Centraal Belastingkantoor Walterboscomplex
Copyright: scagliolabrakkee / © Neutelings Riedijk Architecten
Centraal Belastingkantoor Walterboscomplex
Copyright: Thea van den Heuvel / © Neutelings Riedijk Architecten
Centraal Belastingkantoor Walterboscomplex
Copyright: scagliolabrakkee / © Neutelings Riedijk Architecten
Centraal Belastingkantoor Walterboscomplex
Copyright: scagliolabrakkee / © Neutelings Riedijk Architecten
Centraal Belastingkantoor Walterboscomplex
Copyright: scagliolabrakkee / © Neutelings Riedijk Architecten
Centraal Belastingkantoor Walterboscomplex
Copyright: Thea van den Heuvel / © Neutelings Riedijk Architecten
Centraal Belastingkantoor Walterboscomplex
Copyright: scagliolabrakkee / © Neutelings Riedijk Architecten
Centraal Belastingkantoor Walterboscomplex
Copyright: scagliolabrakkee / © Neutelings Riedijk Architecten

Centraal Belastingkantoor Walterboscomplex

30 juni 2003
WALTERBOSCOMPLEX, APELDOORN

Het Walterboscomplex is één van de grootste vestigingen van de Nederlandse Belastingdienst. Het oorspronkelijke complex is gebouwd in de jaren zestig en bestond uit vier kantoortorens te midden van parkeerplaatsen en tijdelijke gebouwen. Aan het einde van de jaren negentig ontstond de behoefte bij de Belastingdienst aan een campus die meer van deze tijd is. De opdracht was een masterplan te ontwerpen voor de indeling van de campus. Daarnaast werd ons gevraagd alle niet-kantoorruimes uit te breiden, een duidelijke routing tussen afdelingen te maken, de logistieke en technische infrastructuur te reorganiseren en een aantal gemeenschappelijke diensten zoals restaurants, conferentiezalen, een bibliotheek, een sportzaal en parkeerfaciliteiten voor circa 1.100 auto’s te creëren. In het Walterboscomplex zijn 3500 mensen werkzaam.

RUIMTELIJKE EN FUNCTIONELE ORGANISATIE

In het masterplan werden twee nieuwe kantoortorens aan de vier bestaande toegevoegd. Om de zes torenssamen te brengen in één geheel, hebben we een lang plintgebouw voorgesteld dat de torens verenigt en een onderkomen biedt aan de collectieve diensten voor de staf. Om een open karakter van de campus te creëren, hebben we de plint als een ondergronds gebouw ontworpen dat om twee grote, verzonken patiotuinen heen is gebouwd. Het dak van het verzonken gebouw is bedekt door een groot waterreservoir, een spiegelende vijver

die de natuurlijke basis van de campus vormt en een verlenging is van het park dat om het complex heen ligt. Onder de vijver, rond de twee verzonken tuinen bevinden zich alle facilitaire diensten voor de medewerkers en de wandelroute die de torens aan elkaar verbindt.

ARCHITECTUUR

Omdat het gebouw verzonken is zijn er geen gevels boven de grond. De grote, weerspiegelende vijver is daardoor het architectonische element dat het beste zichtbaar is vanaf de straat. Uit het water van de vijver rijzen een aantal met roestvrij staal beklede conen op die de diagonalen van het complex zichtbaar maken en bepalend zijn voor het totaalbeeld. De conen brengen het daglicht binnen in de ondergrondse ruimten. De metalen huid van de conen heeft reliëfs van draken en waterspuwende maskers, ontworpen door de Nederlandse kunstenaar Rob Birza. De ondergrondse gevels die aan de patiotuinen grenzen, zijn gemaakt van een zwart gekleurde betonstructuur en vormen een krachtige omlijsting voor de groene tuinen. In het interieur zijn de vloeren, plafonds en wanden gemaakt van antracietkleurig natuursteen en marmerwitte betonnen panelen. Deze harde stenen achtergrond wordt aangevuld met zachte, kleurrijke wandtapijten die ook door Rob Birza ontworpen zijn. Onder de conen zijn intieme ruimtes gecreëerd met een afwerking van warm hout en zenithaal daglicht.

ROUTING EN LOGISTIEK

De hoofdingang van het gebouw is centraal gelegen op maaiveld omgeven door een systeem van vijvers. Dit waterreservoir fungeert als een beveiligingszone om de zwaar beveiligde campus tegen indringers te beschermen. Tegelijkertijd is het water een buffer die gebruikt wordt voor het koelen van het gebouw. De verbindingsroute binnen het gebouw is georganiseerd als een wandeling langs de verzonken patiotuinen, vergelijkbaar met de gangen van een klooster. Op deze manier kan de gebruiker zich altijd oriënteren als hij op weg is van het ene punt naar het andere in het omvangrijke complex. Sommige punten in de route zijn aangesloten op de liften van de torens. Naast de routing voor de staf is er een secundaire logistieke routing voor goederen en catering gecreëerd door het gebruik van servicegangen. Deze gangen zijn aangesloten op de laadzones, keukens en opslag- en archiefruimtes zonder de routing voor de staf te doorkruisen. Een derde routing is de infrastructuur voor de datasystemen, het hart van de werkzaamheden van de Belastingdienst. De enorme bundels van datakabels die de centrale computer verbinden met de zes kantoortorens zijn georganiseerd in afgescheiden ondergrondse techniekgangen.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Neutelings Riedijk Architecten bv

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Meer projecten van Neutelings Riedijk Architecten bv

Neutelings Riedijk Architecten bv
Neutelings Riedijk Architecten bv
Neutelings Riedijk Architecten bv
Neutelings Riedijk Architecten bv
Neutelings Riedijk Architecten bv
Neutelings Riedijk Architecten bv
Neutelings Riedijk Architecten bv
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Sempergreen
EeStairs | stairs and balustrades
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
3M NEDERLAND BV
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan