Wooncomplex De Blijde, Zwolle
13 juli 2021
Wooncomplex De Blijde heelt oude centrum Zwolle aan
In de historische binnenstad van Zwolle heeft Sec.architecten het nieuwe wooncomplex De Blijde ontworpen. Het nieuwbouwcomplex is in de plaats gekomen van de voormalige discotheek de X-Ray die al bijna twintig jaar leeg stond. Het appartementencomplex is een goed voorbeeld van het aanhelen en opnieuw leefbaar maken van verwaarloosde gebieden in binnensteden. De Blijde is in samenwerking met vastgoedbedrijf Kreator uit Zwolle geïnitieerd.
Context
In de Papenstraat, tussen de Peperbus en het Museum de Fundatie, prijkt nu wooncomplex De Blijde tussen de monumentale panden die soms teruggaan tot de 14e eeuw. Niet alleen het middeleeuwse straatbeeld is met de komst van De Blijde hersteld. In de steeg, die een doorgaande wandelroute is tussen de Blijmarkt en het Grote Kerkplein, is met de nieuwbouw weer levendigheid ontstaan. De Blijde beschikt naast luxe appartementen en penthouses op straatniveau namelijk ook over atelier- en winkelruimtes die bijdragen aan het nieuwe elan van de steeg.
Perspectief
‘De uitdaging was een gevel te ontwerpen die zowel vanaf de Blijmarkt als vanaf het Grote Kerkplein, altijd in perspectief te zien is. Vanwege de bijzondere locatie in de binnenstad, hebben we in het ontwerpproces nauw samengewerkt met het projectteam van de gemeente Zwolle waarin Stedenbouw, Welstand en Monumentenzorg en Vrienden van de Stadskern vertegenwoordigd waren’, aldus Robert Flier van Sec.architecten in Kampen.
Materialen waarborgen lange levensduur
De karakteristiek van de steeg vormde het uitgangspunt van de architectuur. ‘We wilden rust creëren’, zegt Flier. Daarom is gekozen voor vier gelijke gevels met stijlvolle bakstenen, grote raamopeningen omlijst met eikenhouten kozijnen, een eikenhouten entree en balustrades van de Franse balkons van smeedijzer. Allemaal kwalitatief hoogwaardige en sfeervolle materialen zodat het gebouw tot in de lengte van jaren meegaat.
Versterken van perspectief
Waar een gevel gewoonlijk bestaat uit drie ramen naast elkaar, is hier, juist om het perspectief vanuit de steeg te versterken, gekozen voor twee ramen per gevel. Wie in Zwolle is, moet zeker een keer door de Papenstraat lopen om het perspectief in het ontwerp te ervaren.
In het centrum en rust
Achter de muren van De Blijde schuilen de faciliteiten. Het gebouw herbergt elf luxe appartementen met buitenruimte die in grootte variëren van 58 en 89 m², vijf penthouses met buitenruimte die in grootte variëren van de 111 en 151 m², drie atelier- en winkelruimtes, een parkeergarage en bergingen. Op de eerste verdieping is een gemeenschappelijke hof, waaraan de appartementen grenzen. Een rustige plek. ‘Je vergeet er bijna dat je in het centrum bent. De appartementen bieden een mooi uitzicht op en in de meeste gevallen zelfs over de stad. Een goede reden om elke woning te voorzien van een balkon, loggia of dakterras.'
Ervaring met renovatie in historische context
‘Bij een project als dit hebben we rekening gehouden met aspecten als de omgeving, duurzaamheid, wooncomfort en uitstraling. Gelukkig beschikken we over meer ervaring met herontwikkeling in Zwolle. Zo hebben we in het verleden monumentale panden gerenoveerd aan de Koestraat, de Diezerstraat en de Stationsweg. Met onze ideeën proberen we de historische binnenstad nóg mooier te maken. Met De Blijde hebben we daar een steentje aan hebben bijgedragen’, aldus Robert Flier.