Buitenplaats
23 augustus 2013
Elegant landhuis vol charme
Liefdevol in dienst van de gemeenschap. Dwalend door het landhuis op de historische Buitenplaats Oosterhout waant u zich in een andere tijd en misschien zelfs in een ander land. Alsof u eventjes te gast bent bij een gastvrije Franse familie in de tijd van Napoleon. De elegante Franse en Engelse landhuisstijl nodigt u uit om ieder vertrek van dit rijksmonument te bewonderen. Waar u ook kijkt, u ziet bijzondere antieke stukken, kroonluchters, kunst, zilverwerk, sierlijke meubelen en weelderige stoffering en behang.
Het voelt alsof dit landhuis er al twee eeuwen zo prachtig bij staat. Alphons Trossèl, de architect die betrokken was bij de grote verbouwing van het landhuis, legt uit dat dit niet het geval is. “Een aantal jaren geleden was Huis Oosterhout nog in een minder goede staat van onderhoud. Delen van het pand werden verhuurd, waardoor ook de indeling niet meer oorspronkelijk was. Toen het landhuis echter in 2000 weer geheel in handen kwam van de Fam. van Boetzelaer van Oosterhout besloten hij en zijn vrouw het in 2008 weer in ere ter herstellen. Dankzij hun tomeloze inzet en liefde is het nu weer geheel in authentieke staat terug gebracht.” Hoewel het prachtige huis dankzij de beeldschone en sfeervolle inrichting nu weer aanvoelt als een warme familiewoning, wordt het landhuis niet primair gebruikt voor bewoning. “Het wordt onder meer gebruikt als locatie voor vergaderingen, workshops, evenementen en voor Culturele doeleinden. Het is heel bijzonder dat het landhuis op deze manier nog steeds een maatschappelijk doel dient, net zoals het vroeger deed, toen veel families uit de omgeving werkzaam waren op het landgoed.”
In oorspronkelijke staat
Het sublieme eindresultaat van de verbouwing en inrichting is mede te danken aan een samenspel tussen Midgie van Boetzelaer van Oosterhout, architect Alphons Trossèl en een beperkt ambachtelijke vakmensen die hier met zoveel vakmanschap aan gewerkt hebben. Alphons Trossèl: “Mijn taak was te adviseren over de bouwkundige aanpak, zodat het huis weer helemaal in de oorspronkelijke staat zou komen. Hoe waren de ruimtes vroeger verbonden met elkaar? Alles was verouderd. Vloeren bleken niet meer goed. Het centrale trappenhuis moest gerestaureerd. Er moest van onder tot boven verbouwd worden. Voorzieningen als elektra, de waterhuishouding en verwarming moesten vernieuwd. Je kunt bij een verbouwing als deze niets afraffelen of overslaan, want dan snijd je jezelf later in de vingers.” Daarbij moest de manier van afwerken goed bewaakt worden om de juiste balans te houden. “Als het geheel te nieuw oogt, voelt het niet lekker. Het moest allemaal matchen met de geest van de oude Buitenplaats. De prachtige inrichting heeft daar zeker aan bijgedragen.”
Gevoel voor decor
Trossèl roemt het gevoel voor stijl van de eigenaresse. “Het is maar zelden dat mensen zelf zo’n verfijnd gevoel voor decor en inrichting hebben. Ze is heel creatief en heeft er het juiste gevoel voor. Daarin moet je elkaar kunnen aanvoelen, zodat je het juiste beeld voor ogen hebt. De stijl die ze heeft neergezet doet denken aan de tijd van de romantiek en heeft Franse en Engelse invloeden.” De meubelen en andere objecten komen grotendeels uit Frankrijk en met name Parijs. Ook het schitterende, kleurrijke behang werd vanuit verschillende Europese steden ingekocht. De vrouw de huizes liet zich inspireren in haar zoektocht naar de juiste stoffen en kleuren door de enorme collectie behang en stoffen die architectenbureau Trossèl in de loop der jaren heeft verzameld. Nu het landhuis in volle glorie hersteld is, kunnen velen ervan genieten. Er zijn vele prachtige, multifunctionele vertrekken. Trossèl: “De muziekkamer bijvoorbeeld is een enorme ruimte met een unieke betimmering. Deze is nog origineel en prachtig gerestaureerd. Door de aangrenzende keuken en het terras is het perfect geschikt voor catering. Een salon waar vroeger de notabelen vergaderden kan nu voor vergaderingen gebruikt worden.”
Historie Buitenplaats Oosterhout
Buitenplaats Oosterhout, gelegen in de Betuwe nabij Nijmegen, is een landgoed met een rijke historie. In de 14e eeuw stichtten de heren van Bronckhorst hier kasteel Notensteyn. Het kasteel werd tot twee keer verwoest, eenmaal door een brand en eenmaal door een overstroming als gevolg van een dijk doorbraak. In de 19e eeuw werd Huis Oosterhout gebouwd op het landgoed. Buitenplaats Oosterhout bestaat nu uit een landhuis, twee historische boerderijen, een koetshuis, een jachtopzienerswoning en omliggende bossen met landerijen. Sinds 2003 heeft het gehele complex inclusief het opengestelde parkbos de status van rijksmonument.