Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Heras en Heijmans
Copyright: Heras
Heras en Heijmans
Copyright: Heras

Heras beveiligt koppelpunt van TenneT

27 mei
Netbeheerder TenneT wilde een koppelpunt voor ondergrondse hoogspanningstracés laten bouwen in Oirschot. De langdurige partners Heijmans en Heras trokken samen op om deze klus te klaren. Bouwbedrijf Heijmans realiseerde het koppelpunt, waarna Heras zorgde voor de meest optimale terreinbeveiliging van deze locatie met vitale infrastructuur. Heras beveiligde het terrein met 143 meter aan staalmathekwerk, een schuifpoort, twee noodpoorten en een hoogtebegrenzingsportaal. Daarmee houdt TenneT onbevoegde personen, voertuigen én kleinwild buiten, zodat de continuïteit van het koppelpunt geen gevaar loopt.

De uitdaging

Een enorme kroonsteen. Dat is de meest eenvoudige uitleg van de werking van het nieuwe koppelpunt van netbeheerder TenneT in Oirschot. TenneT beheert 25.000 meter aan hoogspanningskabels in Nederland en een groot deel van Duitsland. De netbeheerder is druk bezig om de bovengrondse hoogspanningsverbinding tussen Tilburg-Noord en Best te vervangen door een ondergrondse verbinding. “Om de verbinding met Boxtel te kunnen behouden, was een koppelpunt in Oirschot nodig”, verklaart Koen Hartjes, Projectleider Infra Civiele Specialismen bij bouwbedrijf Heijmans. “Je kunt het zien als een kroonsteen, omdat er in dit geval drie hoogspanningstracés samenkomen.

Heijmans mocht dat koppelpunt gaan bouwen. Het is dus een locatie met vitale infrastructuur, waarbij het extra belangrijk is dat het continu blijft werken. Je wil namelijk koste wat kost voorkomen dat delen van het land zonder stroom komen te zitten. Mede daarom maakt TenneT vaak zelf al een ontwerp van het terrein van zo’n koppelpunt, inclusief strenge eisen rondom terreinbeveiliging. Zoals materiaal, hoogtes, vormgeving en duurzaamheid. Daarom wisten we al snel dat we bij Heras moesten zijn.”

De aanpak

Heijmans en Heras zijn beide bedrijven met een rijke historie. Heijmans bestaat al ruim 100 jaar en Heras 70 jaar. De bedrijven trekken al lang samen op. En dat zorgt voor een krachtig Brabants bondgenootschap. “Voor TenneT-stations zoals deze is Heras de perfecte partij”, vervolgt Hartjes. “Heras is betrouwbaar en levert beveiligingsoplossingen van hoge kwaliteit. Dat sluit goed aan op de strikte eisen en verwachtingen van netbeheerders zoals TenneT. Denk bijvoorbeeld aan de dikte van coatings en de bestendigheid van hekwerkmateriaal.”

De samenwerking tussen de partijen gaat verder dan alleen uitvoering. “Voordat Heijmans de offerte voor dit project maakte, analyseerden we samen het ontwerp”, vertelt Daan van Gastel, Key Accountmanager bij Heras. “Dat werkt prettig, omdat we dan elkaars expertise kunnen aanvullen. In het oorspronkelijke TenneT-ontwerp werden bijvoorbeeld draaipoorten voorgesteld, maar we zagen al gauw dat een schuifpoort beter zou zijn voor de doorstroom van verkeer. Door samen met Heijmans een ontwerp te bespreken, kunnen we tot een optimaal voorstel komen dat maakbaar, realistisch en van maximale kwaliteit is. En dat we beide Brabants zijn, is mooi meegenomen: we begrijpen elkaar, weten wat we aan elkaar hebben en houden van doorpakken.”

“Heras is betrouwbaar en levert beveiligingsoplossingen van hoge kwaliteit. Dat sluit goed aan op de strikte eisen en verwachtingen van netbeheerders zoals TenneT.”

— Koen Hartjes, Projectleider Infra Civiele Specialismen, Heijmans

De oplossing

Nadat TenneT akkoord ging met de offerte konden Heijmans en Heras aan de slag. “We hebben 143 meter staalmathekwerk geplaatst”, laat Van Gastel weten. “Bijzonder is dat ieder staalmatelement bestaat uit één geheel van drie meter lang. Dat was een vereiste vanuit TenneT. Bovendien is het hekwerk ongeveer vijftig centimeter ingegraven om te voorkomen dat mensen en kleinwild eronder door kunnen graven. Aan de onderkant is het hekwerk daarom ook fijnmaziger. Heijmans zorgde ervoor dat er een gleuf werd gegraven, zodat wij alleen het hekwerk hoefden te plaatsen. Boven op het hekwerk zitten zogenoemde Y-koppen. Daar kun je moeilijk overheen klimmen. Verder hebben we voor twee noodpoorten, een schuifpoort en een hoogtebegrenzingsportaal gezorgd.”

Op wat beplanting na zit de realisatie van het koppelpunt in Oirschot erop. “De druk op netbeheerders zoals TenneT is ontzettend groot”, zegt Hartjes. “Ze moeten in razend tempo zorgen voor de energietransitie van Nederland. Daarom is het cruciaal dat zo’n koppelpunt op tijd af is. Heras kon uitstekend mee in onze planning, dat is gewoon erg fijn.” Bovendien kwam de ervaring van Heras met soortgelijke projecten goed van pas. Van Gastel: “In dit soort vitale infrastructuurprojecten heb je elkaar echt nodig. Dat weten we uit onze eerdere projecten op locaties waar een hoog niveau van terreinbeveiliging vereist is. De belangen zijn groot, het is dan ook fijn om op elkaar te kunnen bouwen. Letterlijk én figuurlijk.”

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Heras

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan