Langetermijnoplossingen voor duurzame gebouwschillen
19 augustus, 11:40
Nu de bouwsector zich meer en meer richt op de oplevering van duurzame gebouwen, wordt ook de duurzaamheid van materialen belangrijker om dit haalbaar te maken. Peter Barker, Manager New Product Development bij Tata Steel, legt uit hoe de langetermijnprestaties van de gebouwschil relevant zijn voor wie een levenslange koolstofreductie van het gebouw wil realiseren.
Het is algemeen bekend dat de bebouwde omgeving ongeveer 40% van de wereldwijde koolstofuitstoot genereert – een percentage dat de industrie probeert terug te dringen. De duurzaamheid van producten die deel uitmaken van de gebouwschil levert bijvoorbeeld al voordelen op tijdens het gebruik van gebouwen. Hoewel een gebouw doorgaans meer dan veertig jaar meegaat, is de realiteit vaak anders: de locatie, de functie en de gebruikte materialen dragen allemaal bij tot de levensduur, legt Barker uit.
Duurzame constructies
“Stelt u zich voor dat u een stalen bekledingssysteem installeert, dat slechts tien jaar meegaat alvorens herstellingen nodig zijn. De grondstoffen, het geld en de ingebedde koolstof die nodig zijn om het systeem van de gebouwschil te repareren of te verwijderen en te vervangen, zouden aanzienlijk zijn”, zegt Barker. “In plaats daarvan kunnen we met weloverwogen beslissingen over specificaties en kwalitatieve oplossingen die worden ondersteund door uitgebreid testbewijs, ons steentje bijdragen aan de bouw van duurzame constructies.”
Stalen gebouwen evolueerden van een constructie om mensen of goederen droog te houden tot een manier voor architecten, bestekschrijvers en aannemers om hoogwaardige, esthetische en ongelooflijk duurzame gebouwschillen te creëren, verklaart hij. “Die bouweisen zijn intussen veranderd, waardoor het belangrijk is om te kijken naar de waarde ‘in gebruik’ gedurende de levensduur van het gebouw.”
“Gebouweigenaars willen dat hun gebouw er langere tijd goed blijft uitzien. Dat maakt het begrijpelijk dat voorgelakt staal snel is uitgegroeid tot een van de populairste oplossingen voor gebouwschillen wereldwijd”, zegt Barker. “Het materiaal biedt dankzij de ontwerp- en onderhoudsvoordelen en corrosiebestendigheid heel wat voordelen gedurende de levenscyclus.”
Lagen
Niet alle voorbewerkte staalproducten bieden echter dezelfde prestaties. Een belangrijk onderdeel van voorbewerkt staal zijn de vele lagen waaruit de samenstelling bestaat, met verflagen, primers en voorbehandelingen die allemaal op het staal worden aangebracht in een geautomatiseerd en zorgvuldig gecontroleerd process, legt hij uit. De kwaliteit, het type, de dikte, de consistentie en de toepassing van deze lagen bepalen de duurzaamheid en kwaliteit van het staal, wat resulteert in een materiaal dat echt robuust, veelzijdig en esthetisch aantrekkelijk is.
Een goed voorbeeld daarvan is de toplaag van voorbewerkt staal, die varieert van een nominale dikte van 25 micron tot 200 micron, tegenover 120 micron bij de lak van moderne auto’s. Dat is zowel belangrijk voor de levensduur als voor de functionaliteit van een gebouw. Bij de installatie van duurzame energiesystemen zoals zonnepanelen is het extra belangrijk om rekening te houden met de robuustheid van de toplaag tijdens de installatie.
Een andere belangrijke laag is de metalen coating die wordt geleverd bij voorgelakte staalproducten, traditioneel bestaand uit 100% zink en vaak aangeduid als thermisch verzinkt staal (HDG). Hoewel deze HDG-coating een betere bescherming tegen corrosie biedt in vergelijking met ongecoat staal, kunnen snijkanten nog steeds kwetsbaarder zijn voor verhoogde corrosiesnelheden, aldus Barker.
Kwaliteitsgaranties
Voorgelakt staal met een gelegeerde metalen coating (zoals zink en aluminium) kan een combinatie bieden van verhoogde barrière- en opofferingsbescherming, waarbij de metalen in verschillende mate corroderen. Door de lagen van een voorgelakt staalproduct van dichtbij te bekijken, krijgt u een beter zicht op de bestendigheid tegen corrosie en UV-straling tijdens de levensduur van het gebouw.
UV-straling is bijzonder destructief voor verflagen, wanneer de UV-stralen direct worden geabsorbeerd en de glansbestendigheid van de kleur aantasten. Gelukkig hebben Europese normen classificaties ingevoerd om duidelijk te maken hoe voorbewerkt staal zal presteren, zodat u beter geïnformeerde beslissingen kunt nemen over specificaties vanuit het oogpunt van corrosie- en UV-prestaties, aldus Barker.
Nu de koolstofuitstoot van het productieproces mee de keuzes voor bepaalde specificaties bepaalt, is het belangrijk om rekening te houden met koolstof ‘in gebruik’ om een echt beeld te krijgen van de koolstoflevenscyclus van het gebouw; anders kunnen alle besparingen die worden bereikt in de eerste fase verwaarloosbaar zijn tijdens de levensduur van het gebouw, benadrukt hij. Barker besluit: “Een belangrijk onderdeel is de duurzaamheid van de gespecificeerde bouwproducten en -systemen, rekening houdend met praktijkvoorbeelden van prestaties, om de levensduur van het project verder te maximaliseren en de koolstofvoetafdruk te verminderen.”