Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Jonas
Copyright: Sebastian van Damme
Jonas aan de haven
Copyright: Sebastian van Damme
Jonas vanaf sluis
Copyright: Sebastian van Damme
Noord-oostgevel met balkons
Copyright: Sebastian van Damme
Geveldetail 3D zinken elementen
Copyright: Sebastian van Damme
Levendige commerciële plint aan kade
Copyright: Sebastian van Damme
Publieke woonkamer met bar
Copyright: Sebastian van Damme
Publieke woonkamer
Copyright: Sebastian van Damme
Trap woonkamer naar filmzaal en canyon
Copyright: Sebastian van Damme
Filmzaal
Copyright: Sebastian van Damme
Entreehal met postkasten
Copyright: Sebastian van Damme
Galerij met canyonlamellen
Copyright: Sebastian van Damme
Woningentrees aan galerij canyon
Copyright: Sebastian van Damme
Canyon
Copyright: Sebastian van Damme
Begane grond canyon met entree oeverwoningen
Copyright: Sebastian van Damme
Avontuurlijk bergpad in canyon
Copyright: Sebastian van Damme
Avontuurlijk bergpad in canyon
Copyright: Sebastian van Damme
Canyon
Copyright: Sebastian van Damme
Collectieve studieruimte
Copyright: Sebastian van Damme
Bospatio
Copyright: Sebastian van Damme
Gevelsnede
Copyright: Sebastian van Damme
Doorkijk naar bospatio
Copyright: Sebastian van Damme
Trap naar dakstrand
Copyright: Sebastian van Damme
Dakstrand
Copyright: Sebastian van Damme
Rooftopbar
Copyright: Sebastian van Damme
Dakstrand
Copyright: Sebastian van Damme
Jonas vanaf Polygoongracht
Copyright: Sebastian van Damme
Jonas bij zonsondergang
Copyright: Sebastian van Damme
Locatie
Copyright: Orange Architects
Concept
Copyright: Orange Architects
Programma
Copyright: Orange Architects en Felixx Landscape Architects
Aaneenschakeling publieke / collectieve voorzieningen
Copyright: Orange Architects
Plattegrond begane grond
Copyright: Orange Architects en Felixx Landscape Architects
Plattegrond verdieping 3
Copyright: Orange Architects en Felixx Landscape Architects
Plattegrond verdieping 6
Copyright: Orange Architects en Felixx Landscape Architects
Langsdoorsnede over canyon
Copyright: Orange Architects en Felixx Landscape Architects
Dwarsdoorsnede over collectieve ruimtes
Copyright: Orange Architects en Felixx Landscape Architects
Pattegronden appartementen s,m,xl
Copyright: Orange Architects
Westgevel
Copyright: Orange Architects en Felixx Landscape Architects
Geveldetail
Copyright: Orange Architects
Duurzaamheidschema
Copyright: Orange Architects
Jonas
Copyright: Sebastian van Damme
Jonas aan de haven
Copyright: Sebastian van Damme
Jonas vanaf sluis
Copyright: Sebastian van Damme
Noord-oostgevel met balkons
Copyright: Sebastian van Damme
Geveldetail 3D zinken elementen
Copyright: Sebastian van Damme
Levendige commerciële plint aan kade
Copyright: Sebastian van Damme
Publieke woonkamer met bar
Copyright: Sebastian van Damme
Publieke woonkamer
Copyright: Sebastian van Damme
Trap woonkamer naar filmzaal en canyon
Copyright: Sebastian van Damme
Filmzaal
Copyright: Sebastian van Damme
Entreehal met postkasten
Copyright: Sebastian van Damme
Galerij met canyonlamellen
Copyright: Sebastian van Damme
Woningentrees aan galerij canyon
Copyright: Sebastian van Damme
Canyon
Copyright: Sebastian van Damme
Begane grond canyon met entree oeverwoningen
Copyright: Sebastian van Damme
Avontuurlijk bergpad in canyon
Copyright: Sebastian van Damme
Avontuurlijk bergpad in canyon
Copyright: Sebastian van Damme
Canyon
Copyright: Sebastian van Damme
Collectieve studieruimte
Copyright: Sebastian van Damme
Bospatio
Copyright: Sebastian van Damme
Gevelsnede
Copyright: Sebastian van Damme
Doorkijk naar bospatio
Copyright: Sebastian van Damme
Trap naar dakstrand
Copyright: Sebastian van Damme
Dakstrand
Copyright: Sebastian van Damme
Rooftopbar
Copyright: Sebastian van Damme
Dakstrand
Copyright: Sebastian van Damme
Jonas vanaf Polygoongracht
Copyright: Sebastian van Damme
Jonas bij zonsondergang
Copyright: Sebastian van Damme
Locatie
Copyright: Orange Architects
Concept
Copyright: Orange Architects
Programma
Copyright: Orange Architects en Felixx Landscape Architects
Aaneenschakeling publieke / collectieve voorzieningen
Copyright: Orange Architects
Plattegrond begane grond
Copyright: Orange Architects en Felixx Landscape Architects
Plattegrond verdieping 3
Copyright: Orange Architects en Felixx Landscape Architects
Plattegrond verdieping 6
Copyright: Orange Architects en Felixx Landscape Architects
Langsdoorsnede over canyon
Copyright: Orange Architects en Felixx Landscape Architects
Dwarsdoorsnede over collectieve ruimtes
Copyright: Orange Architects en Felixx Landscape Architects
Pattegronden appartementen s,m,xl
Copyright: Orange Architects
Westgevel
Copyright: Orange Architects en Felixx Landscape Architects
Geveldetail
Copyright: Orange Architects
Duurzaamheidschema
Copyright: Orange Architects

Jonas, IJburg

20 juni 2023
Aan de haven van IJburg staat Jonas: een gebouw met 190 middeldure huurwoningen, 83 casco koopwoningen en een scala aan ondersteunende voorzieningen. Het is een gebouw met een vernieuwend woonconcept en een spectaculair ruimtelijk interieur dat de hoogst haalbare duurzaamheidscertificering krijgt: BREEAM Outstanding. Jonas zal de sociale cohesie in het nog jonge stadsdeel vergroten doordat het een duurzaam en uitnodigend hart voor de buurt zal zijn.
Het ontwerp voor Jonas, met een mixed-use programma, is gemaakt door Orange Architects in opdracht van Amvest en is tot stand gekomen in samenwerking met ABT, Felixx Landscape Architects, Site Urban Development en stadsmaker Floor Ziegler. Ballast Nedam West heeft de uitvoering op zich genomen.

De naam Jonas refereert aan het verhaal van ‘Jonas en de Walvis’. Dat staat voor avontuur, maar ook voor beschutting en geborgenheid in een ‘groot lichaam’. Het is een stoer gebouw met een warm hart. Tegelijkertijd is Jonas een duurzaam en aansprekend gebouw dat zich onderscheidt van de omliggende gebouwen op IJburg, vanwege de speciale ligging op de landtong en het bijzondere programma dat hier gehuisvest is. Het gebouw verbeeldt op een uitgesproken wijze de thema’s die bij deze locatie horen; water, kade en maritiem ambacht. Hierdoor wordt Jonas heel vanzelfsprekend, omdat het de ‘ziel van de plek’ omarmt en zichtbaar maakt.

Het gebouw vormt samen met zijn omgeving een ‘woonlandschap’. De rots, die naast entree tot de ondergrondse parkeergarage ook dienst doet als tribune bij het plein, vormt de aankondiging van Jonas aan de straatzijde. Het openbaar toegankelijke plein voor het gebouw werkt als een driedimensionale speelplaats, en biedt ruimte voor allerlei bijzondere activiteiten, zoals een filmvoorstelling of een evenement. De groene inrichting, met bomen die voor schaduw zorgen, nodigt uit tot verblijven, met in de zomer zelfs een stadsstrand aan de gracht.

Jonas creëert met zijn onregelmatige gevelopeningen een beeld waarbij de ramen zachtjes over de gevel lijken te golven. Daarmee is Jonas net anders. Het gebouw is niet van steen, maar bekleed met donkergekleurd, geprepatineerd zink. De gevel staat niet op de grond, maar is opgetrokken, het volume is niet rechthoekig, maar diamantvormig. Daarmee is het gebouw zowel vertrouwd als vervreemdend, rationeel maar ook sculpturaal, herkenbaar maar ook vernieuwend.

Maar de echte verrassing van Jonas zit aan de binnenkant; Deze is gastvrij, warm en spectaculair en geeft uitdrukking aan een modern en duurzaam gemeenschapsleven. Het interieur is onverwacht en surrealistisch. Het ruimtelijke concept is gebaseerd op de wijze waarop traditioneel houten schepen worden gebouwd; Een serie achter elkaar geplaatste spanten vormt het skelet, dat daarmee de belangrijkste drager van het gebouw wordt. Hierdoor kunnen grote uithollingen in het bouwvolume gemaakt worden, waarbij het gevraagde woningprogramma, met in totaal 273 appartementen, in de ‘huid’ van het gebouw zit.

Het landschap dringt binnen tot in de verste uithoeken van het gebouw. Bijzondere publieke en collectieve functies, zoals de huiskamer, de filmzaal, de canyon, het bergpad, de bospatio en het dakstrand met rooftopbar, vormen een ketting van belevenissen door het gebouw. De commerciële voorzieningen in de plint, die passen bij het concept van Jonas, zorgen voor extra dynamiek op de begane grond en aan de kade. De voorzieningen op de begane grond zijn publiek toegankelijk voor de buurt. Het woonconcept van Jonas wordt ondersteund door een community manager, die dicht bij de bewoners staat en geraadpleegd kan worden voor bijvoorbeeld het reserveren van een logeerkamer, de yogaruimte of een deelauto. Ook organiseert hij samen met bewoners en buurtbewoners diverse activiteiten.

Naast de aandacht voor sociale duurzaamheid zit Jonas boordevol technisch duurzame voorzieningen. Het gebouw is volledig energieneutraal, met een groot aantal zonnepanelen op het dak. De duurzame energie wordt onder andere ingezet voor de installaties en de verlichting. Verder is er lagetemperatuurverwarming voorzien, met een aansluiting op het warmtenet. En er is een koudeopslagbron die gebruik maakt van het aangrenzende water: Thermische Energie uit Oppervlaktewater (TEO). Hierdoor kunnen de woningen zowel verwarmd als gekoeld worden.

Naast de toekomstbestendige energievoorziening is ook ingezet op het reduceren van het materiaalgebruik en hergebruik bij het toepassen van grondstoffen. De milieu-impact van materialen was een belangrijk selectiemiddel en gedurende het proces is de inzet van diverse grondstoffen meerdere malen heroverwogen. Ook de schaduwprijs en carbon footprint van constructiematerialen zijn gedurende het ontwerpproces continu gemonitord en geoptimaliseerd. Zo is het beton CSC-gecertificeerd en het granulaat bestaat uit minimaal een kwart gerecycled materiaal, bijvoorbeeld uit bouwafval. Zowel in het interieur als in het exterieur wordt Europees Douglashout toegepast.

Het landschapsontwerp is natuur-inclusief en is gericht op het versterken van de ecologische waarden van de regio. Zo wordt inheemse oevervegetatie aangeplant. Bovendien worden in het water mosselriffen gecreëerd als een natuurlijke manier om de waterkwaliteit te verbeteren en de biodiversiteit te vergroten. Een bijzondere voorziening is de oeverzwaluwwand die zal worden gerealiseerd. De oeverzwaluw is een diersoort die van oorsprong voorkomt in het gebied maar die door alle bouwactiviteiten steeds verder in de verdrukking komt. De ecologische wand moet er voor zorgen dat ook deze dieren weer hun plek krijgen in de wijk.

Naast de maatregelen op het gebied van flora en fauna wil Jonas op verschillende manieren bijdragen aan het tegengaan van de gevolgen van klimaatverandering. Regenwater wordt opgevangen in de kelder en hergebruikt voor toiletspoeling in de publieke ruimten en commerciële units op de begane grond. De beplanting op het dakstrand zorgt voor een vertraagde afvoer van het regenwater. De stromende waterlaag op het glasdak boven de canyon voorziet in een aangename beleving van het dakstrand en in koeling van het glas en de canyon in de zomer. De patio, waar een aantal volwassen bomen wordt aangeplant in de volle grond, is een schaduwrijke plek voor contemplatie, en uitermate geschikt om je even terug te trekken op een hete zomerdag.

Vanaf de eerste schets is het de ambitie geweest om van Jonas één van de duurzaamste woongebouwen van Nederland te maken. Om dit meetbaar te maken is het BREEAM-duurzaamheidsmethodiek als leidraad gebruikt. Jonas heeft de hoogst mogelijke certificering behaald: BREEAM Oustanding – pas als tweede woongebouw in Nederland. In 2020 heeft het ontwerp voor Jonas al twee BREEAM-awards weten binnen te halen: in de ‘Homes Projects’ en in de ‘Regional Award – Western Europe’ categorieën.

Alles in Jonas is er op gericht om ontmoetingen in en om het gebouw te stimuleren, waarmee Jonas een verzamelplek voor activiteiten wordt en als een katalysator voor de buurt kan werken. Naast de technische duurzaamheid willen we met Jonas laten zien dat ecologie en sociale duurzaamheid belangrijk zijn voor het succes van een gebouw en zijn omgeving. Door de verschillende collectieve ruimtes in en om het gebouw als een parelketting aaneen te schakelen ontstaat een betoverende leef- en verblijfwereld. Deze is niet alleen toegankelijk voor de bewoners van het gebouw, maar deels ook voor IJburgers die het gebouw bezoeken. Zo is een goed en samenhangend programma ontstaan, dat de landtong tot leven wekt. Een gebouw dat je kan bezoeken en waar je kan samenkomen. Een echt hart voor IJburg!
 
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Locatie

Neem contact op met Orange Architects

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Meer projecten van Orange Architects

Orange Architects
Orange Architects
Orange Architects
Orange Architects
Orange Architects
Orange Architects
Orange Architects
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan