Copyright: Drost + Van Veen Architecten
Copyright: Drost + Van Veen Architecten
Evelien van Veen
Copyright: Bureau Architectenregister
Copyright: Drost + Van Veen Architecten
Copyright: Drost + Van Veen Architecten
Evelien van Veen
Copyright: Bureau Architectenregister

Brandstichting Plaswijcktheater; "Waarom nu net gebouwen die voor publiek gebruik zijn?"

28 januari 2021, 18:10
In de Rotterdamse wijk Hillegersberg is het Plaswijckparktheater verwoest door brandstichting. Architectenweb sprak met Evelien van Veen, die met Drost + Van Veen Architecten ruim twintig jaar geleden verantwoordelijk was voor het ontwerp.

“Ik kom er net vandaan”, zegt Evelien van Veen. “Ik heb de ravage gezien, ik heb de verslagenheid van de mensen gezien. Er is nu forensisch onderzoek gaande.” De brand werd gisteravond rond 19:15u gemeld. Van het gebouw is weinig over.

Wat Van Veen en veel anderen verbijstert, is dat de brand met voorbedachten rade lijkt te zijn gesticht en bovendien door minderjarigen. Nieuwssite Rijnmond meldde dat de politie een veertien- en een vijftienjarige verdachte heeft aangehouden.

Contextueel ontwerp
Het afgebrande paviljoen was onderdeel van een groter project – twee gebouwen en een voetgangersbrug – voor het kinderattractiepark Plaswijckpark, ontworpen door Drost + Van Veen Architecten en opgeleverd in 1999. Het was een van de eerste projecten van het bureau en maakte duidelijk dat Drost + Van Veen Architecten nadrukkelijk koos voor contextueel bouwen.

Beide gebouwen werden ontworpen als, eenvoudig gezegd, een rechthoekige glazen doos met daarop een rieten kap. Uitgangspunten waren daarbij de belevingswereld van kinderen, de relatie tussen binnen en buiten, en de relatie met de omgeving: de villa’s met rietkappen in de buurt.

Contextueel ontwerpen was  volgens Van Veen in die tijd op zijn zachtst gezegd niet gebruikelijk. “Ik had in Londen gestudeerd bij onder andere Peter Cook, die speels en organisch in het vormgeven was; toen ik in Nederland terugkwam zag ik allemaal rechte dozen met platte daken.”

Het ontwerp van het jonge bureau voor de paviljoens in het Plaswijckpark wekte enerzijds grote verbazing, anderzijds betekende het voor Drost + Van Veen Architecten een vliegende start, zegt ze. “Het project kwam meteen in het Jaarboek Architectuur en het werd internationaal in tijdschriften gepubliceerd.”

Publiek bezit
Ongeacht de architectuurdiscussie die gevoerd zou kunnen worden over of een rieten kap wel of niet kan, het Plaswijckparktheater was een geliefd ‘bezit’ van de buurt en populair bij jonge en oude bezoekers van het park. Een bewijs mag zijn dat een vaste bezoeker onmiddellijk een inzamelingsactie is begonnen, die bij dit schrijven al meer dan 100.000 euro heeft opgeleverd.

“Het is een gebouw met architectonische en culturele waarde, en het is een gebouw dat gekoesterd is, waar mensen herinneringen aan hebben”, bevestigt Van Veen. “Blijkbaar vinden sommigen het niet belangrijk dat het een publiek gebouw in een attractiepark is, dat anderen van het gebouw hielden. Dat raakt mij heel erg.”

“Het gaat me nu niet in de eerste plaats om het feit dat het een ontwerp van Drost + Van Veen is, en een belangrijk project in ons oeuvre”, benadrukt Van Veen, “Maar het lijkt symbolisch dat de brand waarschijnlijk is aangestoken door een kind. Met voorbedachten rade, doelbewust. Er lijkt een generatie op te groeien die zich niets aantrekt van gemeenschappelijke waarden en van openbaar bezit.”

Vragen
Eerder deze week zag Van Veen al de vernielingen aan een ander project waar ze, als voorzitter van de commissie Ruimtelijke Kwaliteit van de gemeente Eindhoven, nauw bij is betrokken: station Eindhoven. Ze ervaart het als geweld tegen publieke projecten. “Als architecten proberen we de kwaliteit te bewaken, maar als dan blijkt dat voor sommigen die kwaliteit helemaal niet belangrijk is… dat vind ik heftig.”

We kunnen de daders aanduiden als vandalen, tuig, criminelen… de vraag blijft waarom ze die gebouwen willen verwoesten. Waarom nu net gebouwen die voor publiek gebruik zijn?

“We moeten ook voor deze generatie, deze groepen bouwen”, zegt Van Veen. Wat moet of kan een architect doen, zodat (ook) deze groepen de gebouwen en de omgeving als belangrijk en waardevol ervaren?

Andere nieuwsberichten

Woningen met royale veranda’s aan een groen binnenhof

33 minuten geleden

DP6 ontwerpt Onderwijscentrum Binnenstad voor Universiteit Utrecht

2 uur geleden

Bezoekerscentrum Amerikaanse begraafplaats Margraten opent deuren

2 uur geleden

Cepezed geselecteerd voor nieuw gemeentehuis Buren

Vandaag, 12:08

Onderzoek: Duitse woningbouwers niet eerder zo somber

1 uur geleden

SWOV: succes 30 km-wegen hangt af van inrichting rijbanen

4 uur geleden

Bewoners Zuid-Limburg vragen om betere bescherming tegen water

Vandaag, 10:09

Provincie Zuid-Holland: 29.000 woningen erbij door optoppen

8 december, 3:26

Rotterdam onderzoekt mogelijke fraude bij renovatie Boijmans en De Doelen

8 december, 1:12

Overijssel dreigt te stoppen met PPLG als Rijk niet betaalt

8 december, 12:03
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2023 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan