IKC Wereldwijs voorgevel
Copyright: By Lilian
Copyright: Cheese Works
Copyright: By Lilian
Copyright: Sineth Architecture
Copyright: Sineth Architecture
Copyright: By Lilian
Copyright: By Lilian
Copyright: By Lilian
Copyright: By Lilian
Copyright: By Lilian
Copyright: By Lilian
Copyright: By Lilian
Copyright: By Lilian
Copyright: Sineth Architecture
Copyright: Sineth Architecture
Copyright: Sineth Architecture
Copyright: Sineth Architecture
IKC Wereldwijs voorgevel
Copyright: By Lilian
Copyright: Cheese Works
Copyright: By Lilian
Copyright: Sineth Architecture
Copyright: Sineth Architecture
Copyright: By Lilian
Copyright: By Lilian
Copyright: By Lilian
Copyright: By Lilian
Copyright: By Lilian
Copyright: By Lilian
Copyright: By Lilian
Copyright: By Lilian
Copyright: Sineth Architecture
Copyright: Sineth Architecture
Copyright: Sineth Architecture
Copyright: Sineth Architecture

IKC Wereldwijs

25 mei
In Loosdrecht was sprake van een gestaag teruglopend leerlingaantal, vier verouderde basisscholenmet leegstand en verspreid over het dorp gelegen kinderdagopvang. Om deze situatie te veranderenheeft de gemeente, in overleg met de bestaande partijen, besloten om twee nieuwe Integrale Kindcentrate realiseren. Hierdoor werd het mogelijk twee levensvatbare locaties over te houden waaringeïnvesteerd kon worden. Voor IKC Wereldwijs betekende dit de samenvoeging van twee basisscholenen een kinderdagverblijf.

Uitgangspunten
  • Inpassing onderwijsvisie: groepsdoorbrekend leren en verticale leerlijn van 0 tot 12 jaar
  • Budgetneutraal inbreidingsruimte realiseren voor twee groepsruimten t.b.v. toekomstige groei
  • Behoud en versterking van de wederopbouwarchitectuur van de oorspronkelijke school
  • Realiseren van een aantrekkelijke openbare ruimte (ook voor buurtkinderen en bewoners)
  • Realiseren van een gebouw welke ook ’s avonds ingezet kan worden t.b.v. van buurtactiviteiten
  • Frisse scholen klasse B
  • BENG en hergebruik van bestaande geleasede zonnepanelen
  • Gasloos
  • Realisatie binnen ‘‘beperkt’’ budget, verbetering vastgoedwaarde & exploitatie

Een allesomvattende benadering
Voorafgaand aan het ontwerp zijn alle uitgangspunten vertaald in een integraal programma. Daarnaast zijn er diversesessies met betrekking tot de gezamenlijke onderwijsvisie geweest. Als bureau hebben we de waarde vanhet gebouw in kaart gebracht. De school is gebouwd in de periode van de wederopbouw en is binnen Loosdrechteen kenmerkend gebouw voor die periode. Daarnaast is de school sterk verweven met de buurt. Hoewel de schooloorspronkelijk is gebouwd in een H-vorm is het niet een archetypische H-school zoals we die kennen uit de gemeenteAmsterdam. Niettemin zagen wij voldoende aanleiding om de oorspronkelijke structuur in ere te herstellen, uit tebreiden en zelfs te versterken ten gunste van het programma. Dit hebben we gedaan door de twee oorspronkelijke langgerekte gebouwen van de H-vorm te verlengen in de oorspronkelijke architectuur. Tussen deze twee bouwdelenhebben we het benodigde programma toegevoegd over twee bouwlagen. Daarbij hebben we in de vormgeving naarrepetitie gezocht door de toevoeging van twee extra langgerekte “beuken” met in het midden ruimte voor de centraleleerpleinen. Door deze benadering bleef er ook veel ruimte voor het speelplein beschikbaar.

Uitwerking in eenvoud
Vanuit de onderwijsvisie was er de wens om buiten de groep op gezamenlijke leerpleinen groepsdoorbrekend thematischonderwijs te kunnen geven. Desondanks was er ook koudwatervrees om het klassikaal onderwijs definitief te verlaten.Daarnaast was de structuur van het gebouw niet erg geschikt om deze aan te passen naar de kleinere eenhedendie passen bij deze onderwijsvorm. Omdat het hier een renovatie betrof hebben we dit nadeel weten om te zettenin een voordeel. Financieel bleek het uiteindelijk haalbaar de klassikale structuur te handhaven en alle groepsruimtenhaaks te positioneren op gezamenlijke leerpleinen voor de onder- midden en bovenbouw. In de uitwendige hoeken ende kernen kwam het ondersteunende programma. Op deze manier konden we de twee tot vierjarigen koppelen aande onderbouw op het speelplein, de middenbouw heeft een dubbelfunctie met de BSO op het werkplein en de bovenbouwheeft haar eigen leerplein. De koppeling vindt plaats met grote schuifpuien. De nul tot tweejarigen zitten rustigaan het uiteinde in een apart deel van het gebouw.

Compacte duurzaamheid
Door te kiezen voor een zeer compact ontwerp werd het mogelijk de energiebehoeftete verlagen en het aantal gevels te reduceren. Dit heeft een positief effect gehad op deexploitatiekosten. Het gehele gebouw is na-geïsoleerd en luchtdicht afgewerkt. Omdat deschool boven op een waterwingebied is gebouwd was het niet mogelijk een warmtepompmet bodem-WKO te realiseren. In plaats daarvan is een warmtepomp op lucht-lucht gekozen.De warmteafgifte gebeurt middels een centrale WTW-installatie en plaatselijk vloerverwarming.De kinderen doen de rest. Daarnaast zijn de bestaande zonnepanelen herplaatstop het platte hoge dak van de nieuwbouw. Het terrein is voldoende groot en open om inde waterbuffering te voorzien. In de keuze voor de materialen is ingezet op natuurlijke enonderhoudsarme oplossingen om zodoende de exploitatiekosten beheersbaar te houden.

Oog voor detail
Het oorspronkelijke H-gebouw is in zijn oude luister hersteld en uitgebreid. Het meest in hetoog springend zijn de nieuwe kozijnen, die weliswaar in aluminium maar in overeenstemmingmet het oorspronkelijke ontwerp zijn teruggeplaatst. In de kleurstelling is gekozen deopgave meer ton sur ton te benaderen om zodoende een harmonieus geheel te creëren.Voor de nieuwbouw hebben we het ons gepermitteerd enkele details aan te brengen. Zois er gekozen om het metselwerk aan de zijgevel in ritme terug te leggen en uit te latenspringen ter plaatse van de larikshouten voorgevellamellen. De zinken daklijsten vinden hunoorsprong en aansluiting op de dakgoten die rondom overgaan in de oudbouw. Binnen waser de ruimte om een geheel eigen sfeer te realiseren. Dit is gedaan door de zelfde warmelarikshouten kleur toe te passen voor de kozijnen. De accentkleur is een zacht blauwgrijs ende vloer een neutraal betongrijs. Kasten, garderobes en keukens zijn zorgvuldig ingebouwdin de kern en de trappen zijn voorzien van solide lambriseringen.

Budgettaire planuitwerking & de zege van renovatie
Toen we aanvankelijk met de opgave begonnen was ereen zeer beperkt budget. Gaandeweg werden de ambitiesnaar boven bijgesteld maar de middelen werden echterbeperkt verhoogd. Dit heeft tot een zeer rationele benaderinggeleid met betrekking tot het ontwerp. Door dezebenadering bleef er ruimte over om tegemoet te komenaan de gebruiks- en exploitatiewensen en -eisen van deopdrachtgever. Daarnaast is het gelukt ruim 300m2 BVOextra te realiseren ten opzichte van een volledige nieuwbouwopgave.Deze ruimte kan worden ingezet voor hetonderwijs en mogelijk toekomstige groei.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Sineth Architecture

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Meer projecten van Sineth Architecture

Sineth Architecture
Sineth Architecture
Sineth Architecture
Sineth Architecture
Sineth Architecture
Sineth Architecture
Sineth Architecture
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan