Leidsche Rijn krijgt stedelijk karakter

6 oktober 2005, 13:51
levendig stadcentrum, woonwijken, bedrijven en parken op en rond a2

Leidsche Rijn Centrum, het tweede stadcentrum van Utrecht, krijgt een stedelijk en multifunctioneel karakter. Het centrum maakt deel uit van de Centrale Zone, het gebied rondom de A2, dat de nieuwbouw van Leidsche Rijn verbindt met de bestaande stad. Spectaculair element in het hele gebied is de overkapte A2, waardoor een acht meter boven maaiveld gelegen heuvel ontstaat. De hoogteverschillen geven het gebied een voor Nederlandse begrippen uniek karakter. In de zone komen minstens 6.700 woningen, bedrijven, parken en verkeersplein Hooggelegen. Leidsche Rijn Centrum (LRC) krijgt een gemiddelde bouwhoogte van vijf bouwlagen en groene grenzen. Het Masterplan voor het centrum is ontwikkeld door stedenbouwkundige Jo Coenen.
‘Masterplan LRC’ en ‘Ontwikkelingsvisie Centrale Zone’ zijn beiden vrijgegeven voor inspraak. Op www.leidscherijn.nl kunt u beide plannen downloaden en hierop digitaal inspreken.

LEIDSCHE RIJN CENTRUM
Het centrum krijgt stedelijke bebouwing met afwisselende architectuur en veel aandacht voor de openbare ruimte. De basis van de stedenbouwkundige structuur is een rechthoekig patroon van straten, pleinen en parken. Bouwblokken omsluiten binnengebieden met uiteenlopende bestemmingen. Voetganger en fietser staan centraal, maar de auto wordt niet geweerd. Het centrum profiteert van zijn uitstekende bereikbaarheid via de A2 en het spoor. In 2008 of 2009 kan de bouw starten, het centrum wordt daarna tot 2025 in fasen ontwikkeld.

Openbare ruimte als uitgangspun
t Leidsche Rijn Centrum is ontworpen vanuit de openbare ruimte. In alle deelgebieden komen zowel woningen als kantoren, zodat geen gescheiden woon- en werkgebieden ontstaan. Het ‘kernwinkelgebied’ ligt tussen de belangrijkste openbare plekken, de winkels liggen aan straten en pleinen. Het centrum krijgt ‘groene grenzen’, die het contrast met de omliggende wijken aanscherpen: een singel in het westen, het Verlengde Amaliapark in het zuiden en de ‘Belvedère’ aan het oosten. Twee monumentale boerderijen en een historische watergang zijn ingepast. Centraal in het centrum, ligt de ‘Stationsknoop’, die de deelgebieden verbindt en waar de verschillende vormen van vervoer bij elkaar komen. Het college maakt zich er hard voor dat station Leidsche Rijn Centrum een intercitystation wordt.

Markante hoogteverschillen
Er is op markante en functionele manier gebruik gemaakt van de hoogteverschillen, die ontstaan door de overkapping van de A2. Het verhoogde maaiveld komt grotendeels tot stand door bouwkundige ingrepen. Zo accentueren oplopende bouwhoogten het oplopende maaiveld. Het verhoogde niveau is aan beide zijden van de A2-kap uitgebreid, waardoor ruimte ontstaat voor parkeergarages en bevoorrading. Ook bestaat de mogelijkheid om op de overkapping te bouwen, daarover moeten nog afspraken met het rijk gemaakt worden. Ten noorden van het spoor is plaats voor ‘echte’ hoogbouw.


    Overzicht programma
    Winkeloppervlakte: 45.000 m2 bvo. Het overgrote deel daarvan komt in het kernwinkelgebied. Daarnaast komen er ‘gemakswinkels’ en een cluster met winkels voor dagelijkse boodschappen. Horecafuncties zo’n 8.500 m2. bvo. Ruim aanbod van cafés en restaurants in clusters. ‘Uitgaanshoreca’ concentreert zich op twee pleinen, waaronder een Cultuurplein. Parkeerplaatsen: ongeveer 10.000. 15.000 m2 .bvo voor een spraakmakend programma voor cultuur en vrijetijdsbesteding. Een vergelijkbare oppervlakte is gereserveerd voor een ‘culturele trekker van formaat’. Circa 2.600 woningen met de nadruk op een centrumstedelijk woonmilieu met veel appartementen, zowel luxe als betaalbare. Zodoende wordt het centrum bij uitstek een geschikte woonlocatie voor starters, kleine huishoudens en jongeren. Op een aantal plaatsen komen ook niet-gestapelde woningen, te vergelijken met herenhuizen en grachtenpanden in de binnenstad. Ook zijn locaties gereserveerd voor een ‘woonservicezone’en andere woonvormen voor bijzondere groepen. Kantoren: 245.000 m2 bvo, verdeeld over vier kantorenmilieus.

    CENTRALE ZONE
    De centrale zone wordt de aansluiting van Leidsche Rijn op de bestaande stad. Deze aansluiting is een belangrijk uitgangspunt voor de ontwikkeling van Leidsche Rijn en wordt mogelijk gemaakt door de overkapping van de A2. In de zone komen minstens 6.700 woningen, bedrijven en parken. In de deelgebieden komen woonwijken met elk een eigen karakter. De centrale zone wordt gefaseerd aangelegd, een groot deel kan pas gebouwd worden als in 2011 de A2 overkapt is. De bouw heeft een doorlooptijd tot 2025.

    Uniek landschap door nieuw maaiveld op A2
    De overkapping van de A2 heeft een hoogte van ongeveer acht meter, waardoor op een heuvel in het landschap een nieuw maaiveld ontstaat. Van de hoogteverschillen wordt op verschillende manieren gebruik gemaakt. Aan de oostzijde loopt het maaiveld af naar het Amsterdam-Rijnkanaal, maar blijft het deels op hoogte om aan te sluiten op de bruggen over het kanaal. Fietsers (en ander verkeer) kunnen zo bijna zonder niveauverschil vanaf de kap de brug op. Aan de westzijde loopt de heuvel onder een flauwe helling af, soms afgewisseld met vlakke stukken.

    Zeven nieuwe deelgebieden
    De Centrale Zone bestaat (naast het centrum) uit zeven deelgebieden.

      Grauwaart (650 á 750 woningen) wordt de overgang tussen het stadse centrum en de rustige woonwijk Het Zand, met centraal in de wijk Park Grauwaart. Overtuin ligt acht meter lager dan het direct aangrenzende centrum en biedt een bijzonder uitzicht over de stad en het Amsterdam-Rijnkanaal. Voor deze wijk wordt gedacht aan een open, groene opzet, bijvoorbeeld met enkele woontorens. Leeuwenstein-noord (zo’n 1.100 woningen) wordt een smalle wijk tussen het kanaal en het park op de overkapping van de A2. Er komt een kindercluster in de wijk. Hogeweide (1250 à 1500 woningen, gezondheidscluster) komt op hoogte te liggen en sluit aan op Parkwijk. Van de bestaande weg Hogeweide blijft het karakteristieke zuidelijke deel bewaard. Rijnvliet (600 à 750 woningen ruime woningen) ten zuiden van de Leidsche Rijn wordt een groene, ruim opgezette wijk met veel water. Zuidelijk in de wijk komt een sportpark, waarin de Utrechtse Rugby Club, tennisvereniging PVDV en voetbalvereniging UTS een nieuwe plek krijgen. Voorn omvat het landgoed Park Voorn, het kantorenpark Voorn en het gebied rond de KPN-centrale. Park Voorn wordt ‘respectvol’ ingepast met een goede overgang tussen park en A2. Strijkviertel is door zijn ligging in de oksel van A2 en A12 een aantrekkelijk gebied voor bedrijven. Er is ruimte voor ongeveer 40 hectare bedrijventerrein. Leeuwenstein-zuid is een achtste potentiële woningbouwlocatie langs het kanaal, tegenover Kanaleneiland. Deze locatie kan eventueel op lange termijn ontwikkeld worden, als asfaltcentrale KWS verplaatst kan worden.

      Bron: Utrecht.nl

      Gerelateerde nieuwsberichten

      Andere nieuwsberichten

      Woongebouw Civic Architects vormt herkenningspunt langs Tolhuiskanaal

      Gisteren, 14:34

      Vernieuwd interieur voor gemeente Heemskerk

      Gisteren, 13:33

      Ontwikkeling gebouwencomplex Amstel Vista bij Berlagebrug gestart

      Gisteren, 11:06

      TALKS about architecture organiseert twee lezingen in januari

      12 december, 4:26

      PBL: duurzaam energiedoel haalbaar, maar meer nodig voor klimaat

      Gisteren, 15:40

      DNB verwacht dat huizenprijzen komende jaren verder oplopen

      Gisteren, 12:25

      Nieuwe eigenaren voor designlocatie Kazerne

      Gisteren, 10:00

      Nederlandse bureaus gelauwerd bij Prix Versailles

      12 december, 12:05

      Nieuw onderzoek: aantal daklozen verschilt sterk per regio

      12 december, 11:08

      Schoof hoopt dat pensioensector snel weer meepraat over woningbouw

      12 december, 9:11
      KUBUS | Specialist in BIM-software
      SAPA
      Reynaers Aluminium Nederland
      Jansen
      SAB-profiel bv
      Aliplast Aluminium Systems
      Hagemeister GmbH & Co. KG
      ALUCOBOND®
      Tarkett BV
      Kawneer
      Grohe Nederland B.V.
      Malaysian Timber Council
      OCS | Office Cabling Systems
      Swisspearl Nederland
      Forster Nederland N.V.
      VELUX Commercial Benelux B.V.
      Sempergreen
      EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
      Aluprof Nederland BV
      QbiQ Wall Systems
      Forbo Flooring
      Schüco Nederland BV
      Cedral
      Sto Isoned bv
      Triflex bv
      Gorter Luiken BV
      Foreco Houtproducten
      wienerberger
      Knauf Insulation
      DUCO Ventilation & Sun Control
      IsoBouw Systems bv
      Mview+
      Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
      Gira Nederland B.V.
      Kingspan Geïsoleerde Panelen
      GEZE Benelux  B.V.
      Renson
      Metaglas Groep
      ABB | Busch-Jaeger
      Jung | Hateha B.V.
      Knauf Ceiling Solutions B.V.
      Saint-Gobain Building Glass Benelux
      Faay Vianen B.V.
      objectflor
      Boon Edam Nederland B.V.
      Hunter Douglas Architectural
      Forbo Eurocol Nederland B.V.
      EQUITONE gevelpanelen
      Plastica Groep
      Holonite B.V.
      FALK®
      Tata Steel Colorcoat®
      © 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
      Annuleren
      OK
      Sluiten
      Doorgaan
      Inloggen
      Maak een gratis persoonlijk account aan