Copyright: Schüco Nederland

Aluminium profielen van Schüco voortaan in CO2-besparende variant

11 december 2024, 11:54
Vanaf nu levert Schüco alle aluminium profielen in Nederland enkel in een zogenoemde Low Carb-variant. Deze duurzamere variant is voorzien van een EPD (Environmental Product Declaration), die garandeert dat er bij de toepassing 37% CO2e wordt bespaard ten opzichte van reguliere aluminium profielen, zo meldt Schüco.

Dit wordt bereikt door een duurzamer productieproces en het gebruik van gerecycled materiaal. “Soms is het gewoon een kwestie van doen”, zegt Ed Kelder, General Manager Schüco Nederland. “Bij ons is de duurzamere variant van onze profielen voortaan de standaard. Die keuze hebben we heel bewust gemaakt. Duurzaam bouwen moet de norm worden. Als je voorop wil lopen in duurzaamheid en circulariteit, is dit een logische stap.”

CO2-besparen wordt vanzelfsprekendst
In de overgang naar een circulaire economie is aluminium een cruciaal materiaal, aldus de onderneming. Aluminium staat volgens Schüco bekend om zijn uitzonderlijke duurzaamheid en recycleerbaarheid. Door aluminium profielen met lage CO2-emissie (Low Carb) de standaard te maken, wordt duurzaam bouwen nog vanzelfsprekender.

Kelder: “We willen deze keuze zo makkelijk mogelijk maken voor investeerders, architecten, aannemers, gevelbouwers en eindgebruikers. Eigenlijk leggen we een nieuwe norm neer. Niet alleen standaard hoogstaande kwaliteit en 100% herbruikbaarheid, maar nu dus ook emissiebesparing. De Low Carbon variant vermindert de ecologische voetafdruk van projecten aanzienlijk en stimuleert het inzamelen en gebruik van gerecycled aluminium.”

“En kun je nóg een stap extra maken, dan is er de Ultra Low Carb-variant”, vervolgt Kelder. “Met een CO2e-besparing tot wel 68%.” De introductie van de Low Carb-variant als standaardproduct past in de duurzaamheid- en circulariteitsvisie van Schüco, die het bedrijf met diverse producten en diensten samenbrengt onder het initiatief Carbon Control. Dit modulaire bouwsteenprincipe maakt gebouwspecifieke CO2-reductie in alle fasen van de bouw mogelijk. Schüco wil als organisatie in 2040 geheel emissievrij zijn.

Zorgvuldig toewijzingsproces
De distributie van Schüco Low Carbon (LC)- en Ultra Low Carbon (ULC)-profielen verloopt via een toewijzingsproces. Essentieel hierbij is dat bestelde profielen op de efficiëntste manier en via de kortste route hun bestemming bereiken.

Om dit te waarborgen, maakt het bedrijf geen onderscheid tussen de verschillende materiaalkwaliteiten van Schüco Standaard Aluminium, Schüco Low Carbon Aluminium en Schüco Ultra Low Carbon Aluminium voor opslag en levering. Kelder: “Dit is ook niet nodig, omdat de materiaalkwaliteiten chemisch, mechanisch en geometrisch identiek zijn. De relevante CO2 besparing wordt vooraf, tijdens de productiefase, gerealiseerd.”

Low Carbon en Ultra Low Carbon Aluminium hebben een aanzienlijk lagere CO2-uitstoot en daardoor een lager Global Warming Potential (GWP) dan standaard aluminium. De fysiek geleverde profielen kunnen daarom bestaan uit elke aluminiumvariant, echter met dezelfde kwaliteit. Bestelde LC- of ULC-profielen garanderen echter een overeenkomstige CO2e-besparing voor het bouwproject en bevorderen het gebruik van gerecycled materiaal. Dit proces wordt extern gecertificeerd door DEKRA.

Schüco zet zich in om het aandeel hergebruikt aluminium op de markt te verhogen en voornamelijk in de lokale levenscyclus te behouden. Kelder licht toe: “We willen hiermee bereiken dat duurzaamheid een houding wordt en niet zomaar een trend die je volgt omdat het nu even ‘in’ is.” Gevelbouwers die werken met Schüco, en daarmee de Low Carb aluminium profielen, kunnen dit kenbaar maken in hun communicatie en krijgen bovendien een officieel certificaat uitgereikt, vertelt Schüco. Deze certificaten kunnen desgewenst worden gedeeld met hun opdrachtgevers.

Gerelateerde nieuwsberichten

Gerelateerde bedrijven

Andere nieuwsberichten

Voids benadert lastig plangebied als aantrekkelijke leefomgeving

2 uur geleden

Een gevel uit treinramen voor een onderhoudsgebouw van NS

Vandaag, 12:34

Volume brengt circulaire souvenirs en een grijpmachine naar de Architectuurbiënnale

Gisteren, 17:08

Meer woningbouw: graag, maar dan wel goede en gezonde woningen met voldoende daglicht

Gisteren, 13:37

Nieuwe editie van de Architecten Wielerkoers

4 uur geleden

Nieuwe Rotterdamse aanpak woningbouw: meer snelheid, minder regels en heldere keuzes

Vandaag, 09:49

Gemeenten krijgen 7.000 euro per gebouwde betaalbare woning

Gisteren, 15:05

Marian Herman wordt algemeen directeur ontwikkelaar Edge

Gisteren, 13:14

KYK Architecten/Quadraat neemt architectenbureau MD2A over

Gisteren, 12:59

Kabinet stopt 750 miljoen euro in fonds voor verduurzaming huizen

Gisteren, 10:01
Atag Nederland
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Kingspan Light & Air
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
Houthandel van Dam
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
wienerberger
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
VOLA Nederland BV
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Holonite B.V.
AXOR + hansgrohe
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2025 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan