Copyright: Allard van der Hoek
Copyright: Allard van der Hoek
Copyright: Allard van der Hoek
Copyright: Allard van der Hoek
Copyright: Allard van der Hoek
Copyright: Allard van der Hoek
Copyright: Allard van der Hoek
Copyright: Allard van der Hoek
Copyright: Allard van der Hoek
Copyright: Allard van der Hoek
Copyright: Allard van der Hoek
Copyright: Allard van der Hoek
Copyright: Allard van der Hoek
Copyright: Allard van der Hoek
Copyright: Allard van der Hoek
Copyright: Allard van der Hoek

Blok 64 Vrijmanseind

10 april 2012
LOOS ARCHITECTS heeft een woonblok met 25 appartementen en 20 eengezinshuizen in Amsterdam-IJburg opgeleverd. Aan het uiterste zuidoostelijke einde van het Haveneiland gelegen, is Blok 64 tegelijk randverschijnsel en oriëntatiepunt.

Het Haveneiland, het grootste van de kunstmatige eilanden van IJburg, is gekenmerkt door een orthogonaal stratenpatroon. Aan het zuidoostelijke einde, waar de stad letterlijk eindigt en overgaat in water, ligt het trapeziumvormige kavel. Het uniforme blokkenpatroon is aan de rand van het eiland schuin afgesneden waardoor een relatief klein blok overbleef.

De kunstmatigheid van de locatie en de landschappelijke kwaliteiten van de omgeving vormden de uitgaanspunten voor het ontwerp van Blok 64. Conform het stedenbouwkundige plan moesten hier een woonblok met eengezinshuizen, appartementen en bijbehorende parkeergarage ontstaan. LOOS ARCHITECTS heft de twee verschillende typologieën tot een architectonisch eenheid gevormd en in totaal twaalf verschillende, specifiek op de kwaliteiten van de locatie afgestemde woningtypes ontworpen.

Het bouwblok blijkt bij nader inzien eerder een strookbebouwing die hoekig om een binnenhof is geplooid. Door de hoogtesprong tussen het vijflaagse appartementenstrook op de zuidoosthoek en de daarop aansluitende eengezinshuizen van drie etages ontstaat een bouwblok met een herkenbaar silhouet. Het bouwblok is als een alzijdig object ontworpen dat speelt met de relatie tussen binnen en buiten, de buitenruimtes worden hierbij als verbindend element gethematiseerd.

Drie buitengevels van het gebouw hebben een ritmisch opgezette barcodestructuur met wisselende stroken van baksteen en gestapelde kozijnen. Bij de vierde gevel is echter de breuk in het stedenbouwkundige raster tot ontwerpthema verheven: deze gevel oogt alsof het gebouw letterlijk met een groot mes is opengesneden. De schuine rooilijn snijdt door de betonnen bouwstructuur heen en er ontstaat een opvallend rafelrand. Deze is voorzien van metalen borstweringen welke over de uitkragende balkonen zijn geplooid.

Het binnenplein boven de half verdiepte parkeergarage is opgezet als collectieve buitenruimte en is omzoomd door de individuele terrassen van de eengezinshuizen. In het midden ligt een sculpturaal vormgegeven daktuin, dat een stukje landschap naar binnen haalt. In tegenstelling tot de verticale stroken van de buitengevels zijn de binnengevels als reactie op de galerijstructuur van de appartementenstrook juist horizontaal van opzet. Een verrassingsmoment op de galerijen vormt de gevelbekleding van geel en groen geleurde glasplaten. In combinatie met de ingetogen kleurstelling van het gebouw (zandkleurige baksteen en donker geanodiseerde aluminium kozijnen) ogen de galerijen als de kleurrijke voering van een designerpak.

Met Blok 64 is een woonblok ontstaan dat tegenstrijdigheden zoals stadse dichtheid en stadrand-locatie, gestapelde en geschakelde huizen, individualiteit en collectiviteit, verticaliteit en horizontaliteit tot een geheel weet te verenigen. Zo heeft IJburg op deze locatie een cornerstone met grote herkenbaarheid gekregen.

Blok 64 is genomineerd voor de Amsterdamse Architectuur Prijs (Gouden A.A.P.) 2012.

Trefwoorden

woningbouw

Neem contact op met LOOS ARCHITECTS

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Aanhef
v
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
AGROB BUCHTAL GmbH
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
SLV Nederland
Caparol
Tarkett Nederland
TRILUX - Simplify Your Light
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Performance in Lighting
Sempergreen
Cladding Point B.V.
EeStairs | trappen en balustrades
Arpa Nederland BV
Aluprof Nederland
Intal BV
Forbo Flooring
AGC Glass Nederland B.V.
KONE Liften en Roltrappen, Gevelliftinstallaties en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex BV
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
Ruys Vloeren B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Häfele Nederland
ROCKFON / ROCKWOOL B.V.
Trespa International BV
Gira Giersiepen GmbH & Co. KG
Rockpanel
Renson
Metaglas B.V.
Hi-Con | Bruil prefab
MOSO International BV
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Van Besouw Tapijt
Grijsen Park & Straatdesign
Sika Nederland B.V.
ASSA ABLOY Entrance Systems
Kingspan Unidek B.V.
Saint-Gobain Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural Nederland
Derako International B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Desso
Bolon - Brandt Design Flooring
Holonite B.V.
Bolidt Kunststoftoepassing B.V.
Gerflor Benelux
OWA Benelux BV
Tata Steel IJmuiden BV
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan
Website Security Test