Copyright: Allard van der Hoek
Copyright: Allard van der Hoek
Copyright: Allard van der Hoek
Copyright: Allard van der Hoek
Copyright: Allard van der Hoek
Copyright: Allard van der Hoek
Copyright: Allard van der Hoek
Copyright: Allard van der Hoek
Copyright: Allard van der Hoek
Copyright: Allard van der Hoek
Copyright: Allard van der Hoek
Copyright: Allard van der Hoek
Copyright: Allard van der Hoek
Copyright: Allard van der Hoek
Copyright: Allard van der Hoek
Copyright: Allard van der Hoek

Blok 64 Vrijmanseind

10 april 2012
LOOS ARCHITECTS heeft een woonblok met 25 appartementen en 20 eengezinshuizen in Amsterdam-IJburg opgeleverd. Aan het uiterste zuidoostelijke einde van het Haveneiland gelegen, is Blok 64 tegelijk randverschijnsel en oriëntatiepunt.

Het Haveneiland, het grootste van de kunstmatige eilanden van IJburg, is gekenmerkt door een orthogonaal stratenpatroon. Aan het zuidoostelijke einde, waar de stad letterlijk eindigt en overgaat in water, ligt het trapeziumvormige kavel. Het uniforme blokkenpatroon is aan de rand van het eiland schuin afgesneden waardoor een relatief klein blok overbleef.

De kunstmatigheid van de locatie en de landschappelijke kwaliteiten van de omgeving vormden de uitgaanspunten voor het ontwerp van Blok 64. Conform het stedenbouwkundige plan moesten hier een woonblok met eengezinshuizen, appartementen en bijbehorende parkeergarage ontstaan. LOOS ARCHITECTS heft de twee verschillende typologieën tot een architectonisch eenheid gevormd en in totaal twaalf verschillende, specifiek op de kwaliteiten van de locatie afgestemde woningtypes ontworpen.

Het bouwblok blijkt bij nader inzien eerder een strookbebouwing die hoekig om een binnenhof is geplooid. Door de hoogtesprong tussen het vijflaagse appartementenstrook op de zuidoosthoek en de daarop aansluitende eengezinshuizen van drie etages ontstaat een bouwblok met een herkenbaar silhouet. Het bouwblok is als een alzijdig object ontworpen dat speelt met de relatie tussen binnen en buiten, de buitenruimtes worden hierbij als verbindend element gethematiseerd.

Drie buitengevels van het gebouw hebben een ritmisch opgezette barcodestructuur met wisselende stroken van baksteen en gestapelde kozijnen. Bij de vierde gevel is echter de breuk in het stedenbouwkundige raster tot ontwerpthema verheven: deze gevel oogt alsof het gebouw letterlijk met een groot mes is opengesneden. De schuine rooilijn snijdt door de betonnen bouwstructuur heen en er ontstaat een opvallend rafelrand. Deze is voorzien van metalen borstweringen welke over de uitkragende balkonen zijn geplooid.

Het binnenplein boven de half verdiepte parkeergarage is opgezet als collectieve buitenruimte en is omzoomd door de individuele terrassen van de eengezinshuizen. In het midden ligt een sculpturaal vormgegeven daktuin, dat een stukje landschap naar binnen haalt. In tegenstelling tot de verticale stroken van de buitengevels zijn de binnengevels als reactie op de galerijstructuur van de appartementenstrook juist horizontaal van opzet. Een verrassingsmoment op de galerijen vormt de gevelbekleding van geel en groen geleurde glasplaten. In combinatie met de ingetogen kleurstelling van het gebouw (zandkleurige baksteen en donker geanodiseerde aluminium kozijnen) ogen de galerijen als de kleurrijke voering van een designerpak.

Met Blok 64 is een woonblok ontstaan dat tegenstrijdigheden zoals stadse dichtheid en stadrand-locatie, gestapelde en geschakelde huizen, individualiteit en collectiviteit, verticaliteit en horizontaliteit tot een geheel weet te verenigen. Zo heeft IJburg op deze locatie een cornerstone met grote herkenbaarheid gekregen.

Blok 64 is genomineerd voor de Amsterdamse Architectuur Prijs (Gouden A.A.P.) 2012.

Trefwoorden

woningbouw

Neem contact op met LOOS ARCHITECTS

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Aanhef
v
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
OJMAR, S.A.
AluK Aluminium b.v.
Performance in Lighting
Aluprof Nederland
Sempergreen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND
Intal BV
Cladding Point B.V.
Q-railing
Tata Steel IJmuiden BV
Häfele Nederland
Bolon - Brandt Design Flooring
SLV Nederland
Grijsen Park & Straatdesign
ROCKWOOL B.V.
Sedus Stoll B.V.
Gira Giersiepen GmbH & Co. KG
MOSO International BV
Triflex BV
TRILUX - Simplify Your Light
Sika Nederland B.V.
Baars & Bloemhoff
KONE Liften en Roltrappen, Gevelliftinstallaties en Deursystemen
Ruys Vloeren B.V.
Tektoniek
AGROB BUCHTAL GmbH
Desso BV
Caparol
Arpa Nederland BV
ASSA ABLOY Entrance Systems
Gerflor Benelux
Hi-Con | Bruil prefab
Forbo Flooring
Tarkett Nederland
Sto Isoned bv
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
ROCKPANEL Group
Optigroen Dak-en Gevelbegroeiing
Metaglas B.V.
Holonite B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
Faay Vianen B.V.
Verosol Nederland B.V.
Forster
Derako International B.V.
ODS Jansen
Boon Edam Nederland B.V.
Renson
Gispen
Van Besouw Tapijt
OWA Benelux BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
EeStairs | trappen en balustrades
Kingspan Unidek B.V.
AGC Glass Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Bolidt Kunststoftoepassing B.V.
Reynaers B.V.
Saint-Gobain Glass Nederland
VELUX Nederland B.V.
Trespa International BV
ROCKFON / ROCKWOOL B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan