Woning MG

10 november 2020
In de historische binnenstad van Schiedam heeft stats architecten een uitgesproken villa gerealiseerd. Dynamisch, ruimtelijk, met veel glas en een vleugje maritieme beleving was de wens. Op een haast verborgen locatie aan de waterkant herbergt het opvallende exterieur een interieur met ‘breedbeeld’-ervaring.

Landschappelijk wonen in de stad
De woning is onderdeel van het project de Plantagewerf: de transformatie van een voormalig bedrijfsgebied naar een woonoase met 6 vrijstaande of geschakelde villa’s, allen ontworpen door stats architecten. De locatie ligt binnen de Plantage, een stadsuitbreiding uit de 18e eeuw van de oude binnenstad van Schiedam. Het is een van de meest fraaie en gewilde woonmilieu’s van de stad met een unieke sfeer en identiteit. Aan de Plantage zelf – het oudste stadspark van Nederland – staan van oudsher patriciërswoningen. Direct erachter aan de waterkant was en is sprake van een bonte combinatie van functies en schalen: van stadsindustrie tot bescheiden arbeidershofjes, van grootse achtertuin tot rommelige achterkant. De Plantagewerf voegt zich in deze vrij losse, gevarieerde ruimtelijke opzet, maar kiest voor een moderne architectuurtaal die contrast en spanning toevoegt.

Expressief functionalisme
De woningen zijn ontworpen als een familie van individuen ingebed in een krachtige, groene setting. Binnen dit ensemble is het ontwerp voor de woning MG het meest radicaal in de keuze voor moderne expressie en ruimtelijke beleving. Een simpele opzet met 3 rechthoekige verdiepingen, wordt door de hoekverdraaiing van de woonverdieping en het trappenhuis een ruimtelijk avontuur. De materialisering van het exterieur is vrij ingetogen: hout, metaal en glas – een tikje maritiem, maar ook een verwijzing naar de verdwenen industriële loodsen van hout en staal. Scherpe hoeken geven de woning een dynamisch uiterlijk en laden het interieur met panoramisch spektakel. Een semi-inpandig balkon en een glazen hoek voor de eetkamer zijn intermediair tussen binnen en buiten. De groene omgeving en de waterbeleving van de haven worden via de grote glasvlakken deel van het interieur.

Breedbeeld, boeken en beton
Een woning met zoveel mogelijk glas en een open plan – dat vloekt met een uitgebreide boekenverzameling. Om voldoende ruimte voor boeken te creëren is een kast ontworpen over de volle drie lagen. In de entreehal herbergt de kast de garderobe en meterkast. Vanuit daar loop je ‘door’ de kast de trap op en begin je aan een spannende, ruimtelijke route naar boven, tussen en rondom de boekenkast en een wand van in het werk gestort beton. Hierbij wordt je telkens getrakteerd op spectaculaire uitzichten en doorkijkjes.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met stats architecten

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Meer projecten van stats architecten

KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansenbyods
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Malaysian Timber Council
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan