Park Duivenvoorde - Oegstgeest
Gisteren, 00:00
In de oude dorpskern van Oegstgeest, het hart van de gewilde wijk Oranje Nassau worden op de locatie van voetbal- en cricketvereniging ASC 50 luxe woningen gerealiseerd te weten; 30 twee-onder-een kapwoningen, 15 herenhuizen en 5 vrijstaande villa’s. Naast woningbouw is er ruimte in het plan gereserveerd voor maatschappelijke voorzieningen en voor een speelveldje.
Tevens wordt in dit bijzondere plan een aantal oude watergangen langs de plangrenzen gedeeltelijk teruggebracht.
De ruimtelijke kwaliteit van Park Duivenvoorde wordt grotendeels bepaald door de stedenbouw-kundige opzet volgens de filosofie van een tuinwijk, die kenmerkend is voor de Oranje Nassau wijk. Een wijk met veel groen, voor- en achtertuinen, vrijwel alleen woonbebouwing en een dorps karakter. De tuinwijken zijn voor velen synoniem aan het ‘karakteristieke Oegstgeest’.
In Park Duivenvoorde wordt de typologie van deze wijk in groen, straatprofiel, materiaalgebruik en architectuur doorgezet, zodat hier dezelfde sfeer wordt gerealiseerd. De woningen zijn voorzien van duurzame materialen en hebben een rijke detaillering. Het worden comfortabele woningen, goed geïsoleerd en energie zuinig. De gekozen architectuur voor de nieuwe woningen geeft ze de uitstraling waarmee ze zich kunnen meten aan het authentieke beeld van de omringende wijk.
ARCHITECTUUR
De woningen in Park Duivenvoorde zijn vormgegeven in een tijdloze architectuur. Hiermee sluit de nieuwbouw naadloos aan bij de omgeving maar dan met alle gemakken van een nieuwe, duurzame, ruime en lichte woning.
Materiaal- en kleurgebruik
Er worden ‘pure’ materialen gebruikt zoals, hout, riet, zink, staal, steen en keramische materialen. De gekozen materialen geven de woningen een authentiek en rijk beeld. Het materiaal en kleurgebruik is per straatbeeld in samenhang. Accenten daarin zijn bewust gecreëerd om aan te haken bij de ontspannen stedenbouwkundige opzet van de omringende wijk.
Voor de woningen is gekozen voor nadrukkelijke kappen, zoals mansardekappen, getoogde kappen en nokverdraaiingen. In basis zijn deze voorzien van keramische pannen, blauw gesmoord of natuurrood. Ogenschijnlijk willekeurig zijn er in de vormgeving van het plan woningen opgenomen die bedekt zijn met natuurleien of riet.
Gevels in Park Duivenvoorde worden uitgevoerd in oranjerood, rood en geel metselwerk. Geïnspireerd op het kleurgebruik in de omliggende wijk Oranje Nassau. Daarnaast worden er in de straatbeelden accenten gelegd door woningen uit te voeren met wit geschilderd metselwerk.
In de omliggende wijk komen diverse metselwerkverbanden voor, zo zijn Noorsverband, Vlaamsverband en kruisverband veelvuldig toegepast. Voor de woningen in Park Duivenvoorde wordt eveneens speciale aandacht aan het metselwerk besteed. Als eigentijdse interpretatie op de aanwezige metselwerkverbanden wordt stootvoegloos metselwerk, in wildverband, met een terugliggende lintvoeg toegepast. Hierdoor ontstaat een horizontale schaduwwerking op de gevels. Dit refereert aan de horizontale geleding in de rest van de wijk.
Kenmerkend voor de rijke uitstraling is onder meer de toepassing van rollagen boven de kozijnen, onder de daklijsten, luifels en gootbodems. De zinken hemelwaterafvoeren zijn zorgvuldig gedetailleerd en bij de woningen opgenomen in het metselwerkvlak. De fraai getimmerde goten met gootlijst en v-groeven in de gootbodem maken het beeld compleet.
Voor de gevelopeningen is gekozen voor duurzame hardhouten kozijnen en ramen met waterslagen van natuursteen. De woningen richten zich met de voornaamste gevels op de openbare ruimte. Accenten in de gevel met overhoekse gevelopeningen zetten hier extra kracht bij. De verzwaarde tussendorpels zorgen voor extra horizontale accenten in het gevelbeeld. In combinatie met het metselwerk is voor de kozijnen en ramen een kleurenpallet samengesteld. Wit, groen, antraciet en warm grijs worden wisselend toegepast. Hierdoor ontstaat een gevarieerd kleurenbeeld. Daarbij is soms onderscheid in kleur gemaakt bij de gootvoorzijde en -onderzijde zoals kenmerkend voor de omliggende wijk.
De woningen hebben een tijdloze architectuur maar ze zijn eigentijds als het gaat om wooncomfort en installatietechniek. De ventilatievoorziening is zorgvuldig gedetailleerd waarbij deze niet zichtbaar is in het gevelbeeld. De PV cellen zijn zodanig in het plan geïntegreerd dat zij zich niet als ontsierende elementen op het dakvlak van de woningen manifesteren.
De Oranje Nassau wijk kent veelal lage erfafscheidingen met bakstenen penanten. Deze zorgen voor een zorgvuldige overgang van openbaar naar privé. De erfafscheidingen voor de vrijstaande villa’s- en twee-onder-een kapwoningen in park Duivenvoorde krijgen gemetselde penanten in kleur van de plint met daartussen beukenhagen. De rijwoningen krijgen erfafscheidingen van beukenhagen.
De nadrukkelijke aanwezigheid van blank gelakte voordeuren zijn kenmerkend voor de rijke uitstraling van de woningen in het ‘karakteristieke Oegstgeest’. Voor de 50 nieuw te bouwen woningen worden voordeuren toegepast met een rijke detaillering in een blank gelakte uitvoering.
De warme uitstraling van het blank gelakte hout geeft je bij uitstek het gevoel van ‘thuiskomen’.