Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

't Leliepark

6 mei 2010
Juiste woningmix bevordert doorstroming

Project ’t Leliepark omvat de sloop van 144 verouderde portiekwoningen uit de jaren ’50 en nieuwbouw van 152 grotere huur- en koopwoningen, verdeeld over een appartementengebouw, 19 eengezinswoningen en drie woontorens. Hiermee is een belangrijke eerste invulling gegeven aan de ambitie van de gemeente Gouda om de kwaliteit en differentiatie van de woningen in de wijk Korte Akkeren te verbeteren. Niet alleen bood dit project de kans om ook duurdere en kwalitatief betere woningen aan de wijk toe te voegen, maar er is tevens ingezet is op levensloopbestendige woningen en woningen voor senioren, voorzien van woonkeurlabel. Deze uitgebalanceerde mix zal een stimulerende werking hebben op de doorstroming en zal daarmee de gehele wijk ten goede komen. Daarnaast zijn in samenwerking met de Gemiva-SVG Groep woningen beschikbaar gekomen voor licht verstandelijk gehandicapten.

Landschappelijke kwaliteit
Eén van onze uitgangspunten voor het ontwerp was om gebruik te maken van de landschappelijke kwaliteit van de randen van het gebied en de buurt zicht te geven op het water en de groene omgeving. Door de losse plaatsing van de drie in hoogte oplopende torens is de openheid naar de omgeving gewaarborgd en dit aspect is verder versterkt met groene taluds met boomgaarden en een lange zitbank langs de dijk van de Molensloot. In het verlengde hiervan is veel aandacht besteed aan bescherming van de habitat van lokale diersoorten, zoals brulkikkers, ringslangen en vleermuizen. Enkele beeldbepalende gebouwen, zoals de Mallemolen en het gasgemaal zijn gerenoveerd en geïntegreerd in het ontwerp. De loggia’s van de woontorens zijn gericht op het zuiden en kijken uit op deze historische gebouwen en de Gouwe daarachter.

Gevarieerde woningen
De verschillende typen bebouwing in ’t Leliepark zorgen voor een gevarieerd beeld, maar tegelijkertijd zorgen diverse verbindende elementen voor een duidelijke samenhang. Het rode bakstenen appartementengebouw bestaat uit 34 woningen, waarvan 19 woon-units beschut wonen voor meervoudig verstandelijk gehandicapten op de begane grond en eerste verdieping. Daarboven liggen 3 verdiepingen met huurwoningen en op de iets terugspringende bovenste verdieping bevinden zich een aantal penthouses met dakterras. De drie woontorens lopen op in hoogte en bevatten samen 99 appartementen. De naar de wijk gerichte rechthoekige bakstenen gevels sluiten aan bij de rest van de bebouwing, terwijl ze naar het landschap toe een gebogen gevel met leien hebben gekregen. De eengezinswoningen hebben – net als de andere gebouwen – met aluminium beklede dakoverstekken en bloemkozijnen en de erfafscheidingen bestaan uit een muur van rode baksteen.

Harmonieuze inpassing
Het stedenbouwkundig ontwerp van ’t Leliepark is erop gericht om de nieuwbouw harmonieus te laten integreren met de bestaande bebouwing. Het appartementengebouw en de nieuwe eengezinswoningen sluiten aan op de bestaande eengezinswoningen aan de rand van de wijk, en vormen zo een architectonische voortzetting van de bebouwing in de achterliggende Volgelbuurt. Aan de zuidwest-rand, langs het water, vormen de woontorens een voortzetting van de torens van het naastliggende verzorgingscentrum. Onder en tussen de woontorens is een parkeergarage opgenomen die gedeeltelijk in het talud van de dijk is geschoven. De garage is voorzien van een mos-sedum dak.

Samen met bewoners
De omwonenden zijn nauw betrokken bij het project. Er is veelvuldig gesproken met de klankbordgroep van omwonenden, wat ook daadwerkelijk heeft geleid tot aanpassing van het oorspronkelijke plan. Zo was aanvankelijk een tweede appartementengebouw voorzien, dat echter mede op voorstel van de klankbordgroep is vervangen door 19 eengezinswoningen. De geluidsbelasting van het nabij gelegen industrieterrein was ook een belangrijk aandachtspunt in het uiteindelijke ontwerp. Normaal gesproken moet een op geluidsoverlast gerichte zijde van een gebouw worden uitgevoerd als ‘dove gevel’, waardoor de ramen niet kunnen worden geopend. Door appartementen uit te rusten met van het industriegebied afgekeerde erkers, konden deze geluidsbelaste gevels toch worden voorzien van ramen die kunnen worden opengezet.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Ibelings van Tilburg architecten

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Meer projecten van Ibelings van Tilburg architecten

Ibelings van Tilburg architecten
Ibelings van Tilburg architecten
Ibelings van Tilburg architecten
Ibelings van Tilburg architecten
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan