Copyright: SeARCH

Fabriek Tony’s Chocolonely net zo bijzonder als de achtbaan

15 april 2020, 12:03
Architectenbureau SeARCH heeft het schetsontwerp voor het nieuwe hoofdkantoor met fabriek van Tony’s Chocolonely in Zaandam gepresenteerd. Meest in het oog springend onderdeel van het TCCC (Tony’s Chocolonely Chocolate Circus) is natuurlijk het rode paviljoen met achtbaan, maar architect Kathrin Hanf wijst erop dat de gestapelde chocoladefabriek minstens zo bijzonder is. “We bouwen al honderd jaar niet meer van dit soort fabrieken.”

Het is pionieren geblazen voor Tony’s Chocolonely in de Zaanse Achtersluispolder. Het TCCC, dat over een jaar of drie klaar moet zijn, wordt een aanjager voor de transformatie van het industriegebied aan het IJ. Het TCCC, dat bestaat uit het rijksmonumentale Pakhuis De Vrede en nieuwbouw, maakt straks deel uit van een nieuw parkgebied met enkele grote gebouwen langs het water. Het gebied achter de nieuwe hoofdzetel van de slaafvrije-chocoladefabrikant wordt getransformeerd tot woonwijk.

Aan het project is uiteraard uitgebreide studie voorafgegaan, vertelt Hanf tegen Architectenweb. “We hebben bijvoorbeeld bekeken of we een fabriek wel kunnen inpassen in een woonomgeving, maar dat is wel mogelijk. Deze fabriek maakt geen lawaai en overlast van geuren zoals chocolade wordt door de gemeente Zaanstad actief tegengewerkt. Verder wordt nog onderzocht hoe het TCCC bereikbaar voor bezoekers kan worden gemaakt, bijvoorbeeld via het water om de verkeersdruk vanuit Amsterdam te verminderen.”

Drie volumes
Het TCCC huisvest de kantoren van Tony’s Chocolonely, een volwaardige fabriek en een gedeelte voor bezoekers. In het schetsontwerp zijn deze functies grofweg verdeeld over drie volumes; Pakhuis De Vrede, het rode paviljoen en het fabrieksgebouw. “Binnen deze compositie vormen het pakhuis en de fabriek de hoofdgebouwen, het paviljoen is het verbindend element. We hebben in de hoek van de fabriek nog een verbijzondering aangebracht. Door de hoek open te werken wordt een tropische tuin, die het belangrijkste architectonische element van de fabriek is, van buitenaf zichtbaar gemaakt. Deze hoek is vormgegeven als een stapel cacaozakken van transparante ETFE-folie.”

In Pakhuis De Vrede komen de kantoren voor Tony’s Chocolonely en andere bedrijven met een missie, plus aanvullende functies als congresruimtes. De geheel publieke plint van het gebouw huisvest onder meer de entree voor de bezoekers, een café met terras en een winkel. Laatstgenoemde functie komt te liggen aan een overdekt plein aan de achterkant van het pakhuis, dat ontstaat doordat de plint van de naastgelegen silo wordt opengewerkt. De silo mag net als het pakhuis niet gesloopt worden.

Vanuit het pakhuis bereiken bezoekers het ‘merkrood’ gekleurde paviljoen, dat een auditorium en filmzalen huisvest en (op de terugweg van de route door de fabriek) toegang biedt tot de achtbaan. De attractie maakt deel uit van Tony’s ambitie om de chocolade wereldwijd slaafvrij te maken, zegt Hanf. “Het bedrijf wil het goede voorbeeld geven. Niet met een opgeheven vinger, maar juist door een ‘fun factor’ toe te voegen aan het bezoekersdeel, zoals het dat ook doet met zijn producten.”

TCCC-bezoekers maken op een speelse manier kennis met het bedrijf, diens missie en het proces van chocolade maken. Zo groeien er in de tropische tuin van de fabriek cacaobomen – niet om de basis voor chocolade te produceren, maar om bezoekers te laten zien hoe deze groeien in hun natuurlijke omgeving, in de schaduw van andere planten. Verder kunnen de bezoekers van een hoogte van vier meter op de fabrieksvloer kijken, hun eigen chocoladereep maken en veel meer.

Gestapelde onderdelen
De fabriek bestaat feitelijk uit twee gestapelde onderdelen; een deel waar vloeibare chocolade wordt gemaakt en een deel waar de repen worden geproduceerd. Deze stapeling is bijzonder, benadrukt de architect. “Heel vroeger waren fabrieken met meer verdiepingen midden in de stad normaal, maar we bouwen dit soort fabrieken al honderd jaar niet meer. Daarvoor in de plaats zijn platte pannenkoeken gekomen, die heel veel oppervlakte in beslag nemen”, vertelt Hanf.

De opzet met de twee fabrieksonderdelen boven elkaar zorgt voor een compact gebouw. “Ingenieurs verklaarden ons voor gek met dit voorstel, maar dankzij hedendaagse technieken en inzichten kan het heel goed worden gerealiseerd. Denk maar eens aan de mogelijkheden die robots en verticale opslag bieden voor het ontwerp. Met een compact fabrieksgebouw houd je ook veel meer ruimte over rond het TCCC, die kan weer ingevuld worden als parkzone langs het water.”

Gerelateerde nieuwsberichten

Gerelateerde podcasts

Andere nieuwsberichten

Bouw 215 appartementen op oude kantoorlocatie in Amersfoort gestart

Vandaag, 14:58

Woningbouwcomplex Kop Dakpark geïnspireerd op winnend ontwerp Europan

Vandaag, 10:36

Tentoonstelling Unravel in Stedelijk naar ontwerp van Donna van Milligen Bielke & Ard de Vries

Vandaag, 09:40

Dak Maritiem Museum verandert tijdens Dakendagen in Rotterdam Rooftop Roetsj

Gisteren, 12:10

Met grootschalige aanpak zijn portiekflats van Pot-Keegstra in Beverwijk behouden

Vandaag, 12:40

Thomas Gillet en Krijn Tabbers benoemd tot partner bij studio VVKH

Vandaag, 11:42

Heruitgave boek 'Nooit gebouwd Nederland' door Cees Nooteboom

Gisteren, 15:43

Lensvelt maakt doorstart en richt zich op internationale markt

Gisteren, 14:55

Gemiddeld hypotheekbedrag naar record, ‘markt dendert door’

Gisteren, 10:09

Woningbezitters Groot-Brittannië dragen huis massaal over aan kinderen

29 november, 1:21
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan