Raad van State geeft groen licht voor verbouwing Amsterdam Museum
16 oktober, 11:37
De verbouwing van het Burgerweeshuis, waarin het Amsterdam Museum huist, mag doorgaan. Dat oordeelt de Raad van State woensdag. De Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad (VVAB) was in hoger beroep gegaan tegen een eerdere uitspraak van de rechter, die ook besloot dat de renovatie mocht plaatsvinden.
De VVAB ging in hoger beroep omdat ze vond dat met de verbouwing ‘de kernwaarden van een monumentaal complex - een beschermd rijksmonument - ingrijpend en onherstelbaar worden aangetast’. Maar de hoogste bestuursrechter merkt op dat de VVAB in het hoger beroep haar eerdere verweer herhaalt, zij het in andere bewoordingen. Daarom biedt het ‘geen grond voor een ander oordeel dan dat van de rechtbank’, aldus de Raad van State.
Het besluit om de vergunning te verlenen om onder meer de Schuttersgalerij te slopen en gebouwdelen samen te voegen en te vervangen, is ‘in redelijkheid’ genomen door de gemeente Amsterdam, zo oordeelde de rechter eerder. De gemeente gaf toen toe dat het pand inderdaad wordt aangetast met de renovatie, maar gaf tegelijkertijd aan dat de aanpassingen belangrijk zijn voor de toekomst van het museum.
De rechtbank oordeelde dat de gemeente mag stellen dat ‘het monumentenbelang zich in dit geval niet tegen het verlenen van de omgevingsvergunning voor het bouwplan verzet’. De Raad van State oordeelt nu dat dit vonnis van de rechtbank terecht was.
Neutelings Riedijk Architects
Het Amsterdam Museum is sinds 1975 gehuisvest in het voormalige Burgerweeshuis in het centrum van Amsterdam. Omdat het complex niet als museum is gebouwd, zorgen de beperkingen hiervan er volgens het Amsterdam Museum voor dat bezoekers het ‘niet ten volle kunnen waarderen’. Met de verbouwing naar ontwerp van Neutelings Riedijk Architects moet het museum herkenbaarder en toegankelijker voor bezoekers worden.
Neutelings Riedijk meldt dat het ontwerp is gebaseerd op een grondige analyse van de geschiedenis van het gebouw. “Het werd gebouwd als een reeks huizen rond binnenplaatsen en toegankelijk via een poort, als een dorp in een stad. Deze structuur wordt door het nieuwe ontwerp behouden en versterkt. De nieuwe hoofdentree komt in het midden van het complex, zodat alle bezoekers via één van de poorten binnenkomen en de hofjes ontdekken voordat ze het gebouw betreden.”
De Stadshal, de nieuwe multifunctionele publieksentree, wordt het hart van het museum en is zonder kaartje vrij toegankelijk voor publiek. Vanuit de ondergrondse kluis leidt een doorlopende en volledig toegankelijke route de bezoekers naar de collectie, die uit zo’n 100.000 zeer uiteenlopende objecten bestaat. Het ontwerp voorziet daarom in vijf nieuwe kamers, geïntegreerd in de historische structuur, maar onzichtbaar vanaf de binnenplaatsen, aldus het architectenbureau.
Aanbestedingsproces
Ook op het gebied van daglicht, klimaat en duurzaamheid wordt een forse moderniseringsslag gemaakt, meldt het Amsterdam Museum. De gemeente Amsterdam, die eind 2022 al een vergunning verleende voor de renovatie, gaat nu verder met het aanbestedingsproces voor een aannemer. De inzet is om de eerste werkzaamheden aan het gebouw in 2025 te starten.
“Ik ben blij met de positieve uitspraak van de Raad van State voor de plannen van de renovatie van het Amsterdam Museum”, stelt Touria Meliani, wethouder Kunst en Cultuur van de gemeente Amsterdam. “Het gebouw en zijn unieke geschiedenis spelen een belangrijke rol voor de buurt, de Amsterdammers en de stad in zijn geheel. Door een grondige renovatie kunnen we het museum aanpassen en verduurzamen.”
Het vernieuwde Amsterdam Museum opent naar verwachting in 2028 zijn deuren. Tot die tijd blijft het Amsterdam Museum tentoonstellingen organiseren in het H’ART Museum), Huis Willet-Holthuysen en op andere plekken in de stad.