-Brittannië. Het werd Wildschut duidelijk dat de uitdrukking van deze primitieve levensbehoefte zijn ‘leitmotiv’ zou worden voor het documentaire project dat hij eind 2005 startte.

Door de hutjes of ‘shelters’ neutraal te fotograferen en de bewoners buiten beeld te laten, vraagt hij van de kijker een ander soort beleving dan deze gewend is bij een onderwerp als deze. De beeldopbouw van de foto zal bij de kijker meteen een blik van herkenning opwekken.

Indirect biedt het beeld de mogelijkheid aan het publiek om zich verder in te leven in het welbevinden en onbehagen van bewoners van deze ‘shelters’. Zo hoopt Wildschut toch het ‘gezicht’ van de mens achter de hut zichtbaar te maken, met alle dromen en verlangens van dien voor een betere toekomst.

De expositie wordt op vrijdag 18 maart om 18.00 uur geopend. Voorafgaand aan de opening wordt om 15.00 uur uur in Pakhuis de Zwijger de film Arrival: Heimwee, Fernwee vertoond. In aanloop naar de opening staat de week vanaf 14 maart in het teken van De Vluchtroute. De volledige programmering is te vinden op https://dezwijger.nl/special/vluchtroute.

Billboardtentoonstellingen langs The Wall
Henk Wildschut (1967) studeerde aan de Koninklijke Academie in Den Haag. Hij exposeerde onder andere in Amsterdam, Berlijn, Shanghai, Beijing, Londen, Praag en Rome.

Wildschut wordt opgevolgd door Paul Faassen. Zijn werk is te zien van 22 april t/m 22 mei. Eerder in deze reeks billboardtentoonstellingen waren foto’s van Robin de Puy en Raimond Wouda te zien. Alle tentoonstellingen zijn vrij toegankelijk.

Europe by People, the future of everyday living is ontwikkeld door Marjo van Schaik, Frans de Vries en Egbert Fransen, in opdracht van het Ministerie van Buitenlandse zaken. Zij hebben gekozen voor een ‘open source’ werkwijze, met de focus op participatie, co-creatie en sociale innovatie, waarbij de artistieke kwaliteit gewaarborgd is.

Europe by People is mede mogelijk gemaakt door Prins Bernhard Cultuurfonds, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Amsterdams Fonds voor de Kunsten, Art of Impact, Fonds Podiumkunsten, Hogeschool van Amsterdam, European Cultural Foundation, Stichting DOEN en de Gemeente Amsterdam.

Andere evenementen

Talkshow Bouwstof op 7 december in Theaters Tilburg
Theaters Tilburg (studiozaal)
Samen bouwen aan de toekomst van Nederland op BouwBeurs 2023
Koninklijke Jaarbeurs, Utrecht
Ontwerpvisies Stadstheater Arnhem
Kleine Zaal, Stadstheater Arnhem
Heilig Verbond
NiCo, Coehoornstraat 17 (nabij Arnhem CS)
Webinar: Acoustics & Design
Online
10e Architectuur Biennale Rotterdam IT’S ABOUT TIME – The Architecture of Change
Ferro (de Keileweg 25)/ Keilezaal (Keilestraat 9F) in Rotterdam
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan