Copyright: Titia Hahne
Copyright: Titia Hahne
Copyright: Titia Hahne
Copyright: Titia Hahne
Copyright: Titia Hahne
Copyright: Titia Hahne
Copyright: Titia Hahne
Copyright: Titia Hahne
Copyright: Titia Hahne
Copyright: Titia Hahne
Copyright: Titia Hahne
Copyright: Titia Hahne
Copyright: JADE architecten
Copyright: JADE architecten
Copyright: JADE architecten
Copyright: JADE architecten
Copyright: JADE architecten
Copyright: JADE architecten

JADE architecten en Jessica Nielsen ontwikkelden biobased en energiezuinig gebouw met onderin ruimte voor eigen kantoor

Gisteren, 09:00
In de levendige Zwart Janstraat in het Oude Noorden van Rotterdam heeft JADE architecten samen met Jessica Nielsen op een jarenlang braakliggende kavel een markant gebouw ontwikkeld en ontworpen met onderin kantoorruimte voor het bureau en twee stadswoningen erboven. Het gebouw heeft een houten draagconstructie en is gebouwd volgens de passiefhuisstandaard, waardoor nauwelijks koeling of verwarming nodig is.

Winkels in de plint, woningen erboven. Zo kenmerkt zich de Zwart Janstraat in het Oude Noorden van Rotterdam. Op een kavel die sinds het jaar 2000 braak lag, zag JADE architecten de kans om een bijzonder gebouw te ontwikkelen en te ontwerpen, waarin het zelf kantoor zou houden, en dat ook een visitekaartje zou zijn van het bureau. JADE architecten richt zich in toenemende mate op biobased bouwen en profileert zich al langer met bouwen volgens de passiefhuisstandaard.

“Het pand steekt brutaal boven de daken van de buurpanden uit”, vertelt architect Eelco Dekker van JADE architecten. “Het is door zijn zwarte afwerking aanwezig zonder schreeuwerig te zijn. Het doel was om een in het oog springend en abstract volume te maken waar je niet onopgemerkt aan voorbij kan gaan. Het gebouw nestelt zich in een straat met een overvloed aan verscheidenheid en reclame-uitingen van en op de gebouwen.”

De zwarte kleur van het gebouw is een knipoog naar de naam van de straat. Ook zijn in de gevel kleine Z-tjes en N’etjes geperforeerd. De Z’tjes refereren aan de Zwart Janstraat, de N’etjes aan Rotterdam Noord.

Op de fundering na is het gebouw opgetrokken uit cross laminated timber (CLT), voorzien van houtvezelisolatie en afgewerkt met Cellon, een eenvoudig her te gebruiken plaatmateriaal uit Zwitserland dat voor 70% uit papier bestaat.

Passief huis
Het kleinschalige appartementengebouw is ontworpen en gebouwd volgens de passiefhuisstandaard. “Het maakt optimaal gebruik van de zon, een gratis energiebron, en is zó goed geïsoleerd dat het op koude dagen met zeer weinig energie verwarmd kan worden”, vertelt Eelco. “Het gebouw heeft geen normale verwarming, maar kan met enkel de ventilatielucht verwarmd en gekoeld worden. Dit resulteert in een gebouw dat maar liefst 70% minder energie gebruikt dan standaard nieuwbouw (lees: BENG). Het is supercomfortabel en gezond voor de mensen die erin wonen en werken, zowel in de zomer als in de winter.”

“Passief bouwen is dé oplossing voor maatschappelijke problemen zoals netcongestie, ongezonde huizen en hoge energielasten en kan tevens in bestaande gebouwen toegepast worden. We wensen dat meer mensen op deze manier kunnen wonen en werken, zonder last van fijnstof, tocht, vocht en schimmel of hoge energierekeningen. Het principe is heel goed op te schalen en toe te passen in meerlaagse gebouwen.”

Open building
“Het gebouw is duurzaam door het hanteren van flexibel indeelbare plattegronden en het ‘open building’-principe”, gaat Eelco verder. “Dit betekent dat constructie en inbouw, zoals scheidingswanden en installaties, los van elkaar worden gehouden en in de toekomst weer aan te passen zijn aan de veranderende woonwensen van de nieuwe bewoners of nieuwe technieken. Zo blijft het gebouw courant, is het geschikt voor meerdere doelgroepen en gaat het langer mee.”

“We hebben zoveel mogelijk gebruik gemaakt van biobased en circulaire materialen. Deze materialen stoten tijdens hun levensduur geen schadelijke stoffen uit, wat ten goede komt aan het binnenklimaat. Het gebouw is zo opgebouwd dat onderdelen qua levensduur op elkaar afgestemd zijn en eenvoudig losgekoppeld en vervangen kunnen worden zonder de andere onderdelen aan te tasten. Zo kunnen per appartement de water- en elektraleidingen en de ventilatiekanalen aangepast worden. Er is tot op detailniveau onderzocht of de materialen met verschillende levensduren goed losmaakbaar zijn. Door middel van deze optimalisatie wordt de totale levensduur van het gebouw verlengd.”

“Wij hebben bewust geïnvesteerd in gebouwonderdelen die lang meegaan zoals een zeer goed geïsoleerde gebouwschil, dit leidt tot besparingen op zaken die minder lang meegaan zoals installaties.”

Kantoorruimte
Op de begane grond heeft JADE architecten een flexibele ruimte ontworpen die in de toekomst ook gebruikt kan worden als winkelruimte, maar nu is ingericht als kantoorruimte voor henzelf. De ruimte wordt overspannen door drie stalen liggers, die wegvallen onder een houten afwerking, zodat de aandacht volledig kan uitgaan naar de prachtige houten wanden en verdiepingsvloer.

Omdat de kavel geen ruimte bood voor een echte tuin, heeft JADE architecten ervoor gekozen op de begane grond de hele kavel te bebouwen en achterin daglicht binnen te brengen via twee daklichten die in het terras van de woning erboven zijn uitgespaard. Dankzij glazen tussenwanden is het daglicht en de levendigheid van de straat ook achterin de kantoorruimte te ervaren.

Op de eerste verdieping ligt de eerste stadswoning dat aan de achterzijde een grote daktuin met terras heeft. Op de tweede en derde verdieping ligt de tweede stadswoning. Deze maisonette wordt bewoond door Eelco en zijn vriendin, Jessica Nielsen, en heeft op de tweede verdieping een kantoorruimte voor haar ecologisch tuin- en landschapsontwerpbureau. Op de derde en bovenste verdieping heeft deze woning een groene patio. Op het hoogste dak zal in de nabije toekomst een ecologische daktuin aangelegd worden. Hier wordt ook 5.500 liter water opgeslagen.

Gerelateerde nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Zorgvuldige inpassing van twee woongebouwen in binnenstad van Hattem

Gisteren, 17:01

Coöperatie De Woonwolk ontwikkelt duurzaam woongebouw in Amsterdam-Noord

Gisteren, 14:57

Benthem Crouwel Architects en Snøhetta ontwerpen Huis van Cultuur en Bestuur in Delfzijl

Gisteren, 09:33

Algemeen en artistiek directeur Aric Chen verlaat Nieuwe Instituut

2 april, 5:07

ABN AMRO verwacht verdere stijging huizenprijzen

Gisteren, 12:46

Oproep aan klimaatminister voor steunmaatregelen zonnepanelen

1 april, 2:25

Opnieuw meer hypotheekaanvragen

1 april, 9:55

4,5 miljoen euro subsidie voor isoleren Amsterdamse monumenten

31 maart, 2:50

Prijzen nieuwbouwkavels opnieuw gestegen

31 maart, 2:24

Wateroverlast en bodemdaling kunnen woningbouw bedreigen

27 maart, 10:36
Atag Nederland
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Kingspan Light & Air
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
Houthandel van Dam
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
wienerberger
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
VOLA Nederland BV
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Holonite B.V.
AXOR + hansgrohe
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2025 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan