SVP Architectuur en Stedenbouw – BuitenStad Hoorn
Copyright: SVP Architectuur en Stedenbouw
KCAP – The Twins in Amsterdam
Copyright: Ossip van Duivenbode
SeARCH – Hotel Jakarta, Amsterdam
Copyright: SeARCH
Bovenbouw Architectuur – Cadix Palazzo, Antwerpen
Copyright: Stijn Bollaert
Bovenbouw Architectuur – Cadix Palazzo, Antwerpen
Copyright: Stijn Bollaert
Bovenbouw Architectuur – Woongebouw Werfstraat, Antwerpen
Copyright: David de Bruijn
Bovenbouw Architectuur – Woongebouw Werfstraat, Antwerpen
Copyright: David de Bruijn
Studio Nauta – Poolhouse, Arnhem
Copyright: Max Hart Nibbrig
Studio Nauta – Poolhouse, Arnhem
Copyright: Max Hart Nibbrig
Studio Nauta en Mulder Zonderland – Woningbouw Zwolle
Copyright: Filippo Bolognese
Studio Nauta en Mulder Zonderland – Woningbouw Zwolle
Copyright: Filippo Bolognese
Nudus – EDGE Coolsingel, Rotterdam
Copyright: WAX
Nudus – Gebouw R11, Fontys Campus, Eindhoven
Copyright: Frank Hanswijk
Nudus – Gebouw R13, Fontys Campus, Eindhoven
Nudus en Hub – Paleis van Justitie, Den Haag
Copyright: infunctievan
Nudus en Heatherwick Studio – Oopen, Utrecht
Copyright: Pixel Flakes
PLP Architecture – Park Nova in Singapore
Copyright: PLP Architecture
PLP Architecture – Korean National Meteorological Center in Daejeon
Copyright: PLP Architecture
PLP Architecture en ZUS – Tree House, Rotterdam
Copyright: Provast
PLP Architecture – World Trade Centre, Amsterdam
Copyright: Ronald Tilleman
VMX Architects en MVSA Architects – De Puls in Amsterdam
Copyright: WAX
VMX Architects en MVSA Architects – De Puls in Amsterdam
Copyright: WAX
VMX Architects – Haasje Over in Eindhoven
Copyright: Norbert van Onna
VMX Architects – Haasje Over in Eindhoven
Copyright: Marcel van der Burg
VMX Architects – Schoterboshof in Rotterdam
Copyright: VMX Architects
VMX Architects – Schoterboshof in Rotterdam
Copyright: VMX Architects
Lezingenprogramma Architect@Work met onder andere Ron Bakker (PLP Architecture) en Caro van de Venne (Nudus)
Op woensdag 11 en donderdag 12 september 2024 vindt Architect@Work plaats in Rotterdam Ahoy. Rond het thema ‘Super Skin’ organiseert Architectenweb een gevarieerd lezingenprogramma met sprekers als David de Bruijn (Bovenbouw), Caro van de Venne (Nudus), Ron Bakker (PLP Architecture) en Don Murphy (VMX Architects).
Architect@Work wordt afwisselend in Amsterdam en Rotterdam georganiseerd. Na de editie van vorig jaar op het Hembrugterrein strijkt Architect@Work nu weer neer in Ahoy Rotterdam voor haar tiende editie daar.

Het thema is dit keer ‘Super Skin’ wat, naast het sprekersprogramma, ook terugkomt in de materialententoonstelling door MaterialDistrict, in de fototentoonstelling door Dutch Architecture Photographers (DAPh) en in de projectententoonstelling door World-Architects.com.

Architect@Work wordt georganiseerd in zeventien landen over de hele wereld. De stands op al deze vakevenementen maken gebruik van dezelfde modulaire basisconstructie, die Architect@Work van editie op editie steeds opnieuw gebruikt. Circulariteit staat zo aan de basis van het vakevenement.

Met meer dan tweehonderd exposanten behoort Architect@Work tot de grootste vakevenementen voor architecten en ontwerpers in Nederland.
Gratis registratie
Architect@Work is gratis te bezoeken voor architecten, ontwerpers en andere voorschrijvers na voorregistratie via de website. Ga naar www.architectatwork.nl en registreer je met de code AWCA24.

Het vakevenement wordt hybride georganiseerd. De lezingen zijn ook via een livestream te volgen. De gepresenteerde noviteiten zijn ook online te vinden. En online kunnen afspraken ingepland worden met de exposanten. “Want dat blijft toch het leukste”, vertelt Anne-Laure van de Ginste van Architect@Work: “Om het live mee te maken en met elkaar in gesprek te gaan!”
Woensdag 11 september 2024
11:30u
Naar een natuurinclusieve stedelijke omgeving
Marjan Ketner
Copijn Landschapsarchitecten
De gevelbeplanting van Sawa, de tropische binnentuin van Hotel Jakarta en het herstel van de formele tuinen rond het Rijksmuseum hebben gemeenschappelijk dat ze zijn ontworpen door Copijn Landschapsarchitecten.

Hoe maken we klimaatadaptieve plekken en betekenisvolle stadsnatuur waarin flora, fauna en mensen zich prettig voelen? In haar lezing laat Ketner zien hoe door de integratie van groen en water niet alleen ecologische waarde wordt toegevoegd, maar ook de systeemwerking van de stedelijke omgeving duurzaam versterkt wordt.

In hun ontwerp voor BuitenStad in Hoorn, in samenwerking van SVP Architectuur en Stedenbouw, komen stad en landschap letterlijk samen in het ontwerp voor de daktuinen en de verbindingen met de omgeving. Het winnende ontwerp voor de prijsvraag ‘Een Nieuw Bouwcultuur’ in Oirschot, samen met o.a. Orga Architect en De Urbanisten, is een voorbeeld van hoe ambities voor biobased bouwen vertaald worden in een natuurinclusief landschapsontwerp.
14:30u
Reflecties op het ontwerp van gevels
David de Bruijn
Bovenbouw
Architectuurgeschiedenis en actualiteit gaan hand in hand bij Bovenbouw. Aan de hand van historische voorbeelden en eigentijdse projecten vertelt Dirk Somers een verhaal over zijn verhouding tot gevels.

Elk element in de gevel wordt door Bovenbouw nauwkeurig afgewogen. Wat voor plastiek en ritme past bij dit gebouw, in deze omgeving? Hoe dient de galerij of doorgang vorm te krijgen? Een goede illustratie van de ongekende precisie die het bureau hierbij weet te bereiken is het ontwerp voor woongebouw Cadix in Antwerpen. Binnen de concave gevelvlakken wordt het motief herhaald van de centrale kolom die een latei ondersteunt. Hierachter zijn afwisselend dubbele ramen en loggia’s te vinden. In de iets teruggelegen plint komt dit motief ook weer terug, dan met hogere glazen puien. Het resultaat is een even kalme als fijnzinnige straatwand die vanuit ieder perspectief overtuigt.
16:30u
Bouwen met mineralen en vezels
Jan Nauta
Studio Nauta
Wat als we voor de constructie van gebouwen hout gebruiken, voor de isolatie ervan biobased gewassen en voor de massa stampleem? Voor de constructie leunen we dan op bosbouw, voor isolatie op landbouw en voor de massa op aarde? In zijn projecten werkt Studio Nauta hier naartoe.

Het bureau werkt aan steeds grotere projecten in hout, en de realisatie van een stamplemen badhuis in Arnhem stimuleerde het bureau om bij een prijsvraag in Zwolle samen met Mulder Zonderland nu een volgende stap te onderzoeken: is het mogelijk om de betonnen vloeren tussen appartementen te vervangen door een broodjesvloer waarin tussen houten liggers prefab stamplemen vloerdelen geklemd worden?

Het allerduurzaamste is natuurlijk het verder bouwen aan bestaande gebouwen. In iedere opgave probeert het bureau daarom zoveel mogelijk bestaande bebouwing te behouden. In Gouda heeft het samen met Joost Emmerik en Mulder Zonderland een woongebouw ontworpen bovenop een bunker uit de tijd van de Koude Oorlog. Op hetzelfde terrein wist het bureau een oud kantoorgebouw te behoeden voor sloop – dat wordt nu getransformeerd tot een woongebouw. En in Dordrecht wist het bureau een school te overtuigen hun gebouw niet te slopen, maar grondig te renoveren en strategisch uit te breiden.
Donderdag 12 september 2024
11:30u
Karaktervolle architectuur
Caro van de Venne
Nudus
Door tweedehands dakpannen op elkaar te stapelen, ontstaat een bijzonder poreuze wand – een walhalla voor alle dieren in de stad. Een deel van de plint van het Matrix Innovation Center, dat Nudus op de Amsterdamse Zuidas ontwerpt, moet op die manier uitgevoerd worden. Met enkele testmuren wordt momenteel gezocht naar de beste constructie hiervoor.

Op de campus van de Fontys Hogescholen in Eindhoven is de aula, die vanwege zijn grote zaal ook een gesloten gevel heeft, voorzien van glanzende RVS-gevelplaten met een stevige profilering. Het is een gevelmateriaal dat het bureau in Zwitserland was tegengekomen en die de omgeving op een fascinerende manier reflecteert.

Met haar ontwerpen wil Nudus alle zintuigen prikkelen. Steeds vaker haalt het bureau daarbij haar inspiratie uit de natuur. De diversiteit van gevels bij Oopen naast Utrecht Centraal, waar Nudus met Heatherwick Studio aan werkt, is enerzijds een reflectie van de diversiteit van gebruikers, maar anderzijds ook een ode aan de oneindige variatie van fractale vormen in de natuur.

In het werk van Nudus speelt circulariteit een steeds grotere rol. Bij de renovatie en uitbreiding van het Paleis van Justitie in Den Haag worden de bestaande natuurstenen gevelpanelen van de gevel gehaald, met een waterjet bewerkt, om vervolgens op een andere manier weer teruggeplaatst te worden. Ook het glas in de gevel wordt hergebruikt in het nieuwe glas voor het gerechtsgebouw. Het bureau geniet ervan om grenzen te verleggen.
14:30u
Gevels in het Symbioceen
Ron Bakker
PLP Architecture
In Singapore werkt PLP aan een luchtige woontoren met rondom riante balkons die de gevel beschaduwen en voor het grootste deel beplant zijn. In Zuid-Korea heeft het bureau voor de meteorologische dienst een gebouw ontworpen met rondom een glazen tussenruimte met een vier seizoenen tuin. Het gebouw wordt het eerste net zero, dus klimaatneutrale gebouw in het land. In Rotterdam werkt het bureau met ZUS aan een multifunctioneel, hout hybride gebouw pal naast Rotterdam Centraal met rondom luifels die balkons worden die trappen worden.

Het ontwerp van de gevel is voor PLP Architecture altijd onlosmakelijk verbonden met het concept en ontwerp van het gebouw als geheel. Hoe beïnvloeden stedenbouwkundige, bouwfysische, esthetische, ecologische, culturele, representatieve en economische karakteristieken elkaar? Welke dient meer nadruk te krijgen? Aan de hand van ontwerpen in Nederland, maar bijvoorbeeld ook in Singapore en Zuid-Korea, laat Bakker zien hoe iedere opgave om een andere weging van die karakteristieken vraagt.

De gevel hebben we de afgelopen decennia steeds ontworpen als een beschermend schild dat warmte, koude, regen en wind buiten houdt. Maar als we als mensen meer in lijn willen komen met de natuur en de planeet, moeten we die rol van de gevel dan niet heroverwegen?
16:30u
Bouwen voor ergens, niet nergens
Don Murphy
VMX Architects
In zijn lezing zal Murphy enkele gedachten over het ontwerp van gevels delen en verschillende actuele projecten van zijn bureau bespreken. Een van die projecten is het multifunctionele The Puls of Amsterdam op de Zuidas dat een fascinerende gefacetteerde gevel heeft gekregen. Welke factoren hebben die gevel gevormd? En hoe is die gevel nu gemaakt?

Een ander project waar Murphy op in zal gaan is Haasje Over op Strijp-S in Eindhoven. Doordat de woningen daar 4,5 meter hoog zijn is alles groter dan anders, zoals ook de ramen, die voorzien zijn van diepe vensterbanken zodat bewoners als het ware ‘in’ hun uitzicht kunnen zitten.

Een interessant voorbeeld van natuurinclusief ontworpen is de woontoren die VMX Architects samen met DS Landschapsarchitecten ook op de Zuidas heeft ontworpen. Op de balkons van deze woontoren komt volwassen beplanting te staan, op het dak is ruimte gemaakt voor een flinke kas.

Onlangs is VMX Architects geselecteerd voor het ontwerp van een multifunctioneel gebouw aan het Schoterboshof in Rotterdam. Naast de voor VMX Architects zo karakteristieke roldeuren in de plint kenmerkt de architectuur van dit gebouw zich door een gevarieerd spel van prefab betonnen kaders. Hoe wil Murphy die gevel detailleren?
Architectenweb is mediapartner van Architect@Work The Netherlands

Andere nieuwsberichten

Rotterdamse bureaus winnen prijsvraag voor woonwijk Landsberg am Lech

6 september, 3:47

Houten gebouw met kasgevel voor energiecoöperatie Deltawind

6 september, 11:29

Studio Rianknop geeft woning volledig nieuw, speels en kleurig interieur

5 september, 4:03

Bouw woontoren Highlight bij station Eindhoven aanstaande

5 september, 11:50

Babel Festival kijkt naar toekomst van jubilerende gemeente Zaanstad

6 september, 1:49

20.000 huizen krijgen warmte uit grootste Nederlandse warmtepomp

6 september, 9:33

Koepel studentenverenigingen wil inzetten op bouw studentenhuizen

5 september, 2:16

Woninghuren stegen in juli het sterkst in ruim dertig jaar

5 september, 10:13

Muamer Tabakovic associate partner bij Groosman architecten

4 september, 2:51

Landbouwminister Wiersma breekt met natuurbeleid van voorganger

4 september, 9:46
Michiel van RaaijHoofdredacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan