RCO House Amsterdam, Team V Architectuur
Copyright: Jannes Linders
RCO House Amsterdam, Team V Architectuur
Copyright: Jannes Linders
RCO House Amsterdam, Team V Architectuur
Copyright: Jannes Linders
RCO House Amsterdam, Team V Architectuur
Copyright: Renske Vrolijk
RCO House Amsterdam, Team V Architectuur
Copyright: Jannes Linders
RCO House Amsterdam, Team V Architectuur
Copyright: Jannes Linders
RCO House Amsterdam, Team V Architectuur
Copyright: Jannes Linders
RCO House Amsterdam, Team V Architectuur
Copyright: Jorrit Lousberg
RCO House Amsterdam, Team V Architectuur
Copyright: Jannes Linders
RCO House Amsterdam, Team V Architectuur
Copyright: Renske Vrolijk
RCO House Amsterdam, Team V Architectuur
Copyright: Jannes Linders
RCO House Amsterdam, Team V Architectuur
Copyright: Jorrit Lousberg
RCO House Amsterdam, Team V Architectuur
Copyright: Jannes Linders
RCO House Amsterdam, Team V Architectuur
Copyright: Jannes Linders
RCO House Amsterdam, Team V Architectuur
Copyright: Jannes Linders
RCO House Amsterdam, Team V Architectuur
Copyright: Jannes Linders
RCO House Amsterdam, Team V Architectuur
Copyright: Renske Vrolijk
RCO House Amsterdam, Team V Architectuur
Copyright: Jannes Linders
RCO House Amsterdam, Team V Architectuur
Copyright: Jannes Linders
RCO House Amsterdam, Team V Architectuur
Copyright: Jannes Linders
RCO House Amsterdam, Team V Architectuur
Copyright: Jorrit Lousberg
RCO House Amsterdam, Team V Architectuur
Copyright: Jannes Linders
RCO House Amsterdam, Team V Architectuur
Copyright: Renske Vrolijk
RCO House Amsterdam, Team V Architectuur
Copyright: Jannes Linders
RCO House Amsterdam, Team V Architectuur
Copyright: Jorrit Lousberg
RCO House Amsterdam, Team V Architectuur
Copyright: Jannes Linders

RCO House

18 juni 2019
In 2019 betrok het Koninklijk Concertgebouworkest een voormalige kunstschool aan de Gabriel Metsustraat. Hiermee ging een lang gekoesterde wens in vervulling: een eigen thuisbasis voor staf en musici om te werken en te repeteren. Het pand uit 1908, een gemeentelijk monument ontworpen door architect H.P. Berlage, was niet groot genoeg voor het gewenste programma. De complexiteit van dit project zit vooral in het verenigen van de ruimtebehoefte, de zeer hoge akoestische en technische eisen en de wensen van monumentenzorg en omwonenden.

BALANS – Door de zorgvuldige restauratie van historische elementen, zoals de voor gevel, de dakkapellen en het trappenhuis met het groen geglazuurde wandtegelwerk, is de essentie van Berlage’s ontwerp opnieuw voelbaar gemaakt. Het ontwerp van de uitbreiding is in balans met het oude. De nieuwbouwgevel is, net als de bestaande gevel, uitgevoerd in rode baksteen met natuursteenaccenten. De ingemetselde raamkaders spiegelen het aanzicht van de oorspronkelijke gevel. De nieuwbouw is met het monument verbonden door een glazen lichtstraat, als een soort witregel tussen heden en verleden.

ENSEMBLEZAAL - Binnen de contouren van de school is een ensemblezaal gerealiseerd door vier bestaande klaslokalen samen te voegen. Hiervoor zijn de muren tussen twee lokalen en een deel van de vloer van de eerste verdieping gesloopt. De ruimte is geluiddicht en trillingvrij uitgevoerd als ‘doos-in-doos’, met dubbele wanden, vloeren, deuren en ramen. De akoestiek van de zaal is aanpasbaar middels elektrisch  draaibare wandpanelen met een platte, geperforeerde geluidsabsorberende kant en een bolle diffuus reflecterende binnenzijde. Hierdoor is de zaal geschikt voor verschillende opstellingen en verschillende instrumenten, waaronder repetities met een deel van het orkest en kleine uitvoeringen van kamermuziek.

HUIS VOOR DE MUZIEK – Het RCO House voorziet in een grote behoefte van de jonge orkestleden om buitenshuis te kunnen repeteren, zowel alleen als samen. In de nieuwbouw bevinden zich tien geluidsdichte oefenstudio’s. Met verschuifbare wandpanelen van eikenfineer is ook hier de akoestiek naar wens aan te passen. In en rond de studio’s zit veel techniek; voor een groepje blazers is bijvoorbeeld relatief veel luchtverversing nodig. De techniek maakt integraal deel uit van de architectuur. Zo is de luchtafvoer van de oefenruimtes verwerkt in de plantenbakken van de daktuin. Hierdoor hebben de kantoormedewerkers en omwonenden een prettig uitzicht, niet op installaties maar op een groen dak.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Team V Architectuur

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan