Copyright: Leonard Fäustle
Copyright: Leonard Fäustle
Copyright: Leonard Fäustle
Copyright: Leonard Fäustle
Copyright: Leonard Fäustle
Copyright: Leonard Fäustle
Copyright: Leonard Fäustle
Copyright: Leonard Fäustle
Copyright: Leonard Fäustle
Copyright: Leonard Fäustle
Copyright: Leonard Fäustle
Copyright: WRK Architecten
Copyright: Leonard Fäustle
Copyright: Leonard Fäustle
Copyright: Leonard Fäustle
Copyright: Leonard Fäustle
Copyright: Leonard Fäustle
Copyright: Leonard Fäustle
Copyright: Leonard Fäustle
Copyright: Leonard Fäustle
Copyright: Leonard Fäustle
Copyright: Leonard Fäustle
Copyright: Leonard Fäustle
Copyright: WRK Architecten

Huiselijk coördinatiecentrum voor Amsterdamse havendiensten

15 maart 2021, 11:29
De divisie Havenmeester van Port of Amsterdam heeft in het westelijk havengebied een nieuwe accommodatie voor de huisvesting van verschillende diensten. WRK Architecten heeft het nautisch coördinatiecentrum ontworpen als een compact houten gebouw, dat zowel huiselijkheid biedt als tegen een stootje kan.

Het coördinatiecentrum voor Port of Amsterdam is een eenvoudig, rechthoekig gebouw. Het pand biedt een bruto oppervlakte van 980 m2, verdeeld over drie lagen. De compactheid van het volume resulteert in efficiëntie, korte loopafstanden en een overzichtelijke routing, legt WRK  Architecten uit.

De buitendienst en de technische dienst hebben hun werkruimten op de begane grond (en in de haven). De kantoormedewerkers zijn gehuisvest op de tweede verdieping. Door de functies als kantine, kleedkamer en vergaderruimten op de eerste verdieping onder te brengen, ontmoeten hier de verschillende medewerkers elkaar.

Dankzij de situering van het kantoorprogramma op de tweede verdieping hebben de kantoormedewerkers een weids uitzicht op het Noordzeekanaal. Grenzend aan de kantoorruimte ligt een dakterras. Dit biedt onder andere aan mensen van de 24-uursdienst, die hun werkplek niet lang kunnen verlaten, de mogelijkheid om even naar buiten te gaan.

Hout en staal
Met zijn stalen gevelbekleding past het gebouw probleemloos in de industriële havenomgeving. Het interieur daarentegen biedt een warme sfeer en een aangename werkomgeving, aldus WRK Architecten. Het gebouw is 24 uur per dag in gebruik; een huiselijke omgeving maakt ook het verblijf in de nachtelijke uren prettig, legt het architectenbureau uit.

Daarom heeft het bureau er voor gekozen om in het interieur het houten casco in het zicht te houden. Tegelijkertijd is het een gebouw dat gebruikt mag worden en waar de technische en buitendienst zonder omzichtigheid kunnen binnenstappen. Waar nodig zijn beschermende materialen toegepast, zoals stalen ‘lambrisering’ bij de hoofdentree.

Geoptimaliseerd en demontabel
Een compact volume resulteert ook in een kleinere CO2-voetafdruk, legt WRK Architecten uit. Het betekent een kleinere schil en een optimalisatie van structuur en bouwsysteem. Daardoor kunnen ook bouwkosten substantieel worden gereduceerd en kan met minder middelen een aangenaam binnenklimaat worden bereikt, aldus het architectenbureau.

De grote puien zijn gericht op het noordoosten; de zuidwestelijke gevel is juist grotendeels gesloten en gevuld met zonnepanelen. Op het dak wordt regenwater opgevangen ten behoeve van een grijswatersysteem waarmee de toiletten worden doorgespoeld.

De constructie bestaat uit geprefabriceerde modulaire elementen van FSC-gecertificeerd hout, vertellen de architecten. De houten elementen zijn alleen aaneen geschroefd en daardoor demontabel. De houtconstructie vormt volgens WRK Architecten een opslag van circa 124 ton CO2.

Andere nieuwsberichten

Symposium over belang en doel van tekenen voor architecten

1 uur geleden

Sabrina Rugg wint alternatieve ontwerpwedstrijd voor Heineken Hoek

2 uur geleden

UNStudio ontwerpt hybride kantoorgebouw met bijzonder lage CO2-voetafdruk

3 uur geleden

Betaalbare stadswoningen op oude ‘Harley-locatie’ in Breda

Gisteren, 11:18

Klimaat- en energiebeleid kost gemeenten fors meer volgens rapport

2 uur geleden

Recordomzet voor Arcadis, een derde meer winst

Vandaag, 10:11

Twee doden en twee gewonden door ongeluk bij brug in aanbouw Lochem

Gisteren, 13:27

Onderzoekers waarschuwen voor groot woningtekort in Duitsland

Gisteren, 11:43

'Huizen aanpassen aan klimaatverandering maakt wonen veel duurder'

Gisteren, 09:29

Toezichthouder wil meer oog voor veiligheid bij energietransitie

20 februari, 3:20
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan