MAN Rosiervandenbosch
2 augustus 2013
‘Landmark’ bedrijfspand in Schelluinen
Voor MAN Truck en Bus heeft stats architecten een opvallend bedrijfspand in Schelluinen ontworpen. Bijzonder aan het pand is de presentatie richting de naastgelegen N216. Aan de bouwkavel was namelijk de eis verbonden op de hoek een zogenaamde ‘Landmark’ te realiseren, als beeldbepalend element naast de entree van het bedrijventerrein.
Een onzichtbare Landmark
De gerealiseerde landmark is geen concentratie van bouwmassa, maar eerder een bijzonder decor, feitelijk een lege plek, waar de handelswaar, in dit geval trucks, geëtaleerd kunnen worden. Een 25 meter uitkragende luifel, gedragen door een enkele semi-transparante kolom, verheft zich boven een podium. De kolom is bekleed met gebogen strekmetaal panelen, welke ‘s avonds middels LED-verlichting wordt getransformeerd tot een opvallende licht-sculptuur.
De luifel geeft samen met een bordes boven de watergang vorm aan een sterk horizontaal, verbindend gebaar tussen podium, kantoor en werkplaats. Tussen luifel en bordes zijn de bouwmassa’s als twee abstracte en minimalistische uitersten uitgevoerd: een glazen kantoorvolume en een massief, met tegels bekleed werkplaats-deel. De zwarte tegelwand vormt een rustige achtergrond voor de reclame-uitingen richting de provinciale weg. Het glazen kantoor vormt de opmaat voor een interieur waar licht en transparantie centraal staan.
Een communicatief interieur
Dankzij de volledig glazen gevel ontstaat een sterke vervlechting van interieur en exterieur, die twee kanten opwerkt: het passerend verkeer wordt meer dan een glimp geboden op de wereld van het interieur. En de beleving van de context wordt nadrukkelijk onderdeel gemaakt van de beleving van het interieur: de rijksweg, de watergang, het groene landschap aan de overkant en de trucks op het podium.
De hoofdgedachte achter deze vormgeving is de vertolking van de bedrijfsfilosofie van RosiervandenBosch, waarbij transparantie en een efficiënte werkwijze centraal staan. Het gebouw moet net als de organisatie open, klantgericht en communicatief zijn. Transparantie is dan ook een leidmotief in het hele interieur: grote glasvlakken maken een maximale beleving van de bedrijfsactiviteiten mogelijk.
De werkplaats is ontworpen als een efficiënt maatpak rond de activiteiten van een truckdealer. De hal oogt leeg, licht en sober, met robuuste, duurzame materialen. De ruime toepassing van glazen overheaddeuren en glazen wanden zorgt voor een prettige, lichte werkomgeving en een direct contact tussen werkplaats en kantoor.
Duurzaamheid
In de Truckbranche is duurzaamheid in de breedste zin de laatste jaren een ingeburgerd thema geworden: het verbruik, de levensduur van trucks en onderdelen, de kwaliteit van service en onderhoud zijn cruciale vragen geworden in de onderlinge concurrentie, zeker in de huidige crisis. Dit thema is in dit gebouw vertaald in een ‘groene’ installatie, waarbij een VRF-systeem verwarming en koeling uit de lucht haalt. De opwekking van de benodigde elektriciteit hiertoe gebeurt middels een eigen energiecentrale van PV-cellen op het dak van de werkplaats.