ArchiTech Company en BCT Architecten – Stadhuis Tubbergen
Copyright: ArchiTech Company
RoosRos Architecten + the ArchiTech Company + BoschSlabbers + ICS + BBN + Eigenraam Engineering – Gilde College in Roermond
Copyright: ArchiTech Company
Koschuch Architects – Elements in Amsterdam
Copyright: Koschuch Architects (visualisatie: Beauty and the Bit)
Koschuch Architects – Elements in Amsterdam
Copyright: Koschuch Architects (visualisatie: Beauty and the Bit)
RoyalHaskoningDHV – Monarch IV in Den Haag
Copyright: RoyalHaskoningDHV
RoyalHaskoningDHV – Monarch IV in Den Haag
Copyright: RoyalHaskoningDHV
Copyright: OMRT
Health-driven design
Copyright: INBO
ArchiTech Company en BCT Architecten – Stadhuis Tubbergen
Copyright: ArchiTech Company
RoosRos Architecten + the ArchiTech Company + BoschSlabbers + ICS + BBN + Eigenraam Engineering – Gilde College in Roermond
Copyright: ArchiTech Company
Koschuch Architects – Elements in Amsterdam
Copyright: Koschuch Architects (visualisatie: Beauty and the Bit)
Koschuch Architects – Elements in Amsterdam
Copyright: Koschuch Architects (visualisatie: Beauty and the Bit)
RoyalHaskoningDHV – Monarch IV in Den Haag
Copyright: RoyalHaskoningDHV
RoyalHaskoningDHV – Monarch IV in Den Haag
Copyright: RoyalHaskoningDHV
Copyright: OMRT
Health-driven design
Copyright: INBO

Architectenweb symposium: parametrisch ontwerpen aan een duurzamere gebouwde omgeving

19 december 2022, 13:00
Een gezondere stedelijke omgeving waarin gebouwen staan die efficiënter gematerialiseerd zijn, die door prefabricage sneller gebouwd zijn, die minder energie gebruiken en die mensen bij elkaar brengen? Parametrisch ontwerpen kan ons helpen om de grootste opgaven van dit moment van steviger antwoorden te voorzien. Hoe dat er in de praktijk uitziet, tonen we in het symposium dat we samen met INBO op woensdagmiddag 1 februari 2023 organiseren.

“Ik had verwacht dat het parametrische model met een getrapt bouwvolume zou komen, maar het kwam met een soort gedraaide vaas bovenop een podium”, vertelt architect Patrick Koschuch van Koschuch Architects over het ontwerp van woontoren Elements in het Amstelkwartier in Amsterdam. In het parametrische model was met name aangestuurd op een sterke vermindering van de windhinder op het maaiveld en op veel daglicht op de gevel – zowel voor de bewoners als voor de in de gevel geïntegreerde PV-panelen.

Met het opzienbarende ontwerp won Koschuch Architects de tender waar het in een breed team aan meedeed en ondertussen is de bouw van de woontoren gestart. Op het symposium laat architect Patrick Koschuch precies zien welke stappen het samen met Arup genomen heeft om tot dit resultaat te komen.

Complexe opgaven oplossen door parametrisch ontwerpen
Dat het parametrische model in dit geval met zo’n afwijkende vorm kwam, toont wat Koschuch betreft precies de kracht ervan. Binnen een complex krachtenveld van eisen en wensen kan door middel van parametrisch ontwerpen nieuwe helderheid gevonden worden. Het is een wezenlijk andere manier van ontwerpen en de resultaten kunnen je verrassen.

“Soms is een schuine of kromme lijn efficiënter dan een rechte lijn”, geeft architect Lennaert van Capelleveen van ArchiTech Company aan. Volgens hem is het belangrijk om je als architect open te stellen voor die nieuwe vormentaal. In zijn parametrische modellen kan ArchiTech Company sturen op bouwfysische prestaties, net als op de CO2-belasting van de te bouwen constructies. Op maat ontworpen gevels kunnen voor grote besparingen in energiegebruik en materiaalgebruik zorgen, benadrukt Van Capelleveen. Door de opkomst van computergestuurde productie hoeft die maatwerk gevel niet duurder te zijn dan een standaard type. In zijn presentatie op het symposium zal hij het ontwerp van verschillende gevelontwerpen stapsgewijs toelichten.

Eenzelfde intelligente benadering kan ook worden toegepast op de draagconstructie van gebouwen. De houten draagconstructie van kantoortoren Monarch IV in Den Haag ligt in de gevel en heeft de vorm van een diagrid. Door die draagconstructie niet per verdieping te berekenen, zoals gebruikelijk, maar voor het gebouw als geheel, kon RoyalHaskoningDHV een veel efficiëntere constructie ontwerpen en maar liefst 30% materiaal besparen. In zijn presentatie laat architect Gijs Joosen hoe dat werkt. Door parametrisch ontwerpen verandert het ontwerpproces, maar ook de rol van de architect daarin, ziet Joosen. Parametrische modellen presenteren mogelijkheden, maar het blijft aan de architect om de ruimtelijke kwaliteit daarvan te duiden en die als een moderator de juiste kant op te sturen.

Gezondere stedelijke omgevingen door parametrisch ontwerpen
Parametrisch ontwerpen kan ook worden ingezet op stedelijke schaal. Zo kan data over bijvoorbeeld geluidsbelasting, luchtkwaliteit en groen richting geven aan beter geïnformeerde voorstellen voor wijkverbetering of verdichting. De Amsterdamse start-up OMRT ontwikkelt software waarmee met de genoemde parameters in korte tijd woonbuurten geschetst en doorgerekend kunnen worden. Hoeveel woningen kunnen met welk type ontsluiting een plek krijgen? Welke gevolgen heeft dat voor de bezonning, voor de wind? Op het symposium geeft Andreja Andrejevic van OMRT een demonstratie van de software waar het aan werkt en laat hij samen met VORM zien hoe daarmee een duurzamere leefomgeving gecreëerd kan worden.

“Parametrisch ontwerpen kan ons helpen technisch duurzamere gebouwen en stedelijke omgevingen ontwerpen.”, stelt Josine van Gulik van INBO. “Maar het is minstens zo interessant als we er door parametrisch ontwerpen in slagen ook de sociale duurzaamheid een impuls te geven”, gaat Van Gulik verder. “Kan deze techniek ons helpen om gebruikers en bewoners gezonder te laten leven en ontmoetingen tussen mensen onderling te stimuleren?” Lars van Vianen onderzocht voor INBO hoe parametrisch ontwerpen kan helpen een gezondere stedelijke omgeving te realiseren. Zijn ‘health-driven design’ tool combineert onderzoeksdata van het RIVM met BAG gegevens tot gecombineerde waardelandschappen die keuzes dynamisch inzichtelijk maken.

Locatie
Het Architectenweb symposium ‘Parametrisch ontwerpen aan een duurzamere gebouwde omgeving’ vindt plaats op woensdagmiddag 1 februari 2023 bij INBO Amsterdam (Koningin Wilhelminaplein 29, 1062 HJ Amsterdam).

Programma

14:30u–15:00u – Inloop

15:00u–15:45u – Presentaties door Josine van Gulik (INBO), Patrick Koschuch (Koschuch Architects) en Lennaert van Capelleveen (ArchiTech Company)

15:45u-16:00u – Break

16:00u–17:00u – Presentaties door Gijs Joosen (Royal HaskoningDHV), Andreja Andrejevic (OMRT), samen met VORM, Lars van Vianen (INBO) en aansluitend een debat met alle sprekers en de zaal

17:00u–18:00u – Netwerkborrel

Moderator: JaapJan Berg

Schrijf je nu gratis in voor het symposium (Eventbrite)

Alle deelnemers aan het evenement zullen ruim van tevoren publiek gemaakt worden, zodat op deze middag effectief nieuwe contacten gelegd kunnen worden.

Architectenweb symposia
Vanuit Architectenweb worden door het jaar heen verschillende symposia georganiseerd, steeds rond een ander actueel thema. Eerder zijn zo bijvoorbeeld symposia georganiseerd rond het hybride stadsblok, ontwerpen in virtual reality en modulair bouwen in hout.

Voor architecten, opdrachtgevers en adviseurs zijn de netwerkevenementen gratis toegankelijk. Wat betreft de maakindustrie zijn de evenementen exclusief toegankelijk voor de Partners van Architectenweb. Leveranciers in de bouw die de netwerkevenementen graag willen bijwonen, maar nog geen Partner zijn van Architectenweb, vragen wij contact met ons op te nemen.

Andere nieuwsberichten

Abe Bonnema Architectuurprijs 2023 toegekend aan de Kunstwerf

8 december, 5:15

Veertigjarig oeuvre Mecanoo centraal in monografie

8 december, 2:41

Anterieure overeenkomst BuitenStad Hoorn ondertekend

8 december, 11:30

3XN ontwerpt luxe woongebouw aan Derde Haven in Scheveningen

8 december, 10:38

Provincie Zuid-Holland: 29.000 woningen erbij door optoppen

8 december, 3:26

Rotterdam onderzoekt mogelijke fraude bij renovatie Boijmans en De Doelen

8 december, 1:12

Overijssel dreigt te stoppen met PPLG als Rijk niet betaalt

8 december, 12:03

World Food Center Experience in Ede verdeelt de Gelderse politiek

7 december, 1:46

Amsterdam bereidt zich voor op maximumsnelheid van 30 kilometer

7 december, 11:35

Provincie Utrecht saneert grond vliegbasis Soesterberg voor woningbouw

7 december, 9:03
Michiel van RaaijHoofdredacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2023 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan