Gevel behoudt zijn authenticiteit
Gevel behoudt zijn authenticiteit

Moderne ventilatie in historisch Berlijn

29 oktober
De gezondheid van de mens moet in elk gebouw centraal staan en een gezonde ventilatie speelt daarbij een belangrijke rol. Daarom kozen architect en opdrachtgever van een renovatieproject in het centrum van Berlijn (Duitsland) voor de integratie van de modernste ventilatietechnieken, ook al is de gevel beschermd erfgoed.

Compacte raamventilatoren met warmteterugwinning de Aeromat van SIEGENIA  zorgt in deze seniorenresidentie voor de toevoer van verse lucht en een vermindering van de luchtvochtigheid en de stookkosten. Bovendien wordt de invloed van het buitenlawaai aanzienlijk beperkt, waardoor de bewoners, hun bezoekers en het personeel steeds van voldoende rust kunnen genieten.

Het vroegere hotel Baltic aan de Invalidenstrasse, in het hartje van Berlijn, doet al geruime tijd dienst als woonzorgcentrum. Het gebouw met zijn statige beschermde gevel omvat comfortabele kamers voor één of twee personen, uitgerust met een eigen sanitaire cel en aangepast aan de behoeften van de zwaar zorgbehoevende bewoners, waaronder vooral dementerende personen en mensen met een chronische aandoening. De liefdevolle zorg voor en de gezondheid van de individuele bewoner staan hier centraal. Bij de renovatie van het gebouw koos de architect, op aanvraag van de opdrachtgever, dan ook voor de modernste ventilatietechnieken, die de realisatie van een goede luchtkwaliteit combineren met warmteterugwinning en extreme geluidsdemping.

Raamventilatoren met warmteterugwinning
De beschermde gevel van het gebouw moest echter in zijn authentieke staat behouden blijven, waardoor de bouwpartners de moeilijke opdracht kregen een geschikte oplossing te vinden. Ze kozen uiteindelijk voor een dubbele raamconstructie met aan de buitenzijde ramen met enkel glas en aan de binnenzijde een tweede raam met sterk isolerende beglazing.

“Voor de gecontroleerde toevoer van verse lucht zocht de architect naar een ventilatie­systeem dat bovenop deze raamconstructie geplaatst kon worden, zonder zichtbare roosters in de ramen”, vult Jeroen Wolters aan. “Na een grondige vergelijking van de oplossingen op de markt bleek de Aeromat VT het ideale ventilatiesysteem voor deze toepassing. Deze compacte raamventilator zorgt tegelijk voor de gecontroleerde toevoer van verse lucht en de afvoer van vervuilde lucht. De warmte van deze afgevoerde lucht wordt gebruikt om de toevoer voor te verwarmen. Er wordt dus nooit koude lucht in de ruimten geblazen, waardoor luchtvochtigheid en condens ten allen tijde vermeden worden en de stookkosten verminderd worden.”

Geluidsdemping als extra troef
Ook de invloed van het buitenlawaai op de levenskwaliteit van de bewoners speelde een belangrijk rol bij de keuze van de ventilatie. Het woonzorgcentrum bevindt zich immers midden in het drukke stadscentrum van Berlijn, waardoor het motorgeluid van voorbijrijdende wagens of de stemmen van passanten na een bezoek aan één van de vele horecazaken in de buurt voor heel wat lawaaihinder kunnen zorgen. Het ventilatiesysteem moest dus voor voldoende toevoer van frisse lucht zorgen, zonder gevaar voor geluidsoverlast in het gebouw.

“De Aeromat VT WRG 1000 garandeert een hoge luchttoevoer dankzij de tweetraps radiaalblazer en combineert dit voordeel met een effectieve geluidsdemping tot 54 dB”, sluit Wolters af. “Zo kunnen de bewoners, het personeel en de bezoekers van dit woonzorgcentrum in alle rust genieten van een gezond en comfortabel binnenklimaat.”

Locatie

Download Brochures

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met SIEGENIA

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan