Binnendeuren Felix Meritis
Binnendeur Felix Meritis
Binnendeur Felix Meritis
Felix Meritis
Binnendeuren Felix Meritis
Binnendeuren Felix Meritis
Binnendeur Felix Meritis
Binnendeur Felix Meritis
Felix Meritis
Binnendeuren Felix Meritis

Unieke deuren voor Felix Meritis

5 februari 2021
Het markante gebouw Felix Meritis, aan de Keizersgracht in Amsterdam, heeft misschien wel het meest roemruchte verleden van alle gebouwen die onze hoofdstad rijk is. In de achttiende eeuw werd het gebouwd en in de eeuw die volgde deed het dienst als cultureel centrum voor de gegoede burgerij van Amsterdam. Anno 2020 heeft het gebouw nog altijd een culturele functie. De verscheidenheid aan zalen biedt goede mogelijkheden voor een diverse programmering met exposities, lezingen en voorstellingen. De afgelopen drie jaar was Felix Meritis gesloten om ruimte te bieden aan een grootschalige renovatie. Zo werden de oude houten deuren vervangen door stalen exemplaren van Merford. Wie gesteld is op het authentieke Felix Meritis merkt daar nauwelijks iets van; de deuren zijn afgewerkt met hout waardoor het de klassieke uitstraling behouden heeft.

 Van cultuurhotspot tot CPN-hoofdkantoor
In de jaren tachtig van de achttiende eeuw werd Felix Meritis gebouwd in de destijds populaire classicistische stijl. Het gelijknamige genootschap was een paar jaar eerder opgericht en dermate succesvol dat besloten werd tot het kopen van enkele percelen aan de Keizersgracht en de bouw van een eigen pand. Het gebouw kreeg vijf zalen die aansloten bij de verschillende disciplines waar het genootschap zich in bekwaamde. Zodoende heeft iedere zaal een unieke, kenmerkende uitstraling. Felix Meritis bleek niet in staat het succes in stand te houden. In 1888 werd het genootschap opgeheven. Kort daarna betrok een drukkerij het pand, gevolgd door het CPN-hoofdkantoor vanaf de jaren 40 van de vorige eeuw. Ook zij zetten het pand in als drukkerij; het communistische dagblad ‘De Waarheid’ rolde hier van de persen.

Shaffyzaal
Vanaf de late jaren zestig keerde de culturele functie terug. Een van de zalen werd ingericht als theater en programmeerde optredens voor de alternatieve jeugd. Ramses Shaffy gaf het eerste optreden in de vernieuwde ruimte. De zaal werd vervolgens Shaffyzaal gedoopt en draagt deze titel nog tot op de dag van vandaag. In 1988 vestigde het Europees Centrum voor Kunst, Cultuur en Wetenschap zich in gebouw, dat plaats bood aan internationale cultuurbevorderende programma’s. Sinds 2014 is Felix Meritis van Amerpodia, dat overging tot de grootschalige verbouwing van het cultuurhuis. In september 2020 opende burgemeester Halsema het gerenoveerde Felix Meritis.

Authentiek en veilig
De verschillende zalen zijn direct boven elkaar en in enkele gevallen naast elkaar gelegen. Van ongewenste geluidoverdracht tussen de zalen is dan al snel sprake. De door Merford geleverde zaaldeuren, vrijwel allemaal dubbelvleugelig uitgevoerd, leveren een aandeel in het voorkomen daarvan. De deuren houden het geluid aan één kant van de deur en beschikken over brandwerende eigenschappen. De deurbladen zijn na de montage vakkundig afgewerkt met houten panelen en sierlijsten, in de geest van het authentieke Felix Meritis. Wanneer een Amsterdamse heer uit de achttiende-eeuwse burgerij het hedendaagse Felix Meritis zou binnenlopen, zou hij zich wat de deuren betreft hoogstwaarschijnlijk enkel over het gewicht verbazen.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Merford

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan