Copyright: The Nelson-Atkins Museum of Art
Copyright: The Nelson-Atkins Museum of Art
Copyright: The Nelson-Atkins Museum of Art
Copyright: The Nelson-Atkins Museum of Art
Copyright: The Nelson-Atkins Museum of Art
Copyright: The Nelson-Atkins Museum of Art

Nelson-Atkins Museum of Art in VS start internationale architectenselectie

10 oktober, 11:15
Het Nelson-Atkins Museum of Art, gevestigd in Kansas City, Verenigde Staten, doet een internationale oproep aan architecten voor het ontwerp voor een museumuitbreiding. De nieuwe toevoeging(en) is of zijn bedoeld als extra tentoonstellings-, programma- en bezoekersruimten; ze vernieuwen en activeren daarbij specifieke binnen- en buitenruimten.

In de eerste fase van de competitie wordt nog geen ontwerp gevraagd; multidisciplinaire teams onder leiding van een architect wordt gevraagd details in te dienen over projectaanpak, teamsamenstelling en ervaring. Deadline voor reacties in de eerste fase is dinsdag 29 oktober 2024. Maximaal vijf finalistenteams ontvangen US$ 75,000 wedstrijdgeld voor conceptontwerpen.

Met de internationale competitie zoekt het Nelson-Atkins Museum of Art “een uitstekend team onder leiding van en architect voor een uitbreiding van wereldklasse”, dat het museum uitbreidt met een “dynamisch, open en uitnodigend ontwerp”. Het doel van de uitbreiding is om nieuw publiek aan te trekken en een centrum te creëren dat de gemeenschap aanspreekt. Doel van de museumstichting is ‘een museum voor iedereen’.

Nelson-Atkins Museum of Art
Het Nelson-Atkins Museum behoort tot de beste kunstmusea van de Verenigde Staten en beheert een collectie van meer dan 42.000 kunstobjecten. Het is bekend om zijn omvangrijke presentaties van Aziatische kunst, Europese en Amerikaanse schilderijen, fotografie, moderne beeldhouwkunst en Native American, Afrikaanse en Egyptische objecten. Een 22 hectare groot beeldenpark omringt het gratis toegankelijke museum.

Het huidige museum is gevestigd in twee architectonisch belangwekkende gebouwen. Het oorspronkelijke Beaux Arts-gebouw is een traditioneel museum in neoklassieke stijl; het tweede gebouw is het Bloch Building, ontworpen door Steven Holl, dat in 2007 is toegevoegd na een ontwerpwedstrijd.

Uitbreiding
Als antwoord op de toenemende behoeften van zijn gemeenschap, het groeiende en steeds diversere publiek en de wens om ook toekomstige generaties van dienst te zijn, wil het Nelson-Atkins Museum of Art nu een derde gebouw. De uitbreiding moet daarbij het museum een dynamischer, opener en uitnodigender plek maken; een plek waar iedereen het gevoel heeft erbij te horen, aldus het museum.

Het wedstrijdprogramma specificeert een nieuwe toevoeging (of ensemble van toevoegingen) van ongeveer 5.667 m2 en een gedeeltelijke renovatie van het oorspronkelijke Nelson Atkins-gebouw, evenals activering en versterking van de buitencampus - dit alles binnen een doordachte duurzaamheidsstrategie. Het project moet de museumcampus, het Donald J. Hall Sculpture Park en de twee bestaande gebouwen in een samenhangende nieuwe ervaring samenbrengen.

Hoogtepunten van de nieuwe uitbreiding(en) zijn onder andere een hoofdingang en welkomstfoyer, een uitgebreid fotografiecentrum, nieuwe tentoonstellingsruimten, educatie- en ontmoetingsruimten voor praktische kunstactiviteiten, een theater in de stijl van een ‘black box’ voor digitale kunst en immersieve programmering, en een restaurant.

De competitie
In de eerste fase van de competitie is geen ontwerp vereist. Wel wordt geïnteresseerden aan deelname gevraagd de Search Statement (beschikbaar op de website van de competitie) te bestuderen en hun benadering van het project, de samenstelling van het team en relevante ervaring, evenals bedrijfsgegevens, in te dienen via een digitaal formulier.

Maximaal vijf teams bereiken de shortlist en ontvangen elk een prijs van US$ 75.000 voor hun ontwerpwerk wanneer de wedstrijd wordt afgesloten met de selectie van de winnaar. De voorstellen van de finalisten worden beoordeeld door de architectenselectiecommissie van het museum.

De deadline voor reacties voor de eerste fase is 10:00 uur (’s ochtends) CDT (UTC-5) op dinsdag 29 oktober 2024. De tweede fase van de competitie begint eind november 2024; de winnaar wordt in het voorjaar van 2025 bekendgemaakt.

Alle details over de wedstrijd en hoe je kunt meedoen, vind je op de speciale website competitions.malcolmreading.com/nelson-atkins 

Andere nieuwsberichten

Winnaars Nationale Staalprijs 2024 bekend

Gisteren, 17:15

Uitbreiding geeft rijtjeswoning ruimte en kleur

Gisteren, 16:27

Secrid Talent Podium presenteert ontwerpers die de industrie veranderen

Gisteren, 12:50

Lelystad werkt aan ontwikkeling nieuw stadsdeel voor 25.000 inwoners

Gisteren, 11:54

Vattenfall stapt af van plan voor biomassacentrale Diemen

1 uur geleden

Restauratie Domtoren belicht in boek

Gisteren, 13:50

Transacties huurmarkt fors omlaag, terwijl huurprijzen oplopen

Gisteren, 10:34

Bouwend Nederland wil harde afspraak over 100.000 vergunningen

14 oktober, 1:43

Zorgen wetenschappers om natuurplan biodiversiteit

14 oktober, 10:11

Zuid-Holland geeft kleine kernen meer ruimte om huizen te bouwen

11 oktober, 3:58
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan