Hoogbouwcomplex in Roermond

30 april
Aan de Muggenbroekerlaan in Roermond staat één van de grootste flatgebouwen van de stad. Toen in 2018 de volledige buitenkant toe was aan een opknapbeurt, schakelde beheerder Wonen Zuid hun vaste partner Heythuysen Schilderwerk en Totaalonderhoud in om dit op te pakken. Samen met opdrachtgever, VVBHUSAN en Caparol ontstond een RGS-project met een prachtig eindresultaat.

Aan het woord is Roger Golsteijn, directeur van Heythuysen Schilderwerk en Totaalonderhoud. Hij vertelt hoe zijn bedrijf het onderhoud van de flat heeft aangepakt. “De Muggenbroekerlaan is een groot gebouw. Om het onderhoud met kwaliteitsproducten uit te voeren, klopten we aan bij Caparol. Daar hebben we al jarenlang een goede relatie mee. Caparol levert hun verf in het zuiden van Nederland via VVBHUSAN de Vrije Verfgroothandel. Daarom kwamen zij ook al in een vroeg stadium van het project mee om tafel.”

François Hermans, bedrijfsleider bij Heythuysen, vult aan: “Al snel besloten we om te gaan werken volgens de methode van Resultaatgericht Samenwerken (RGS). Met deze methode werk je met de opdrachtgever en leveranciers gezamenlijk aan het onderhoud van het gebouw. Samen met VVBHUSAN en Caparol hebben we het complete pakket aan advies, product en uitvoering. Zo kunnen we Wonen Zuid het best mogelijke resultaat bieden.”

Aantasting van het beton
Om tot een goed eindresultaat te komen, moet je eerst je startpunt te bepalen. Dat vormt namelijk de basis van de volledige onderhoudsaanpak. Wiel Haan, commercieel manager bij VVBHUSAN, vertelt: “Voordat het project van start ging, hebben we de conditie van het gebouw geïnspecteerd. We zagen al snel dat het beton van het trappenhuis aangetast was. Dat is een kritiek probleem. Als er namelijk CO2 bij het beton komt, kan de carbonatatie verergeren. Dit leidt na verloop van tijd tot roesten van het staal.”

“Het was van groot belang om verdere betonschade te voorkomen. Daarom hebben we de Capatect gevelisolatie geadviseerd. Met gevelisolatie bescherm je het beton tegen weersinvloeden. Zo ga je verdere betonschade tegen en bespaar je op termijn een hoop geld aan reparatie- en vervangingskosten. Een prettige bijkomstigheid voor de bewoners is dat het trappenhuis warm blijft in de winter, en koel in de zomer.”

Nauwelijks overlast voor bewoners
Een ander deel van het project bestond uit het coaten van de vloeren op de galerij. Omdat de flat bewoond bleef tijdens de renovatie, was één van de doelen om de bewoners zo min mogelijk overlast te bezorgen. Roger: “De opdrachtgever vroeg ons om de vloer te coaten met een PMMA-product. Dit heeft echter een groot nadeel: PMMA verspreidt een nare lucht. Het is niet prettig als je die de hele dag inademt. Daarom hebben we gekozen voor de polyaspartic DisboPur A326 van Caparol. Dit product ruikt nauwelijks. Bovendien heeft het een hele gunstige laagopbouw en is het een sneldrogend systeem. Ook daarmee beperken we de overlast. Het resultaat is een gladde en strakke galerijvloer die jarenlang goed blijft.”

Snel verfsysteem
Naast de gemeenschappelijke ruimtes, zijn ook de balkons van elk appartement geschilderd. Harry Thijssen, technisch specialist bij Caparol, vertelt: “Als schilders op een balkon bezig zijn, kunnen bewoners hier geen gebruik van maken en hebben ze nauwelijks privacy. Daarom hebben we ook hier voor het snelle systeem van DisboPur gekozen. Elk balkon is in één dag geschilderd en was dezelfde dag weer beloopbaar. De onderzijden van de balkons zijn behandeld met Muresko. Deze is makkelijk aan te brengen, is bestand tegen weersinvloeden en heeft een goede dampdoorlatendheid. Zo kan vocht dat eventueel in de balkons zit nog naar buiten.”

Resultaatgericht samenwerken
In het kader van RGS kwamen Heythuysen, Caparol en VVBHUSAN regelmatig bij elkaar om de voortgang van het project door te nemen. Ook bespraken ze plannen voor de toekomst. Wiel vertelt: “Bij RGS-projecten denk je niet alleen na over het resultaat dat je nu wilt behalen, maar vooral ook over de lange termijn. Daarom kijken we bijvoorbeeld wat de doelen zijn van een gebouw. Zo is het bij de flat aan de Muggenbroekerlaan de bedoeling dat die nog minstens 30 jaar blijft staan. Daar pas je de productkeuze op aan.”

François vult aan: “In het kader van RGS is een lange onderhoudscyclus voordelig. Dit zorgt namelijk voor een lagere total cost of ownership. Bovendien is het beter voor het milieu als je minder vaak hoeft te schilderen. De producten van Caparol blijven naar verwachting minstens 12 jaar goed. Elk jaar voeren we samen met VVBHUSAN een inspectie uit van het schilderwerk. Zo weten we precies wat de status is.”

Totaal staat centraal
Inmiddels is de renovatie van de Muggenbroekerlaan voltooid. Harry blikt terug op het project: “Het mooie aan de samenwerking vond ik dat iedereen zo betrokken was. Samen hadden we het totaalplaatje. Wij als Caparol het totaalpakket aan verfproducten en vloercoatings, VVBHUSAN als totaalleverancier van alle paint en non-paint en Heythuysen die het project in z’n totaal heeft uitgevoerd. We hebben veel van elkaar geleerd en we mogen ook zeker trots zijn op het eindresultaat.”

Tekst: Donna van de Ven https://www.donnavandeven.nl/

Uitvoering: Heythuysen Schilderwerk en Totaalonderhoud
Levering producten: VVBHUSAN De Vrije Verfgroothandel Roermond

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Caparol

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansenbyods
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan