De Uiterwaarden Deventer
3 juni
De Parabool ondersteunt kinderen, (jong)volwassenen en ouderen met een verstandelijke beperking. Vanuit kleinschalige woon-, werk- en dagbestedingslocaties in Zuidwest-Overijssel richt de organisatie zich op persoonlijke ontplooiing, het versterken van sociale contacten en volwaardige deelname aan de samenleving.
Voorheen waren het servicebureau en de dagbestedingslocaties verspreid over Deventer en Schalkhaar. De bestaande gebouwen voldeden echter niet meer aan de eisen van deze tijd; ze waren verouderd, lastig te onderhouden, niet duurzaam en sloten niet meer aan bij de visie en werkwijze van De Parabool.
Om toekomstgericht te kunnen blijven werken, koos De Parabool voor een bundeling van functies op één centrale locatie: de Uiterwaarden aan de Brederodelaan in Deventer. In dit nieuwe gebouw zijn het servicebureau en vier dagbestedingsgroepen ondergebracht - samen onder één dak. Deze centralisatie bevordert samenwerking, efficiënt ruimtegebruik en versterkt de onderlinge verbinding tussen medewerkers en cliënten.
Het nieuwe gebouw is ontworpen met de menselijke maat en een warme uitstraling als uitgangspunt. De houten gevel met verticale lamellen geeft het pand een gastvrije en natuurlijke uitstraling en sluit mooi aan bij de groene omgeving van het nabijgelegen park aan de Jan Luykenkolk.
Op het gebied van natuurinclusief bouwen zijn bewuste keuzes gemaakt: zo zijn in de architectuur nestkasten voor vogels en vleermuizen geïntegreerd, evenals schuilplekken voor egels. Daarmee draagt het gebouw actief bij aan de lokale biodiversiteit.
Het gebouw is functioneel ingedeeld, met duidelijke keuzes voor rust en activiteit: aan de voorzijde, de drukkere straatzijde, op de begane grond bevinden zich de meer gesloten facilitaire ruimtes. Aan de achterzijde zijn de dagbestedingsruimtes gesitueerd, grenzend aan een beschutte tuin die kan worden gebruikt voor de buitenactiviteiten.
Op de verdieping bevinden zich aan de ene kant de kantoren en vergaderruimtes; aan de andere kant de overige dagbestedingsruimtes. Hier is ook een ruim dakterras aanwezig, geschikt voor buitenactiviteiten. Dankzij de doorlopende lamellen ontstaat hier een beschutte ‘buitenkamer’.
Architectonisch bestaat het pand uit twee volumes, verbonden door een centrale tussenruimte, een soort intern straatje met de hoofdentree, een royale trap en een tuinkamer aan de achterzijde. De materialisering van deze tussenruimte sluit aan bij de rest van het gebouw - een gemetselde plint met houten gevelbekleding, buiten en binnen zijn met elkaar verbonden. De vloerafwerking die refereert aan straatklinkers versterkt dit.
Binnen valt direct de vaste inrichting op. Over de gehele lengte van het gebouw loopt een multifunctionele kastenwand. Deze is uitgevoerd in groen betonplex, een robuust en watervast materiaal. Deze wand herbergt pantry’s, compacte werkplekken en opslag voor de dagbesteding.
Op de eerste verdieping bevindt zich een keuken, eveneens uitgevoerd in groen betonplex. Deze keuken wordt dagelijks gebruikt door cliënten van de dagbesteding om onder andere lunches te bereiden voor medewerkers van het servicebureau. Dit creëert waardevolle leermomenten en versterkt de ontmoeting tussen de verschillende gebruikers van het gebouw.
Het resultaat is een duurzaam, eigentijds en uitnodigend gebouw dat ruimte biedt voor ontmoeting, ondersteuning en ontwikkeling. Een plek waar medewerkers prettig kunnen werken, cliënten zich veilig en welkom voelen, en bezoekers gastvrij worden ontvangen.
Fotografie: Mike Bink
Bouwteam
De Parabool, Studio Groen+Schild, Buro Harro, Constructieadvies WSP, Nikkels Bouwbedrijf, Loohuis Installatiegroep, Kleissen Bouwmanagement
Projectteam Studio Groen+Schild
Ellen Schild, Arnold de Bruin, Marcel van der Kroef, Dyneke Kuiken