Floriade 2022
Copyright: MBI BV
Floriade 2022
Copyright: MBI BV
Floriade 2022
Copyright: MBI BV
Floriade 2022
Copyright: MBI BV
Floriade 2022
Copyright: MBI BV
Floriade 2022 bestrating
Copyright: MBI BV
Floriade 2022 bestrating
Copyright: MBI BV
Floriade 2022
Copyright: MBI BV
Floriade 2022
Copyright: MBI BV
Floriade 2022
Copyright: MBI BV
Floriade 2022
Copyright: MBI BV
Floriade 2022
Copyright: MBI BV
Floriade 2022
Copyright: MBI BV
Floriade 2022 bestrating
Copyright: MBI BV
Floriade 2022 bestrating
Copyright: MBI BV
Floriade 2022
Copyright: MBI BV

MBI levert unieke basisbestrating Floriade

14 juli 2021
Ingenieus van grijs naar groen op hoofdwandelpaden en boulevard

De gedaanteverwisseling van Floriade Expo 2022 naar een toekomstige Almeerse woonwijk zal groot zijn. Van wereldtuinbouwtentoonstelling, waar bezoekers zich laten inspireren rond het thema ‘Growing Green Cities’, naar de moderne, lommerrijke woonwijk Hortus. Of is het verschil toch minder groot dan het lijkt? Want ten eerste erft de woonwijk het vele groen van de expo, ten tweede blijft de woonwijk gebruik maken van de uniforme verharding die in een wiskundig grid over het terrein wordt aangelegd. Daarvoor heeft MBI De Steenmeesters een speciale familie grastegels ontwikkeld, variërend van dicht tot (half)open, zodat de randen van het straatprofiel steeds groener worden dankzij het ingeplante gras.

Menno Olthof, Teamleider Advies van MBI: “De gemeente Almere heeft een doorkijk gemaakt naar die toekomstige woonwijk Hortus. Daar moet duurzame, zo groen mogelijke bestrating komen die regenwater kan opvangen. Eerst moet het echter een karakteristieke bestrating voor de Floriade zijn. Ga daar maar aanstaan als ontwerper. Bureau ZUS heeft de wensen visueel vertaald en een straatbeeld ontworpen die zowel expowaardig is als later past in het straatbeeld van een woonwijk. Samen met Bureau ZUS, de ontwikkelcombinatie Amvest - Dura Vermeer en MBI is de uiteindelijke grastegel ontwikkeld. Wij zijn van mening dat deze bestrating in veel meer woonwijken kan worden toegepast – we nemen de serie in onze brede collectie klimaatadaptieve bestrating op – omdat dit straatprofiel praktisch, robuust, groen, duurzaam én circulair is. Want bij de productie maken wij gebruik van teruggewonnen betongranulaat, conform de ambitie van Almere, architect en ontwikkelcombinatie.”

Slimme oplossing

Bureau ZUS bedacht een uniek aanzicht van een straat die aan weerszijden alsmaar meer opgaat in het groen. Met in het midden een goottegel waarin overtollig hemelwater wordt opgevangen. Menno Olthof: “Na de eerste uitvraag waar ideeën konden worden aangedragen, is MBI als één van drie partijen gevraagd het voorstel verder uit te werken. We kozen in de basis voor betontegels van 50x50 cm en 12 cm dik en boulevardtegels van 100x100 cm en 12 cm dik. Zodat er straks bouwverkeer en verhuiswagens over de straten van Hortus kunnen rijden, waar het nu nog wandelpaden van de Floriade zijn. Het gewenste groenbeeld creëren was een lastigere opgave. Hoe creëer je grote randen met gras met daartussen tegels? Veel open ruimte, weinig beton voor de sterkte en kans dat de tegels ‘gaan lopen’. Het team vond een slimme oplossing door voor de buitenste stroken een ondervloer in het stramien van 50x50 cm betontegels te maken waarin de kleine tegels worden verzonken. Deze ondervloer, gemaakt van open-structuur beton, biedt voldoende bodem voor grasgroei/waterafvoer en zorgt tegelijkertijd voor stabiliteit. De grotere tegels worden van elkaar gescheiden door passtukken. Voordeel is dat de losse tegels onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen en zetten. De onderbouw heeft onderling voldoende steun zodat de bestrating ook bij zware belasting robuust genoeg is; ook op de groenranden langs de opsluitbanden. Dit concept werd door de hoofdaannemer als beste uitwerking van de ontwerpgedachte verkozen.”

Tijdige productiestart

MBI is na de gunning in juli 2020 gestart met de voorbereidingen voor de productie van de 40.000 m2 die tot dusver in de plannen nodig is. Essentieel daarbij was het vroegtijdig bestellen van de benodigde mallen. Menno Olthof: “Op de Floriade zijn proefstroken aangelegd, waarbij we konden ervaren hoe het beeld zou zijn en de uitvoering het beste kon verlopen, inclusief finetuning van zuignappen en klemmen voor de machinale verwerking. Inmiddels wordt continu gewerkt aan de bestrating.

Eerlijke uitstraling

De betontegels zijn uitgevoerd met een laag onderbeton en deklaag met fijner toeslagmateriaal. Menno Olthof: “Het was mogelijk om esthetisch van alles toe te voegen aan de deklaag of de tegel na te behandelen of te coaten, maar daar is bewust niet voor gekozen door de architect. Een eerlijke uitstraling die het van het strakke ritme en de combinatie beton en groen moet hebben. Het mooie is dat het straatmeubilair en de trappen in dezelfde betonkleur grijs harmonieus onderdeel zijn van de basisbestrating. Enkele pleinen worden verbijzonderd. Zo maken wij betontegels met een toeslagmateriaal in de deklaag dat hetzelfde oogt als de halfverharding op die pleinen. Het zijn weloverwogen architectuurkeuzes, die wij vanuit onze expertise in betonnen bestratingen goed kunnen invullen. Binnen het budget dat ervoor was uitgetrokken.”

Waardering voor samenwerking en eindresultaat

MBI levert vanaf 2020 alle type elementen verhardingen aan op de Floriade en de elementen worden in een hoog tempo efficiënt aangebracht conform de gewenste planning van aannemer Dura Vermeer. De eerste reacties op de bestrating zijn positief, zowel qua verwerking als esthetisch eindresultaat. Menno Olthof: “Een betontegel van 50x50x12 cm lijkt simpel, maar voor deze bestrating is bundeling van kennis en ervaring essentieel geweest. Niet alleen van alle afdelingen binnen MBI wordt het uiterste gevraagd, ook de bijdrage in kennis en kunde van aannemer Dura Vermeer, Bureau ZUS, Witteveen+Bos en onze mallenfabrikant zijn onmisbaar. Er is hier sprake van een sterk bouwteam. Dat moet ook wel, er is heel wat gepuzzeld om aan de specifieke wensen van architect en gemeente Almere te voldoen. Mooi passend bij het beeld dat Almere wil uitstralen en passend bij een duurzame Floriade 2022. Dit is allemaal vervat in een uniek straatprofiel en een bijzondere grastegelfamilie.”

Locatie

Download Brochures

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met MBI BV

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan