Natuur op de Shotton-site, Wales
Copyright: Tata Steel Colorcoat
Elektrisch aangedreven bedrijfswagens op de Shotton-site, Wales
Copyright: Tata Steel Colorcoat
Training in bijen-houden
Copyright: Tata Steel Colorcoat
Natuur op de Shotton-site, Wales
Copyright: Tata Steel Colorcoat
Elektrisch aangedreven bedrijfswagens op de Shotton-site, Wales
Copyright: Tata Steel Colorcoat
Training in bijen-houden
Copyright: Tata Steel Colorcoat

Langetermijn-duurzaamheidsstrategie bij Tata Steel: één jaar later

11 maart, 10:26
In 2022 kondigde Tata Steel een ambitieuze duurzaamheidsstrategie aan voor haar hoofdkantoor in Shotton, Wales. Ook de Nederlandse vestigingen profiteren van deze aanpassingen. Een van de ambitieuze kortetermijndoelen was om de uitstoot van koolstofdioxide (CO2) met 20% te verminderen, met de ambitie om Shotton koolstofneutraal te maken, ruim voor de deadlines van het Klimaatakkoord van Parijs en het Britse doel van netto nul broeikasgasemissies tegen 2050. Nu, een jaar later, komt de onderneming met een tussenstand; ze zegt verheud te zijn over de indrukwekkende resultaten die tot nu toe zijn behaald.

De Shotton-fabriek van Tata Steel, gelegen in Noord-Wales, produceert al meer dan 125 jaar staalproducten. Met het besef dat de wereld kampt met een klimaatnoodtoestand, heeft het Shotton-team zich toegelegd op het nalaten van een positieve milieu-erfenis, met vier belangrijke thema's van duurzame ontwikkeling:

- Het verminderen van de koolstofvoetafdruk;
- Het ontwikkelen en produceren van producten en diensten die duurzame bouw ondersteunen;
- Het beschermen en uitbreiden van de bestaande biodiversiteit;
- Het maximaliseren van materiaalefficiëntie en het bereiken van een afvalloze productieterrein.

“Na een jaar van toegewijde inspanningen is de Shotton-site, die de Colorcoat-reeks van vooraf afgewerkt staal produceert, verheugd om de geboekte vooruitgang te onthullen”, meldt de onderneming.

Koolstofvoetafdruk
Een groot deel van het in 2022 gestelde doel van 20% reductie werd behaald door de elektriciteitsvoorziening van het terrein over te schakelen naar 100% hernieuwbare bronnen, waardoor het gebruik van elektriciteit koolstofvrij werd. Sinds april vorig jaar wordt het productieterrein voorzien van een combinatie van elektriciteitsbronnen zoals zonne-energie, windenergie, biomassa en waterkracht, waarbij de levering volledig is gecertificeerd door Britse Renewable Energy Guarantees of Origin (REGOs). Deze belangrijke stap vermindert de jaarlijkse CO2-uitstoot met 16%, aldus Tata Steel.

Bovendien worden nu meer dan zeventig voertuigen op het terrein volledig aangedreven door hydrotreated vegetable oil (HVO), als alternatief voor conventionele diesel, en zijn sommige voertuigen op het terrein overgeschakeld naar een volledig elektrische aandrijving. Onlangs vond ook een test plaats met een zware elektrische vrachtwagen, in samenwerking met transportpartner Sunhill. De proef omvatte lokale leveringen aan klanten in de buurt van de plaats van productie en wordt nu geëvalueerd op basis van belasting- en leveringsgegevens.

In de toekomst onderzoekt het bedrijf initiatieven zoals warmteterugwinning en alternatieve brandstoffen om verdere emissiereductie op het terrein te bereiken.

Producten en diensten
Tata Steel geeft aan zich te profileren met de productie en levering van zeer duurzame vooraf afgewerkte staalproducten die voldoen aan de hoogste Europese normen. In 2022 werden de EN 10169-normen bijgewerkt en Tata Steel kon melden dat meerdere vooraf afgewerkte staalproducten de eisen van RC5+ overtroffen, met uitstekende corrosiebestendigheid.

Beide producten worden ondersteund met productspecifieke milieuproductverklaringen (EPD’s) volgens EN 15804 en ISO 14025, die bouwprofessionals de middelen bieden om de milieu-impact van productkeuzes gedurende de levensduur van een gebouw te beoordelen.

Vooraf afgewerkt staal voor daken en wanden biedt mogelijkheden voor innovatie, zowel tijdens de ontwikkeling als in de toepassingen waarvoor ze worden gebruikt. Zo bevat één van de staalproducten zonlicht reflecterende pigmenten die de operationele koolstofuitstoot van een gebouw vermindert. De zonne-reflecterende pigmenten in donkere kleuren laten het zonlicht reflecteren op dezelfde manier als lichte tinten, wat de operationele koolstofemissies van mechanische koeling vermindert.

Daarnaast streeft Tata Steel naar transparantie van de producten met een onafhankelijk beoordelingsschema en onderzoekt de fabrikant oplosmiddelvrije alternatieven, met producten die op een fundamenteel koolstofefficiëntere manier worden geproduceerd, zoals verschillende uithardingsmethoden.

Bescherming van biodiversiteit
De Shotton-site omvat al een reeks beschermde gebieden, waaronder de Shotton settlement lagunes en rietbedhabitats (van bijzonder wetenschappelijk belang) en Ramsar-gebieden (wetlands, aangewezen als van internationaal belang). De vestiging is er trots op om de grootste kolonie grote sterns in Wales te hebben gehad. Mede daardoor is Tata Steel de biodiversiteit blijven bevorderen, met de installatie van bijenkorven en nestkasten rond het terrein. In 2022 heeft Tata Steel een audit laten uitvoeren door Enfys, die aanbevelingen geeft voor verdere verbetering van de biodiversiteit, met als ambitie het behalen van de biodiversiteits-benchmark van The Wildlife Trusts. Dit is een nationaal erkende norm voor betrokkenheid bij biodiversiteit en verantwoordelijk landbeheer. Bij succes zou Shotton de enige productieterrein in Noord-Wales zijn die deze norm hanteert.

Materiaalefficiëntie
De Shotton-site had oorspronkelijk als doel om 100% van het productieafval terug te winnen, en dat doel is bijna bereikt met een percentage van bijna 90%. Als gevolg daarvan is de totale afvalproductie op het terrein in de afgelopen vijf jaar met bijna 10% verminderd. Een andere positieve statistiek om hieraan toe te voegen is dat 99,8% van de geleverde verf ofwel wordt gebruikt ofwel wordt teruggewonnen. Om dit doel verder te verbeteren, streeft het bedrijf ernaar haar plastic verpakking en -afval te verminderen.

Lindsay Andrews, Marketing Manager voor Colorcoat bij Tata Steel: “We zijn zeer tevreden dat we onze jaarlijkse koolstofvoetafdruk hebben kunnen verminderen en het doel dat we onszelf voor het eerste jaar hebben gesteld, hebben behaald. Natuurlijk is dit pas het begin en hoewel grote stappen niet van de ene op de andere dag zullen komen, hebben we een solide plan om onze langetermijndoelen te bereiken.”

“De volgende stappen voor ons zijn om samen te werken met de relevante belanghebbenden om onze koolstofvoetafdruk verder te verminderen, de materiaalefficiëntie te verhogen, evenals de biodiversiteit verder te bevorderen en onze producten en diensten te verbeteren. Ons doel blijft hetzelfde als een jaar geleden: nog duurzamere oplossingen van vooraf afgewerkt staal aan te bieden aan de bouw, en tegelijkertijd onze eigen koolstofvoetafdruk te verminderen.”

Om meer te weten te komen over de Shotton-site van Tata Steel en wat er wordt gedaan om een duurzamere toekomst te creëren, bezoek: www.colorcoat-online.com.

Andere nieuwsberichten

Acht lessen rond de renovatie van sociale woningbouw

12 april, 9:00

Team van vijf architectenbureaus maakt winnend ontwerp voor Havenstraat Amsterdam

11 april, 5:38

ING Research verwacht krimp in bouwsector, woningmarkt trekt aan

11 april, 2:59

Boijmans weer even open tijdens Rotterdam Architectuur Maand

11 april, 12:23

Instanties gaan samenwerken bij aanpak woningen aardbevingsgebied

11 april, 4:37

Schuilkerk Ons’ Lieve Heer op Solder is Europees erfgoed

11 april, 3:39

Gemeente Den Haag maakt afspraken voor verduurzaming

11 april, 10:01

Vrees in Zuid-Holland dat De Jonge regie op woningbouw overneemt

10 april, 4:17

Huren mogen niet harder stijgen dan loon óf inflatie plus procent

10 april, 9:40

Inschrijving projecten voor Glas Award 2025 geopend

9 april, 4:37
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan