Producten
Composure
Copyright: Studio Beeldwerken
Works Collectie
Copyright: Studio Beeldwerken
Composure
Copyright: Studio Beeldwerken
Urban Retreat
Copyright: Studio Beeldwerken
Urban Retreat
Copyright: Studio Beeldwerken
Avans+ Breda
Copyright: Studio Beeldwerken
ProducttagsAANUIT

Avans+ Breda

26 november 2020
Nieuwe huisvesting voor Avans+

Ontwerp en inrichting stimuleren spontane ontmoetingen

Dat een functioneel vloerplan bijdraagt aan de beleving van een nieuwe leeromgeving bewijst de renovatie en gedeeltelijke nieuwbouw van Avans+ in Breda. Het is ook en eigenlijk vooral in deze tijd een plek waar je graag wilt zijn. Om te leren, werken en vooral ook te ontmoeten.

Miriam Verdaasdonk is manager facilityservices en heeft met de verschillende opleidingen van Avans+ recent een nieuwpand betrokken aan de Claudius Prinsenlaan in Breda. Gert-Martijn Zwartsenburg van Rienks Architects was voor het ontwerp verantwoordelijken Liselotte Flu maakte als concept designer van Interface het vloerenplan dat ook werd uitgevoerd. Miriam: “Avans+ biedt ruim 200 postbachelor- en masteropleidingen aan voor mensen die al een hbo-opleiding hebben en voor een verdere verdieping of nieuwe vaardigheden bij ons een opleiding willen volgen. Dat zijn opleidingen van verpleegkunde tot bedrijfskunde.” Avans+ is een dochter van Avans Hogeschool met vestigingen in Breda, Roosendaal, ‘s-Hertogenbosch en Tilburg.  Miriam: “We waren uit ons jasje gegroeid en zochten een nieuw gebouw. Dat is dit mooie pand geworden dat vlak bij de locatie van Avans Hogeschool ligt waardoor de campus is uitgebreid. Wij wilden graag een uitdagende en fijne leeromgeving voor onze deelnemers en dat was in het vorige gebouw niet mogelijk. Dit kantorencomplex is gepimpt en er is een deel met een prachtige serre als paradepaardje tegenaan gezet en opnieuw ingericht. Het fijne is dat het een open en licht gebouw is, dat door de aanbouw van de serre nog meer tot zijn recht is gekomen. Het is ook fors groter dan het vorige en biedt een diversiteit aan leerplekken, met een groot auditorium, dat ook flexibel kan worden ingezet. Daardoor kunnen we een mooie mix van hybride vormen van onderwijs aanbieden, waardoor onze studenten niet meer tien lessen achter elkaar met alleen maar zenden hoeven volgen.”

DEELS DOCENTONAFHANKELIJK
“Dit pand speelt in op de nieuwe vormen van hetonderwijs, die voor een deel docent onafhankelijk zijn”, vertelt Miriam. “Daarnaast zijn alle ruimten uitgerust met cameramogelijkheden, zodat we combinaties van fysiek en online kunnen maken. Mensen kunnen elkaar hier ontmoeten en in diverse ruimten leren en werken. We hebben 24 persoonslokalen, ruimten voor 16 personen, break-out plekken om individueel of in groepjes te werken. Daarnaast is ereen prachtig werkcafé en een restaurant. Door flexibilisering van ons onderwijs en de enorme ruimte in ons pand kunnen we goed met de richtlijnen rondcorona omgaan; hier kun je prima afstand bewarenen kan je in een ruimte voor 24 personen nog steedsvoor 12 personen fysiek onderwijs aanbieden waarbij eventueel ook nog deelnemers deze les online kunnen bijwonen. We merken juist dat mensen het fijn vinden om hier af te spreken, in plaats van thuis of op kantoor. Daarbij is de start van een opleiding altijd fysiek, net als het afstuderen. Dat is beter voor de groepsband en stimuleert de onderlinge contacten.”

FLAGSHIPSTORE
Gert-Martijn: “Het is een gebouw in zes lagen, waarvande begane grond en de eerste drie verdiepingen voor het onderwijs bestemd zijn en de bovenste verdiepingen voor de kantoren. Wat wij vooral in de selectie meepikten was dat Avans+ behoefte had aan een flagshipstore, een reclamebord, dat staat voor wat ze willen bieden. Die ambitie hebben we gevisualiseerd, waarbij het elkaar ontmoeten een meerwaarde is om naar het gebouw te gaan. Daardoor leer je elkaar kennen en dat zorgt voor een extra verdiepingsslag in het onderwijs. Het oude gebouw was negatief, donker, laag, gehorig en onoverzichtelijk; alles wat je niet wilt in deze tijd. Dat bood ons het goede leidmotief om dit gebouw te structureren en vorm te geven. Het had een heldere structuur en was veel lichter, maar door de T-vorm had het slechts de hoofdontsluiting in het midden en doodlopende gangen in de vleugels van de T. De vraag is waar je elkaar dan gaat ontmoeten. We kwamen met de oplossing om een serre te bouwen over de twee lagen in de oksel van het gebouw. Daardoor creëer je veel ruimte voor ontmoeten en maak je een transparant gebouw met bovendien een prachtig uitzicht en veel natuurlijk daglicht. Tegenover de hoofdentree is een nieuw plein met een extra trap ontstaan; die de begane grond met de eerste verdieping verbindt. Daardoor is er een interessante flow in het gebouw ontstaan en kun je door het gebouw dwalen en shortcuts nemen, waardoor de kans op interactie toeneemt. Met de ingreep van de serre is het contactvlak tussen de twee vleugels enorm vergroot. Wanneer je binnen komt zie je eerst het grote ontvangstmeubel en een koffiebar. Links liggen hetwerkcafé en het restaurantdeel. Op de verdiepingen liggen tegenover de klaslokalen lange stroken die voor diverse werkvormen geschikt zijn, met overlegtafels, banken en kleine werkruimtes.” 

FUNCTIONEEL VLOERPLAN
Liselotte: “Interface werkt al jaren samen met Avans en we hebben voor een aantal panden het vloerontwerp gemaakt en producten geleverd. Gert-Martijn heeft mij hierbij vroeg betrokken, waardoorik mee kon denken in de visie van de school. Het is een vloer, dus het moet lang meegaan en niet overeen paar jaar weer gedateerd zijn. Het begint bij een functioneel vloerplan opgesteld op basis van de aangegeven zonering in het gebouw. Ik vind contact met de opdrachtgever belangrijk en heb met moodboards verschillende voorstellen uitgewerkt, van extreem en kleurrijk tot biofilisch met veel groen, zodat er wat te kiezen viel. Avans+ koos voor groen en natuurlijk en daar ben ik op doorgegaan. We hebben patronen gekozen die aan de natuur ontleend zijn, zoals mos, steensoorten, gras en kiezel. Daarmee creëer je een natuurlijke vloer waarmee je buiten naar binnenhaalt en dat heeft ook een positieve werking op de mensen die het gebouw gebruiken. Ik heb gekeken welke functies in het gebouw zitten. Zo heeft het gebouw veel glazen wanden en heb ik met verschillende soorten vloeren met de begrenzingen van ruimtengespeeld, waardoor soms een grens het lokaal inloopt of juist andersom.”

SUBTIELE TEXTUURVERSCHILLEN
“Met dit soort vloeraccenten stuur je mensen op een natuurlijke manier door het gebouw. Ik heb vervolgens met subtiele textuurverschillen gewerkt, op sommige plekken wat grover, op andere wat zachter. Voor de grote ruimten heb ik vooral met de textuurgespeeld en in bepaalde gangpaden met werkgebieden heb ik de combinaties grasgroen voor de breakoutruimten en grijsbruin voor de gangen toegepast. De toegepaste producten, zoals Composure en WorksFlow bestaan uit verschillende kleuren garens in een subtiel patroon waardoor de vloer ook vuil verhullend is. In de oksel heb ik bijvoorbeeld weer gebruik gemaakt van luxe vinyl tegels, zo is er een fris gebied ontstaan, met combinaties van hard en zacht materiaal.”Miriam knikt: “We hebben eerst het vloerplan laten maken en vervolgens het interieur bepaald, zodat het goed op elkaar aansluit. Het gebouw is in mei geopend en je ziet nu al dat mensen hier graag komen.” Gert-Martijn tenslotte: “We hadden hier een opdrachtgever met een duidelijke visie en een beeld waar de nieuwe huisvesting aan moest voldoen.Wanneer je dan als team het vertrouwen krijgt ben je tot mooie dingen in staat. We hebben het gebouw zo getransformeerd dat wanneer je binnenkomt je gelijk ziet en ervaart waar het om draait: op verschillende manieren leren en werken en elkaar vooral spontaan ontmoeten.”

Tekst Sibo Arbeek (Schooldomein) Fotografie Studio Beeldwerken

Locatie

Neem contact op met Interface®

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Meer projecten van Interface®

KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan