Centrale Bibliotheek Rotterdam

14 september 2004
Herinrichting en restyling van het publieke deel van de Centrale Bibliotheek Rotterdam

De functie die een bibliotheek vandaag de dag heeft voor de stad en haar bewoners is sterk veranderd ten opzichte van enkele decennia terug.

De in 1980 door Architectenbureau Van den Broek en Bakema ontworpen Centrale Bibliotheek van Rotterdam ondervindt eveneens een veranderd gebruik. Er zijn steeds meer activiteiten die steeds minder te maken hebben met het lenen van boeken, zoals studie en internet. Hierdoor verblijven mensen bovendien langer in de bibliotheek. De bibliotheek is een informatiepakhuis, een nieuw marktplein voor de stad en haar bewoners.

Om deze reden heeft onlangs een herinrichting en restyling van de hele bibliotheek plaatsgevonden, waarbij de taken van Architectenbureau Van den Broek en Bakema gericht waren op de aanpassingen van de bouwkundige delen. Het accent lag hierbij op de volgende onderdelen:

aanpassing baliefuncties vernieuwing toiletgroepen restyling van de centrale ruimte rondom de roltrappen en vides ruimtelijke indeling van de zesde etage als stads-studiehuis inrichting tweede etage met peuterspeelhoek en peutertoiletten

In de optiek van Van den Broek en Bakema vormen deze grote vaste elementen een intermediair tussen het gebouw en de inventaris met zijn eigen vormentaal. Met een royaal gebaar in één element wordt dit gecreëerd. De detaillering is hieraan ondergeschikt gemaakt en als zodanig nauwelijks zichtbaar.

De royale gebaren omvatten onder andere de balies op de begane grond en op de zesde etage, de grote glazen taatsdeuren van de presentatieruimte op de eerste etage en de toiletruimte op de begane grond met tekst uit ‘de dikke Van Dale’ als metafoor voor het geschreven woord.

De lange balies dansen als het ware door de ruimte en geven plek aan de functies en het gebruik van de balies. Het wengé kleurig multiplex van de balies en de toiletruimten harmoniseert bij het schone en robuuste beton van de kolommen in de bibliotheek. De donkere houtkleur geeft een chique uitstraling.

Door sprekend kleurgebruik op onverwachte en verrassende plaatsen toe te passen krijgen de grote elementen de benodigde nuancering. Dit komt mede tot uitdrukking in de toiletgroep op de begane grond en de peutertoiletten op de tweede etage. De menselijk maat speelt in de peutertoiletten een belangrijke rol door de ‘vervreemde’ schaal en hoogte van de voorzieningen op kinderhoogte.

De toepassing van glas geeft het gebouw op de juiste plaatsen haar transparantie. De videranden zijn aangepast en van onderaf gezien slank en transparant. Vanaf de verdiepingen wordt het zicht juist naar beneden getrokken.

De vitrineladen in de videranden zorgen voor twee focuspunten, door zowel in de diepte als dichtbij te kunnen kijken. Te toeschouwer is tevens onderdeel van dit concept.

De kroon van de vide is het spanplafond t.p.v. het ‘stadsstudiehuis’ op de zesde etage. De afbeelding van de Orion gasnevel gecombineerd met de aangelichte spiegels geeft het ware nieuwe karakter van het gebouw weer: kennis- en informatiecentrum van verleden, heden en toekomst.

foto's : blad BOUW 7 - RBI
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Broekbakema

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan