In Singapore werkt PLP aan een luchtige woontoren met rondom riante balkons die de gevel beschaduwen en voor het grootste deel beplant zijn. In Zuid-Korea heeft het bureau voor de meteorologische dienst een gebouw ontworpen met rondom een glazen tussenruimte met een vier seizoenen tuin. Het gebouw wordt het eerste net zero, dus klimaatneutrale gebouw in het land. In Rotterdam werkt het bureau met ZUS aan een multifunctioneel, hout hybride gebouw pal naast Rotterdam Centraal met rondom luifels die balkons worden die trappen worden.
Het ontwerp van de gevel is voor PLP Architecture altijd onlosmakelijk verbonden met het concept en ontwerp van het gebouw als geheel. Hoe beïnvloeden stedenbouwkundige, bouwfysische, esthetische, ecologische, culturele, representatieve en economische karakteristieken elkaar? Welke dient meer nadruk te krijgen? Aan de hand van ontwerpen in Nederland, maar bijvoorbeeld ook in Singapore en Zuid-Korea, laat Bakker zien hoe iedere opgave om een andere weging van die karakteristieken vraagt.
De gevel hebben we de afgelopen decennia steeds ontworpen als een beschermend schild dat warmte, koude, regen en wind buiten houdt. Maar als we als mensen meer in lijn willen komen met de natuur en de planeet, moeten we die rol van de gevel dan niet heroverwegen?