Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Fietsenstalling (genomineerd)

12 april 2010
GENOMINEERD ONTWERP

CONCEPT

Een fietswiel met spaken is het uitgangspunt van het concept. De technische werking erachter is bedacht eind 19e eeuw en is zeer doordacht en technisch vernuft (de manier van krachten overbrengen, het rond houden van het wiel, lichtgewicht).
In het ontwerp is wiel met spaken als volgt weergegeven: de velgen als zichtbare staalprofielen en de spaken als wind- of stabiliteitsverbanden in de gevel. De gevel is de verwijzing naar de technische werking van het wiel met spaken en krijgt daarmee een herkenbare uitstraling.

Ter bescherming van de gebruikers tegen weersinvloeden is er glas als invulling, achter de spaken. Dit levert een zeer transparant gebouw op, als sociaal veilig ogend bouwwerk in de doodlopende expeditiestraat. De beglazing is samen met de gevelspaken tevens de bescherming tegen diefstal.

Het stallingsgedeelte is voorzien van blauwe beglazing, met open voegen. De beheerdersruimte is voorzien van blanke isolatiebeglazing met kitvoegen. De functies zijn onderscheiden door de kleur van het glas. Blauwe beglazing met open voegen: is het stallingsgedeelte, dit straalt rust uit en binnen geeft de blauwe gloed een koele sfeer. De beheerder moet helder zicht hebben en een verblijfskwaliteit. De beheerdersruimte heeft daarom blank isolatieglas met kitvoegen.

Aangezien het gevraagde programma van 400 fietsen en 20 bijzonder fietsen/brommers niet op één bouwlaag te realiseren is, is er een 2de verdieping, welke voor bezoekers bereikbaar is via een brede en luie trap met aan weerszijden fietsgoten. De bijzondere fietsen en brommers zijn op de begane grond gesitueerd, met veel bewegingsruimte.

De beheerder heeft een interne trap om op de eerste verdieping o.a. het toilet/spoelruimte te kunnen bereiken en tevens daar via een eigen toegang de stallingsruimte te betreden. Vanaf de eerste verdieping heeft de beheerder goed zicht op wie er binnenkomt en wat er buiten gebeurt.

Een herkenbare entree met een opvallende groene kleur. Deze kleur komt ook terug in het interieur: het leidt mensen logisch naar de uitgang (zowel boven als beneden)
De entree is voorzien van een naar omhoog scharnierende deur. In geopende stand zal er een duidelijke uitnodigende opening in het groene vlak zijn. Indien de stalling gesloten is, zal dit paneel naar beneden gaan en is het groene vlak gesloten.

STEDENBOUW & SOCIALE VEILIGHEID

De beheerdersruimte en entree zijn gepositioneerd richting de Noordstedeweg en hierdoor zichtbaar en herkenbaar. De beheerder heeft ruim zicht op het expeditiesterrein en door de transparantie ook binnen (op beide verdiepingen) goed zicht op de entree, trap en de stallingsverdiepingen. De verdieping is terugliggende t.o.v. de begane grond, waardoor de beheerder ook goed zicht heeft over het expeditieterrein. Het gebouw is volledig transparant en zorgt voor een sociale controle naar de aangrenzende buitenruimten en gebouwen. Gebruikers van de stalling kunnen alles overzien en hebben een duidelijke oriëntatie.

Daglicht zal een bijzondere luxe zijn in deze stalling en heeft een positieve uitwerking op mensen. Het blauwe glas zorgt naast een duidelijk herkenbaar gebouw ook voor een gemoedelijke sfeer binnen. Door de terugliggende verdieping en de transparante gevel zal de bestaande vluchttrap niet verscholen raken. Ook het verhoogde expeditieplatform zal door de transparante stalling geen verborgen steeg worden.

Voorstel is om aan één zijde van de toegangsweg een dubbel fietspad te realiseren, met een hekwerk afscheiding en/of verhoogde rijbaan, zodat fietsers en overig verkeer elkaar niet hoeven te kruisen. Dit betekend een aanpassing van het kruispunt bij de Noordstedeweg.

In de tekeningen is uitgegaan van dubbellaagse fietsenrekken, maar waarbij de bovenste rij fietsen met een ophangsysteem zeer gebruiksvriendelijk opgeborgen kunnen worden (voorbeeld Velopa Velovator fietslift, niet meegenomen in bouwkosten, slechts ter illustratie).

DUURZAAMHEID Het gebouw bestaat uit een staalconstructie (verzinkt) met daartussen betonvloeren. De gevelspaken zorgen voor de stabiliteit en zorgen voor een vrije indeling binnen. Het glas beschermt de gebruiker. Naast de degelijkheid en lange levensduur van deze materialen zijn er meer voordelen t.a.v. de duurzaamheid van het ontwerp:

Staal is 100% recyclebaar, zonder kwaliteitsverlies. Met de toenemende inzet van gebruikt staal (schroot) bij de productie van nieuw staal ontstaat steeds minder behoefte aan de primaire grondstoffen ijzererts en kolen. Ook bij verzinkt staal wordt het zink eerst gescheiden van het staal en daarna gebruikt bij het maken van nieuw zink. AL met al een lage milieubelasting.

Beton, welke gemaakt kunnen worden met puingranulaat (van bijvoorbeeld slooppanden in de omgeving).

Groen dak. De platte daken worden afgewerkt met sedum & grassen. Dit past in de visie van de gemeente Nieuwegein en heeft de volgende positieve eigenschappen:
voorkomen opwarming dak en dus opwarming van de stalling en omgeving fijnstof opname (gezonde lucht)
groen zicht vanuit de appartmenten (uitzicht)
wateraccumulatie en mogelijkheid tot langzame filtratie naar oppervlaktewater en eventueel via filters te gebruiken voor de spoeling van toilet

Glas heeft als voordeel dat er veel daglicht binnenkomt. Daglicht heeft een positief effect op de mens. De open voegen t.p.v. de stalling zullen zorgen voor een natuurlijke ventilatie. In de winter zal men beschermd zijn tegen regen e.d., maar niet tegen de koude. In de zomer zal de natuurlijke ventilatie zorgen voor afkoeling. Glas is uiteraard te recyclen.

Installaties De beheerdersruimte zal in de winter verwarmd moeten worden. Een vloerverwarming, gekoppeld aan eventueel een warmtepomp (koude-warmte opslag in de grond) i.c.m. Een verwarmingsapparaat zal een behaaglijk gevoel geven. Door gebruik te maken van een koude-warmteopslag is de energievraag ook duurzaam. In de zomer kan dezelfde installatie gebruikt worden om met koud water uit de grond de vloeren te koelen en hiermee op warme dagen de temperatuur in de beheerdersruimte lager te krijgen.

Door de aanwezigheid van daglicht zal er weinig behoefte zijn aan elektrische verlichting. Voorstel is om de verlichting afhankelijk te maken (sensoren) van de hoeveelheid daglicht. Bij weinig daglicht gaat de verlichting aan en/of feller branden. Dit kan ook in combinatie met aanwezigheidsmelders die niet alleen op beweging reageren maar daadwerkelijk aanwezigheid detecteert. LED verlichting is in ontwikkeling en interessant om in de toekomst te gebruiken. Voorstel is om de elektra voor te bereiden op nieuwe ontwikkelingen.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Architectuur Studio Wezenberg BNA

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Meer projecten van Architectuur Studio Wezenberg BNA

Architectuur Studio Wezenberg BNA
Architectuur Studio Wezenberg BNA
Architectuur Studio Wezenberg BNA
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan