Larry Beasley
Copyright: Frank Hanswijk
Larry Beasley
Copyright: Frank Hanswijk

Lezing Larry Beasley: geloof in de stad

26 november 2020, 12:51
Sinds de opening op 6 november is het Stadmakerscongres online in volle gang. Met wekelijkse meetups, lezingen en programma ingebracht door verschillende programmapartners. Deze week een vertrouwd gezicht van het Stadmakerscongres: de allereerste Rotterdamse ‘Guest Urban Critic’: Larry Beasley. De voormalige co-director of planning van Vancouver deelt op vrijdag 27 november vanaf 16.00 uur zijn geloof in de stad, met een online lezing en een live Q&A vanuit Canada.

Beasley geeft zijn reflectie op de betekenis van Covid-19 voor de stad en doet een decennium na zijn eerste bezoek een nieuwe gepassioneerde oproep aan Rotterdam om vast te houden aan verdichting en vergroening en daarbij dicht bij zichzelf te blijven als een jonge, innovatieve, betaalbare en vooral ook diverse stad voor de toekomst.

Met zijn lezing toont Larry Beasley de overeenkomsten tussen de goede en slimme groei van Rotterdam en ‘zijn’ Vancouver. Als co-director of planning bouwde hij decennia aan het succes van een van de meest leefbare steden ter wereld.

Met zijn recent verschenen boek ‘Vancouverism’ deelt hij de kritische succesfactoren, de lessen en ook de valkuilen in het werken aan leefbare en duurzame stad. Een verhaal dat is gebouwd op de actieve betrokkenheid van burgers, hoogwaardige publieke ruimte en gemengde buurten.

De afgelopen jaren adviseerde Beasley steden over de gehele wereld in het opzetten en implementeren van toekomstgerichte strategieën. Daarnaast geeft hij zijn persoonlijke betrokkenheid bij sociaal-ruimtelijke vraagstukken vorm door zich in te zetten voor de positie van dak- en thuislozen in Canadese steden.

Rotterdam na Covid-19
In 2009 werd Beasley door AIR en de Van der Leeuwkring uitgenodigd als eerste Guest Urban Critic. Hij moedigde Rotterdam aan met ambitie te bouwen aan de verdichting van de binnenstad én de publieke ruimte van de stad, middels overtuigende vergezichten en concrete doelen zoals het bouwen voor 50.000 huishoudens in de bestaande binnenstad en het planten van evenzoveel bomen als onmiddellijke actie om de leefbaarheid van de stad te vergroten.

Beasley bleef als ‘critical friend’ betrokken bij Rotterdam. Met de International Advisory Board van de stad pleitte hij onder meer voor het voortbouwen aan de economie en het culturele leven van de stad vanuit de eigenheid van Rotterdam als een jonge, innovatieve en vooral diverse stad.

Dit is nu opnieuw zijn pleidooi voor de komende tien jaar: Rotterdam, houd koers op verdichting en de hoogwaardige publieke ruimte maar wel met nieuwe en meer ambitieuze targets; twijfel niet over de kansen van de stad en de stedelijke (deel)economie en de mobiliteit van de toekomst; wees je tegelijk bewust van de valkuilen van de groei en blijf daarom betaalbaar en daarmee aantrekkelijk voor vernieuwers vanuit een oprecht geloof in de kracht van diversiteit.

Deelnemen
De lezing wordt gestreamd via de website van het StadmakerscongresYouTube en Facebook. Na Beasley's lezing volgt een Q&A en een open debat met Rotterdamse stadmakers over de goede en slimme groei van Rotterdam. Aanmelden voor de lezing is niet vereist, maar om deel te nemen aan en het aansluitende gesprek met Beasley dien je jezelf hier te registreren.

Guest Urban Critic
In 2009 was Larry Beasley de eerste Guest Urban Critic van het Stadmakerscongres. AIR en de Van der Leeuwkring nodigen elk jaar een internationale gast uit om een nieuw perspectieven te openen op belangrijke stedelijke uitdagingen en kansen voor de stad. Geïnspireerd door de eerste lezing door Aldo Rossi in 1982, (her)introduceerde AIR tien jaar geleden het Guest Urban Critic programma. Larry Beasley, hoofd stedenbouwkundige van de stad Vancouver (Canada) was de eerste critic.

Larry Beasley is een ervaren Canadese stedenbouwkundige, docent en auteur. Hij is de ‘Distinguished Practice’ Professor of Planning aan de University of British Columbia, en oprichter van Beasley and Associates. Hij was jarenlang co-director of planning van de stad Vancouver en schreef onder andere twee populaire boeken,  ‘Vancouverism’ en ‘Ecodesign for Cities and Suburbs’.

Andere nieuwsberichten

Haags Museumkwartier baadt in een zachte lichtsluier

Vandaag, 15:54

Ibelings van Tilburg maakt opvallende villa energieneutraal

Vandaag, 09:47

Woontoren voor starters op de Zuidas klaar

29 februari, 5:09

Team diederendirrix verbouwt Stadsschouwburg Nijmegen

29 februari, 2:41

Heijmans verwacht na 2024 profijt van aantrekkende woningverkoop

Vandaag, 11:12

Raad voor leefomgeving bepleit landelijke aanpak funderingsschade

Vandaag, 10:34

Hoogste aantal hypotheekaanvragen starters sinds 2020

29 februari, 3:57

Brancheorganisaties willen kortere bezwaarprocedures woningbouw

29 februari, 10:35

ING verwacht snellere stabilisatie prijzen commercieel vastgoed

29 februari, 9:27

Kanshebbers voor de Circular Awards 2024 bekend

28 februari, 10:25
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan