Provinciaal Steunpunt Coenecoop

13 maart 2012
In oktober 2011 is het Provinciaal Steunpunt Coenecoop voor gladheidsbestrijding in Waddinxveen opgeleverd. Het ontwerp maakte hergebruik van het bestaande kantoorpand mogelijk, vergrootte daarbij het gebruiksoppervlak en plaatste het in een logistiek verantwoorde nieuwe lay-out met een stalling en zoutloods. Aanleiding van de opdracht was het vergroten van de capaciteit en het moderniseren van het steunpunt.

Het steunpunt is gelegen aan de Noord Ringdijk en de rivier De Gouwe. De locatie kenmerkt zich door de naar binnen gekeerde spiraalvorm, het oplopende talud langs de Provinciale weg en de zichtbaarheid vanuit de omgeving. Het hoge en ronde volume van de zoutloods vormt de spil van de compositie, om zodoende het strooizout als essentie van het steunpunt te benadrukken. Deze hoogte wordt vormgegeven door de kolommenstructuur en de verticale gevelbekleding. De karakteristiek gekantelde dakschijf zorgt voor een afwisselend schouwspel bij het passeren van het steunpunt en het regenwater wordt hiermee direct geloosd op het met keien bedekte maaiveld. De ronde betonwand is uitermate geschikt voor het opvangen van de drukkrachten uit de zoutberg. Met het contrast tussen het antraciete beton en het witte strooizout wordt de essentie van het steunpunt fraai uitgelicht.

Een trapsgewijze positionering van vier gebogen verzinkte dakschijven, meelopende met het aangrenzende talud, vormen de basis voor de stalling. Door gebruik te maken van de hoogte, wordt ruimte geboden aan de verschillende stallingsbehoeften. De gesloten buitenzijde beschermt het materieel, en de open binnenzijde met radiale stallingsmogelijkheid vergroot het gebruiksgemak. Als duurzaam alternatief voor leidingwater wordt het op de dakschijven verzamelde regenwater gebruikt in de natzoutinstallatie.

Het nieuwe kantoor is gebaseerd op het hergebruik en opwaarderen van het bestaande vastgoed. De gehandhaafde elementen van het bestaande kantoorgebouw met werkplaats zijn het staalskelet, de metselwerkwanden en de betonvloeren. Inpandig zijn de verouderde installatietechnische onderdelen verwijderd. Integratie van de twee oorspronkelijke hoofdvolumes is vormgegeven met twee dakschijven op het kantoor en de werkplaats, gescheiden door een transparante pui.

Een nieuwe gevel, uitkragend op het bestaande bouwvolume, voorziet het gebouw van een hogere isolatiewaarde en vergroot de plasticiteit in het gevelbeeld. Waar de werkplaats en de kantoorfuncties elkaar ontmoeten, overlappen de dakschijven en is de kantine, als gemeenschappelijke ruimte, gesitueerd. Een vide verbindt de twee verdiepingen en zorgt voor transparantie tussen de werkvloer en het bureaublad. Een verdiepingshoge pui tussen de kantine en de werkplaats versterkt dit effect.

De bouwvolumes zijn zodanig gepositioneerd en vormgegeven dat het de handelingen op het werkterrein vereenvoudigt en het gebruik op een positieve manier stimuleert. Ronde vormen bieden een overzichtelijke en veilige werkomgeving. De gebouwen openen zich naar het centrale punt op het middenterrein, zodat een korte en snelle verbinding tussen de verschillende onderdelen van het steunpunt ontstaat. Voor een soepele verkeersafwikkeling zijn in- en afrit van elkaar gescheiden. Een lus rond de zoutloods verbindt deze twee aantakkingen op de openbare weg.

Met een capaciteit van 550 ton zout en 20 stallingsplaatsen voor materieel is Coenecoop het grootste steunpunt in de provincie Zuid-Holland en verantwoordelijk voor het onderhoud en beheer van 80 kilometer weg. Het complex is ontworpen en ingericht volgens de modernste methodes voor gladheidsbestrijding, waarbij duurzaamheid en milieu een belangrijke rol vervullen.

Neem contact op met Vissers & Roelands Architecten & Ingenieurs

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Aanhef
v
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
SLV Nederland
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Performance in Lighting
Sempergreen
EeStairs | trappen en balustrades
Arpa Nederland BV
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Forbo Flooring
AGC Glass Nederland B.V.
KONE Liften en Roltrappen, Gevelliftinstallaties en Deursystemen
Triflex BV
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Rockfon / ROCKWOOL B.V.
Trespa International BV
Gira Giersiepen GmbH & Co. KG
Rockpanel
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland BV - Modulaire lichtstraten
Jung | Hateha B.V.
Van Besouw Tapijt
Sika Nederland B.V.
ASSA ABLOY Entrance Systems
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural Nederland
Derako International B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Cedral sidings
Holonite B.V.
Bolidt Kunststoftoepassing B.V.
Gerflor Benelux
OWA Benelux BV
Tata Steel IJmuiden BV
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan