Copyright: cepezed | Lucas van der Wee
Copyright: cepezed | Lucas van der Wee
Copyright: cepezed | Lucas van der Wee
Copyright: cepezed | Lucas van der Wee
Copyright: cepezed | Lucas van der Wee
Copyright: cepezed | Lucas van der Wee
Copyright: cepezed | Lucas van der Wee
Copyright: cepezed | Lucas van der Wee
Copyright: cepezed | Lucas van der Wee
Copyright: cepezed | Lucas van der Wee
Copyright: cepezed | Lucas van der Wee
Copyright: cepezed | Lucas van der Wee
Copyright: cepezed | Lucas van der Wee
Copyright: cepezed | Lucas van der Wee
Copyright: cepezed | Lucas van der Wee
Copyright: cepezed | Lucas van der Wee
Copyright: cepezed | Lucas van der Wee
Copyright: cepezed | Lucas van der Wee

Gemeentehuis Westland

18 augustus 2018
Gemeente Westland is in 2004 ontstaan door de samenvoeging van vijf gemeenten. In het nieuwe gemeentehuis te Naaldwijk zijn de gemeentelijke diensten nu ook centraal ondergebracht voor een efficiëntie en gastvrije dienstverlening. Het Gemeentehuis functioneert als publieks- en bestuurscentrum; het Gemeentekantoor huisvest het ambtenarenapparaat.

Het project is gerealiseerd binnen een DBFMO-contract. De gebouwen zijn ontworpen op een reeks thema’s als representativiteit, ruimtelijke kwaliteit, doelmatigheid, flexibiliteit, comfort en duurzaamheid. Voor de architectuur is voor beide locaties uitgegaan van ‘de kas’ als metafoor, passend bij het Westland.

Het gemeentehuis en -kantoor zijn ontworpen op een reeks thema’s als representativiteit, ruimtelijke kwaliteit, doelmatigheid, comfort en duurzaamheid. Beide gebouwen kennen een grote mate van flexibiliteit, onder meer door grote kolomvrije vloervelden die eenvoudig veranderlijk indeelbaar zijn naar gelang de gewenste manier van werken.

Het Gemeentehuis beslaat in basis een rechthoekig volume. Aan de achterzijde ligt de generieke beuk met de publieke spreekkamers, de restaurantkeuken, kantoren en het historisch archief met leeszaal. Vóór de generieke beuk ligt een groot, transparant en uitnodigend atrium. Hier ligt aan de ene zijde de publieksontvangst en aan andere zijde de representatieve ontvangst en het restaurant. Middenin het atrium is een ruim gedimensioneerd ‘bestuursmeubel’ gepositioneerd. Dit heeft afgeronde koppen, extra hoge verdiepingen en een schil van glas en houten lamellen. Op de begane grond bevat het gedeelde functies van het bestuurlijk apparaat als de commissiekamers en het vergadercentrum. Op de verdieping liggen onder meer de raadzaal, de B&W-kamer en de fractiekamers. De indeling van de verschillende diensten is logisch, natuurlijk en overzichtelijk. De raadzaal is van formaat en veel ruimten zijn multifunctioneel bruikbaar. Zo zorgen mobiele wanden voor maximale flexibiliteit en aanpasbaarheid. De commissiekamers zijn overdag bruikbaar als vergaderzalen. Wanneer de wanden geheel opengevouwen zijn, ontstaat een grote open ruimte voor persconferenties, feesten, trouwerijen, tentoonstellingen en grote bijeenkomsten.

Het gemeentekantoor voor medewerkers kent twee kantoorbeuken met centraal daartussen een hoog, licht en groen atrium. Het atrium bevat onder meer de receptie en het restaurant en heeft een sterke visuele relatie met het entreeplein. Met loopbruggen aansluitend op de verdiepingen zijn in de grote open ruimte van het atrium verschillende eilanden met pantry’s opgenomen. Het gemeentekantoor biedt een eigentijdse werkomgeving met verschillende soorten plekken en veel mogelijkheden tot ontmoeten en kennisdelen. Op de begane grond liggen algemene functies als de project-, vergader- en instructieruimten, de expeditie en de technische ruimten. De verdiepingen kennen verschillende typen werkplekken in zowel open, halfopen als meer besloten zones. Deze zijn gearrangeerd in een graduele schakering van rust, ruis en rumoer. In uitstraling is het gemeentekantoor zowel zakelijk en professioneel als sfeervol en geborgen.

Voor de architectuur is voor beide locaties uitgegaan van ‘de kas’ als metafoor. De kas neemt in de gemeente Westland zowel ruimtelijk, cultureel als economisch immers een belangrijke plaats in. De gevel is daarbij het omhulsel voor alles wat binnen groeit en leeft; een dunne schil die ervoor zorgt dat interne processen sneller en makkelijker verlopen. Het nieuwe gemeentehuis is een plek met ultieme transparantie. Dit draagt bij aan de gebouwbeleving en het welzijn van de medewerkers en bezoekers, maar onderstreept tevens het democratische karakter van het gemeentehuis; binnen en buiten, burgers en bestuur zijn visueel optimaal verbonden. Kenmerkend voor zowel de kas als het nieuwe gemeentehuis is ook de repeterende gevelritmiek. Op beide locaties verleent deze het gemeentehuis een aantrekkelijk, rustig en ingetogen straatbeeld. Alle kleur zit vanbinnen.

Het publieks- en bestuurscentrum aan de Verdilaan heeft het karakter van een ’huis van de samenleving’. Het is een open en toegankelijk gebouw met een representatief aanzien dat ruimte biedt aan het bestuur, de gemeentelijke organisatie én de Westlandse samenleving. Het is de plek waar Burgemeester en Wethouders hun taken uitvoeren, waar de democratie zichtbaar in uitvoering is en waar ceremoniële gebeurtenissen plaatsvinden. Een plek ook die ruimte biedt voor initiatieven, bijeenkomsten en evenementen.

De materialisatie is typisch Westlands: elementen als plantenbedden op het omliggend terrein verwijzen net als het gebruik van glas en hout naar de kassen van ‘de glazen stad’. Het meubilair is uitgevoerd in de kleuren uit het Westlandse gemeentelogo. De sfeer is open en intiem tegelijk. Bezoekers voelen zich gezien en welkom, mede door de gastvrijheid van de medewerkers. Langs de Verdilaan gaat het gebouw een maximale interactie met de omgeving aan. Mede door de transparantie en de ligging in het hart van Naaldwijk, maar ook bijvoorbeeld door integratie van het gemeentelijk archief is het publieks- en bestuurscentrum bij uitstek het punt waar heden en verleden van Westland samenkomen.

Op de eilanden bevinden zich zitjes en koffiepunten; het is hier waar de medewerkers het weekend bespreken of bijvoorbeeld taart eten op een verjaardag. De eilanden dragen zo niet alleen belangrijk bij aan de ruimtelijke diversiteit, maar hebben ook een spilfunctie in het stimuleren van ontmoeting, interactie en sociale cohesie. Ook maken ze deel uit van de verkeersroutes tussen de twee vrij indeelbare beuken.


Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met architectenbureau cepezed

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Meer projecten van architectenbureau cepezed

architectenbureau cepezed
architectenbureau cepezed
architectenbureau cepezed
architectenbureau cepezed
architectenbureau cepezed
architectenbureau cepezed
architectenbureau cepezed
architectenbureau cepezed
architectenbureau cepezed
architectenbureau cepezed
architectenbureau cepezed
architectenbureau cepezed
architectenbureau cepezed
architectenbureau cepezed
architectenbureau cepezed
architectenbureau cepezed
architectenbureau cepezed
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Performance in Lighting
Sempergreen
EeStairs | stairs and balustrades
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
3M NEDERLAND BV
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
Bolidt Kunststoftoepassing B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan
Bekijk ook eens de vernieuwde website van ons zusterbedrijf Archello
Ga naar Archello
Nee, bedankt