Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Restaurant in filmhuis Lumière Maastricht
Akoestische letters boven de ingang van het restaurant.
Akoetische panelen aan het plafond.
Op maat gesneden akoestische wolken gemaakt van gerecyclede PET flessen.
Akoestische panelen in het Lumière café.
Het voormalige ketelhuis van de Sphinxfabriek aan de Boschstraat in Maastricht.
Restaurant in filmhuis Lumière Maastricht
Akoestische letters boven de ingang van het restaurant.
Akoetische panelen aan het plafond.
Op maat gesneden akoestische wolken gemaakt van gerecyclede PET flessen.
Akoestische panelen in het Lumière café.
Het voormalige ketelhuis van de Sphinxfabriek aan de Boschstraat in Maastricht.

Estethiek en akoestiek in balans Cinema Lumière

18 mei 2017
Op vrijdag 14 en zaterdag 15 oktober heeft Lumière Cinema in Maastricht officieel de deuren geopend van haar gloednieuwe filmhuis, in het voormalige ketelhuis van de Sphinxfabrieken aan de Boschstraat. In de centrale hal, waar vroeger de stoom en stroom voor de fabrieken werd opgewekt, is een café/restaurant ingericht met uitzicht over de binnenhaven van het Bassin. Om een comfortabel en prettig akoestisch klimaat in deze ruimte te creëren hebben de ontwerpers Dorine de Vos en Rosie Stapel, Roos & de Vos, Merford Acoustic Materials gevraagd hen te helpen een akoestisch plan te maken. Het bouwproject betrof een combinatie van restauratie, renovatie en nieuwbouw, waarbij rekening werd gehouden met de monumentale elementen van het ketelhuis. Roos en de Vos wilden in het café/restaurant de staalconstructie en het leidingwerk zoveel mogelijk in het zicht gelaten.

“Er is berekend hoeveel geluidsabsorberend materiaal nodig was om een prettig akoestisch klimaat te creëren, rekening houdend met de wensen van de opdrachtgever, het beschikbare budget, de indeling en mogelijkheden van het pand," vertelt Eric Visser, Akoestisch Adviseur bij Merford Acoustic Materials. Na alle technische informatie van Eric Visser en Jeroen Wiessner zijn Dorine de Vos en Rosie Stapel aan het werk gegaan. Ze maakten een compositie van hangende en met het dak meelopende zwarte panelen.Tegen het plafond zijn er een vijftigtal plafondelementen gemonteerd, die in combinatie met een dertigtal hangende panelen een zeer prettig akoestisch binnenklimaat creëren. Visser: “Omdat het pand een monumentaal pand betreft, mocht niet in de staalconstructie worden geboord. Ook verlijmen was geen optie. Daarom is er ervoor gekozen alle hangende elementen door middel van verstelbare haken te bevestigen. Voor de hangende panelen en akoestische letters van Lumière is er een MDF-plaat als basis gebruikt, om te voorkomen dat de elementen uitzakken onder hun eigen gewicht. De elementen aan het plafond konden tegen de houten plafondconstructie worden bevestigd."

Maatwerk producten
De Vos en Stapel ontwierpen verder twee akoestische wolken en de letters LUMIERE. Merford maakte ze vervolgens van op maat gemaakte en samengevoegde polyesterwolplaten. De letters zijn op circa 10 meter hoogte  gehangen. De wolken hebben een afmeting van circa 1,10 meter breed, 1,50 meter lang en 0,5 meter hoog en zijn blikvangers in de ruimte, naast een bol van zwarte polyesterwol platen met een doorsnede van 1,20 meter. De wolken en de bol zijn zonder boren aan de staalconstructie gemonteerd.Voor de wanden bedachten Roos en de Vos panelen gevuld met polyesterwolplaten en bekleed met wollenstof. Hoog op de wanden werden grote panelen bevestigd. Verder werd voor de inrichting zoveel mogelijk gestoffeerde banken uitgezocht. Ook de zittingen van de stoelen werden gestoffeerd. Ook als versiering maakten ze acoustische vormen: borden, en mallen hangen tussen servies van Sphinx. Zoveel mogelijk grote panelen gevuld met Akotherm sieren de wanden. En tot slot een jurk van akoestisch materiaal, te ontdekken door de goede kijker. Het resultaat van dit alles is een opvallend zeer prettig akoestisch klimaat!

Efficiënte routing
Omdat het plafond zich op bijna vijftien meter hoogte bevindt, was de montage geen sinecure. “Vanwege de staalconstructie, spanten en al het kanalenwerk, waren niet alle bevestigingslocaties goed bereikbaar. We hebben gebruik moeten maken van steigers en een theaterhoogwerker om alle materialen op de juiste plek te kunnen plaatsen. Het was een heel gepuzzel om hierbij de meest efficiënte routing te bepalen, maar uiteindelijk zijn we hier goed in geslaagd. Ook het transport naar de bouwlocatie was een uitdaging, vertelt Merford. Omdat de akoestische elementen niet alleen groot en zwaar, maar ook vrij zacht zijn, lag indeuken op de loer. Dit hebben we voorkomen door de wolken voorzichtig op bokken in de vrachtwagen te plaatsen en door de grote, zwarte bol pas ter plaatse samen te voegen.”Tijdens de opening in oktober gaven niet alleen de directeur en bedrijfsleider van Lumière Cinema aan zeer content te zijn met de esthetische akoestische voorzieningen, ook de burgemeester van Maastricht bracht haar complimenten over de invulling van het pand : “Hoewel het café/restaurant een behoorlijke afmeting telt met veel harde materialen, is het een hele fijne ruimte geworden. Zowel qua esthetiek als qua akoestiek.”Naast de akoestische elementen heeft Merford Acoustic Materials een vijftiental akoestische deuren mogen leveren voor het project, waaronder vluchtdeuren en toegangsdeuren voor de laad- en losruimtes.

Beleef Lumière Cinema op een 360° foto
Via de volgende link kunt u een 360 graden kijkje in Lumiere nemen:  Lumiere in 360. U kunt de ruimte van veschillende kanten bekijken door op het Merford-icoontje te klikken. 
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Locatie

Neem contact op met Merford

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan