Het ziekenhuis in haar natuurlijke omgeving
Copyright: egbertdeboer.com
Het ziekenhuis in haar natuurlijke omgeving
Copyright: egbertdeboer.com
Het verhoogde daklandschap suggereert een esgehucht
Copyright: egbertdeboer.com
Het terrein is voorzien van locale vegetatie
Copyright: egbertdeboer.com
De gevel schittert in de namiddagzon
Copyright: egbertdeboer.com
Zoom-in van de aluminium gevelplaten
Copyright: egbertdeboer.com
Het ziekenhuis gaat haast op in haar omgeving
Copyright: egbertdeboer.com
Het daklandschap in volle bloei
Copyright: egbertdeboer.com
De transparante ingang oogt vriendelijk en uitnodigend
Copyright: egbertdeboer.com
Isala bij zonsondergang
Copyright: egbertdeboer.com
Isala bij zonsondergang
Copyright: egbertdeboer.com
Het daklandschap met locale vegetatie
Copyright: egbertdeboer.com
Door de patio's wit te verven treedt daglicht zo diep mogelijk het gebouw in
Copyright: egbertdeboer.com
Isala bij zonsondergang
Copyright: egbertdeboer.com
Natuur is ook een terugkerend thema in het interieur
Copyright: Melanie Samat
Alle wachtruimtes zijn voorzien van voldoende daglicht
Copyright: Melanie Samat
Een groots daklicht siert de ingang van het ziekenhuis
Copyright: Melanie Samat
De vloer- en plafondafwerking definiëren verschillende zones in het gebouw
Copyright: Melanie Samat
Alle wachtruimtes zijn voorzien van voldoende daglicht
Copyright: Melanie Samat
Uitzicht op het groen tijdens de dialyse
Copyright: Melanie Samat
Patiënten kijken vanuit hun kamer uit over het daklandschap en de groene omgeving
Copyright: Melanie Samat
Wees welkom!
Copyright: Melanie Samat
Ook vanuit de gemeenschappelijke ruimtes is er uitzicht op het daklandschap
Copyright: Melanie Samat
Alle wachtruimtes zijn voorzien van voldoende daglicht
Copyright: Melanie Samat
Een groots daklicht siert de ingang van het ziekenhuis
Copyright: Leon van der Velden
Natuurlijke materialen en kleuren geven het gebouw warmte
Copyright: Leon van der Velden
Alle gangen zijn aan het einde voorzien van ramen voor daglicht, oriëntatie, en uitzicht
Copyright: Leon van der Velden
Begane grond
Copyright: Vakwerk architecten b.v.
Eerste verdieping
Copyright: Vakwerk architecten b.v.
Doorsnede
Copyright: Vakwerk architecten b.v.
Het ziekenhuis in haar natuurlijke omgeving
Copyright: egbertdeboer.com
Het ziekenhuis in haar natuurlijke omgeving
Copyright: egbertdeboer.com
Het verhoogde daklandschap suggereert een esgehucht
Copyright: egbertdeboer.com
Het terrein is voorzien van locale vegetatie
Copyright: egbertdeboer.com
De gevel schittert in de namiddagzon
Copyright: egbertdeboer.com
Zoom-in van de aluminium gevelplaten
Copyright: egbertdeboer.com
Het ziekenhuis gaat haast op in haar omgeving
Copyright: egbertdeboer.com
Het daklandschap in volle bloei
Copyright: egbertdeboer.com
De transparante ingang oogt vriendelijk en uitnodigend
Copyright: egbertdeboer.com
Isala bij zonsondergang
Copyright: egbertdeboer.com
Isala bij zonsondergang
Copyright: egbertdeboer.com
Het daklandschap met locale vegetatie
Copyright: egbertdeboer.com
Door de patio's wit te verven treedt daglicht zo diep mogelijk het gebouw in
Copyright: egbertdeboer.com
Isala bij zonsondergang
Copyright: egbertdeboer.com
Natuur is ook een terugkerend thema in het interieur
Copyright: Melanie Samat
Alle wachtruimtes zijn voorzien van voldoende daglicht
Copyright: Melanie Samat
Een groots daklicht siert de ingang van het ziekenhuis
Copyright: Melanie Samat
De vloer- en plafondafwerking definiëren verschillende zones in het gebouw
Copyright: Melanie Samat
Alle wachtruimtes zijn voorzien van voldoende daglicht
Copyright: Melanie Samat
Uitzicht op het groen tijdens de dialyse
Copyright: Melanie Samat
Patiënten kijken vanuit hun kamer uit over het daklandschap en de groene omgeving
Copyright: Melanie Samat
Wees welkom!
Copyright: Melanie Samat
Ook vanuit de gemeenschappelijke ruimtes is er uitzicht op het daklandschap
Copyright: Melanie Samat
Alle wachtruimtes zijn voorzien van voldoende daglicht
Copyright: Melanie Samat
Een groots daklicht siert de ingang van het ziekenhuis
Copyright: Leon van der Velden
Natuurlijke materialen en kleuren geven het gebouw warmte
Copyright: Leon van der Velden
Alle gangen zijn aan het einde voorzien van ramen voor daglicht, oriëntatie, en uitzicht
Copyright: Leon van der Velden
Begane grond
Copyright: Vakwerk architecten b.v.
Eerste verdieping
Copyright: Vakwerk architecten b.v.
Doorsnede
Copyright: Vakwerk architecten b.v.

Isala Meppel

24 juni
Isala Meppel is een ziekenhuis dat alle stereotypes over wat een ziekenhuis zou moeten zijn overstijgt. In tegenstelling tot het typische steriele ziekenhuisontwerp, heeft Vakwerk Architecten een meer holistische benadering gehanteerd met als hoofddoel een omgeving te ontwerpen die actief bijdraagt aan het welzijn van de patiënt. Dankzij een optimale daglichttoetreding, oriëntatie op de bestaande natuurlijke omgeving en een weloverwogen materiaalgebruik, voelt het gebouw meer aan als een gezondheidscentrum dan een ziekenhuis. Het resultaat is een elegant en vriendelijk gebouw waarin patiënten en bezoekers zich thuis kunnen voelen.

Het uitgebreide programma van het ziekenhuis is verwerkt tot een vriendelijk, samenhangend en functioneel geheel met een menselijke maat en schaal. Door middel van werkgroepen met de zorgmedewerkers van Isala zijn de stromen en processen in het gebouw zo efficiënt mogelijk gemaakt. Het hoofddoel was om een helende omgeving te ontwerpen die vitaliteit, beweging en gezondheid stimuleert. Daarom zijn de meeste functies op de begane grond gehuisvest; patiënten hoeven alleen naar de hogere verdiepingen wanneer zij opgenomen worden. Wachtplekken zijn altijd aan de gevel; elke gang of route heeft een oriëntatiemoment op het omliggende landschap of op de patio's; er zijn 'uit je bed' plekken ontworpen en een speciale beweegroute door het gebouw. Zelfs voor de operaties kunnen patiënten zelf naar de OK lopen, waarna ze in de behandelkamer kunnen bijkomen en ontspannen met uitzicht op de natuur van het Reestdal.

Er is speciale aandacht uitgegaan naar het benutten van de kwaliteiten van de natuurlijke omgeving. De horizontale oriëntatie, het ingetogen kleurenschema en het groene daklandschap maken dat het gebouw ingebed is in het landschap. De natuurlijke omgeving van het gebouw weerspiegelt ook in het interieur. Vakwerk Architecten heeft nauw samengewerkt met strategisch ontwerpbureau Komovo om een pallet van natuurlijke beelden te verwerken in het gebouw: messing bladeren van inheemse bomen zijn verwerkt in de vloer alsof ze er door de wind zijn heengedragen; dieren volgen de bewegingen van bezoekers bij de ingang door middel van een interactieve muurprojectie; en verschillende afdrukken van planten en dieren sieren muren, deuren, ramen en gordijnen. 

Ook in haar architectuur wil Isala Meppel geen ziekenhuis zijn, maar wil ze zich juist aanpassen aan de prachtige natuur van het Reestdal. De gevel is bekleed met gevouwen aluminiumplaten die het licht op verschillende manieren reflecteren. Hiermee veranderen de gevelplaten, die in werkelijkheid maar één kleur hebben, afhankelijk van het standpunt, het moment van de dag, en de seizoenen van aanblik.

Luifels rondom het hele gebouw benadrukken het horizontale karakter en dragen bij aan het voorkomen van te veel warmtelast. De patio's aan de binnenzijde zijn allen voorzien van wit stucwerk om zoveel mogelijk licht diep in het gebouw te krijgen.

Isala Meppel is niet alleen innovatief in haar organisatie en zijn architectonische impressie – het is ook het eerste volledig elektrische ziekenhuis in Nederland. De daken van de twee hoogste volumes zijn bedekt met zonnepanelen en het gebouw is voorzien van een WKO. Daarnaast is in het ontwerp veel rekening gehouden met het bestaande ecosysteem: het terrein is beplant met lokale vegetatie; ooievaarsnesten zijn behouden en er zijn nieuwe toegevoegd; en het groene dak wordt ingezet als verhoogd landschap om bij te dragen aan de diversiteit van de flora en fauna van dit bijzondere gebied. Al deze maatregelen hebben geresulteerd in een gezond gebouw – zowel voor de gebruikers als voor de omgeving – nu én in de toekomst

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Vakwerk architecten b.v.

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Meer projecten van Vakwerk architecten b.v.

Vakwerk architecten b.v.
Vakwerk architecten b.v.
Vakwerk architecten b.v.
Vakwerk architecten b.v.
Vakwerk architecten b.v.
Vakwerk architecten b.v.
Vakwerk architecten b.v.
Vakwerk architecten b.v.
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan