Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: Hassan Ahmed en Rashid Rashidi
Copyright: Hassan Ahmed en Rashid Rashidi
Copyright: Hassan Ahmed en Rashid Rashidi
Copyright: Hassan Ahmed en Rashid Rashidi
Copyright: Hassan Ahmed en Rashid Rashidi
Copyright: Hassan Ahmed en Rashid Rashidi
Copyright: Hassan Ahmed en Rashid Rashidi
Copyright: Hassan Ahmed en Rashid Rashidi
Copyright: Hassan Ahmed en Rashid Rashidi
Copyright: Hassan Ahmed en Rashid Rashidi
Copyright: Hassan Ahmed en Rashid Rashidi
Copyright: Hassan Ahmed en Rashid Rashidi
Copyright: Hassan Ahmed en Rashid Rashidi
Copyright: Hassan Ahmed en Rashid Rashidi
Copyright: Hassan Ahmed en Rashid Rashidi
Copyright: Hassan Ahmed en Rashid Rashidi

Jonge ontwerpers realiseren winkelinterieur in Mall of the Netherlands

10 september 2020, 17:29
De onderneming ‘smartphone winkel’ vroeg het jonge ontwerpersduo Hassan Ahmed en Rashid Rashidi een ontwerp te maken voor hun flagshipstore in de Mall of the Netherlands. De twee zagen een kans om architectonische theorieën rond vlakken, lijnen en punten in de praktijk uit te proberen.

Het oude winkelcentrum Leidsenhage ondergaat een transformatie naar Mall of the Netherlands, naar ontwerp van MVSA Architects. Concept achter het architectonisch ontwerp is onder meer het idee van een enkel gebaar, een ontwerp in een vloeiende beweging. Het is bijvoorbeeld zichtbaar in de belijning van de gevel, die de bezoekers via de verschillende entrees naar binnen leidt.

Vloeiende lijn
Het concept sprak Hassan Ahmed en Rashid Rashidi aan; ze pakten het op en vertaalden het naar een ontwerp uit een aantal vlakken, lijnen en punten. “De vloeiende beweging in de lijn en één gebaar waar Roberto Meyer over spreekt is terug te vinden in de balie, die midden in de winkel is gepositioneerd”, vertelt Rashidi.

De lijn – als verbinding tussen twee punten – is verder uitgewerkt in het plafond. De punten, gevormd door hangende buizen, zijn uniek. “Elk punt heeft een eigen code die verwijst naar een specifieke kleur en lengte”, zegt Rashidi. “De punten in het plafond vormen enerzijds een vloeiende lijn door het verschil in lengte en anderzijds door de specifieke kleuren van de buizen.”

De lijn als concept is ook terug te vinden in de wanden; hij vormt zitplekken voor de wachtende klanten. Tevens schept de lijn voor de huurder van de winkelruimte mogelijkheden om structuur aan te brengen in het assortiment. In de wanden transformeert de lijn tot slot naar handgreep van een kast.

Esthetisch en functioneel
De lijn is functioneel en esthetisch tegelijk, leggen de ontwerpers uit. Dat geldt ook voor de gekozen materialen. Het interieur moet warmte uitstralen en wordt veel aangeraakt door consumenten en personeel.

Om die reden hebben de architecten gekozen voor panelen met een eiken afwerking. De balie is gemaakt in de gewenste vorm en vervolgens afgewerkt met polyurea, een gespoten kunststof coating met hoge moleculaire dichtheid. Tot slot vormen de centraal geplaatste balie en het buizenplafond als blikvangers voor het winkelend publiek.

De eerste twee meter van het winkelinterieur is geheel zwart uitgevoerd. Hiermee hebben de architecten een ‘transitiezone’gecreëerd, waar publiek een moment uit de drukte kunnen stappen. Vervolgens kunnen ze verder winkelen, of de smartphone-winkel binnengaan.

Theorie en praktijk
Ahmed en Rashidi zijn blij met de opdracht “Hoe vaak krijg je als student de kans om te studeren en te ontwerpen en bouwen tegelijk”, zegt Rashidi. Daarbij is het resultaat “precies gerealiseerd zoals we iedereen met een eerste schets hebben beloofd.”

Beide zijn inmiddels afgestudeerd aan de TU Delft; sinds 2015 voeren ze bovendien samen het bouwkundig bureau SHA (Studio for Healthy Architecture).

Andere nieuwsberichten

diederendirrix lost puzzel Kop Zuidas op

4 uur geleden

Kleurrijk en grafisch interieur voor IT-organisatie

Vandaag, 14:49

Van Ommeren Associates ontwerpt woongebouw volgens community living concept

Vandaag, 13:02

De Werf wordt groene en ruime woonwijk in Oegstgeest en Bio Science Park

Vandaag, 11:29

Rijk investeert 50 miljoen euro in Noordzeekanaalgebied, een van vijf gebieden waar windenergie aan land komt

Gisteren, 17:30

Commissie: meer oog voor omgeving nodig bij uitbreiding Defensie

Gisteren, 16:30

BiermanHenket breidt managementteam uit

Gisteren, 11:07

SFA organiseert evenement ‘Architect van je eigen werk!’

28 mei, 2:20

PBL: provincies zouden integralere plannen moeten maken op de langere termijn

28 mei, 9:45

Oorzaak instorten parkeergarage snel duidelijk, denkt architect

28 mei, 9:00
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan