Oostelijke gevel
Copyright: Pedro Pegenaute
Lobby
Copyright: Pedro Pegenaute
Binnenplaats
Copyright: Pedro Pegenaute
Uitzicht op een tuin
Copyright: Pedro Pegenaute
Galerie
Copyright: Pedro Pegenaute
Galerie
Copyright: Pedro Pegenaute
Zicht naar tweede verdieping
Copyright: Pedro Pegenaute
Tweede verdieping
Copyright: Pedro Pegenaute
Zicht over de binnenplaats
Copyright: Pedro Pegenaute
Binnenplaats
Copyright: Pedro Pegenaute
Multifunctionele ruimte
Copyright: Pedro Pegenaute
Bar
Copyright: Pedro Pegenaute
Lobby
Copyright: Pedro Pegenaute
Verkoopruimte
Copyright: Xia Zhi
Junshan Cultural Center in vogelperspectief
Copyright: Pedro Pegenaute
Situatie
Copyright: Neri&Hu Design and Research Office
Oostelijke gevel
Copyright: Pedro Pegenaute
Lobby
Copyright: Pedro Pegenaute
Binnenplaats
Copyright: Pedro Pegenaute
Uitzicht op een tuin
Copyright: Pedro Pegenaute
Galerie
Copyright: Pedro Pegenaute
Galerie
Copyright: Pedro Pegenaute
Zicht naar tweede verdieping
Copyright: Pedro Pegenaute
Tweede verdieping
Copyright: Pedro Pegenaute
Zicht over de binnenplaats
Copyright: Pedro Pegenaute
Binnenplaats
Copyright: Pedro Pegenaute
Multifunctionele ruimte
Copyright: Pedro Pegenaute
Bar
Copyright: Pedro Pegenaute
Lobby
Copyright: Pedro Pegenaute
Verkoopruimte
Copyright: Xia Zhi
Junshan Cultural Center in vogelperspectief
Copyright: Pedro Pegenaute
Situatie
Copyright: Neri&Hu Design and Research Office

Ingetogen luxe voor Junshan Cultural Center van Neri & Hu

2 april 2020, 14:54
De typerende traditionele bouwstijl van een winkelgebouw aan de rand van Beijing is door Neri&Hu Design and Research Office als basis genomen voor zijn moderne vormgeving van een nieuw cultureel centrum. Het gebouw straalt een ingetogen luxe uit.

Het Junshan Cultural Center ligt iets buiten Beijing, te midden van de golvende bergketens en meanderende rivieren nabij het kunstmatige meer Miyun Reservoir. Oorspronkelijk was het pand een twee verdiepingen tellend winkelgebouw in een voor het gebied typerende rechthoekige vorm met binnenplaats.

Kenmerkende typologie
Architectenbureau Neri&Hu kreeg de opdracht het gebouw om te vormen tot een beeldbepalend clubgebouw en verkoopcentrum. De architecten maakten gebruik van de gegeven typologie om twee in elkaar grijpende routes door het pand te maken, één voor clubeden en één voor gasten van het verkoopcentrum.

Alle geprogrammeerde ruimten heeft het bureau ontworpen in een nauwe relatie tot de natuur. Daarbij heeft Neri&Hu geprofiteerd van de centrale binnenplaats en de kleinere tuinen. Voor het ontwerp van de verbouwing heeft het architectenbureau de traditionele architectuur van noordelijk China gecombineerd met een hedendaagse architectonische uitdrukking.

Sculpturaal
Het gebouw oogt als en bakstenen massa, waaruit de ruimten voor het programma zijn gehouwen. De ruimten worden verbonden door tuinen, waarmee de grenzen tussen binnen en buiten vervagen. Rondom is het gebouw voorzien van aluminium panelen met een warm getint houtpatroon om de zwaarte van de bakstenen gevel te verminderen.

Het scherm uit aluminium lamellen vertoont veranderingen, die aansluiten bij de verschillende volumes en binnenruimten; de gevel krijgt er een veranderlijk aanzicht door vanuit verschillende standpunten. In het interieur vormen bakstenen en houten panelen de basis en vormt het sculpturaal vormgegeven plafond de rode draad in alle ruimten.

Programma
Het cultureel centrum biedt zijn leden een aantal (luxe en royaal bemeten) voorzieningen. Het programma bestaat uit onder andere een multifunctionele zaal voor 100 personen, een ruime zakenlounge en bar, een bibliotheek, een leeszaal voor kinderen en een private mediaruimte. Op de derde verdieping bieden een wijn- en sigarenbar en een dakterras zicht op het berglandschap.

Een deel van het Junshan Cultural Center fungeert als verkoopcentrum. Vanuit de dubbelhoge ontvangstruimte volgen de potentiële kopers een route door de mediaruimte, de wintertuin en vervolgens op de eerste verdieping via een brug over de binnenplaats naar een royale presentatielounge, compleet met VIP-kamers, een bar en een speelkamer voor kinderen.

Een van de prominentste ruimten in het gebouw is een galerie, uitgerust met een reeks hangende beweegbare wanden voor het flexibel presenteren van kunst. Het sculpturale plafond van de galerie zorgt voor een visuele verbinding met de bovenverdieping, terwijl een groot glazen raam de ruimte visueel laat doorlopen naar de binnenplaats.

Licht en materiaal
Met de vele geometrische uitsnijdingen brengt Neri&Hu het interieur tot leven. Ze zorgen voor een wisselwerking met de lucht en het daglicht en daarmee steeds veranderende kleuren als de textuur van Venetiaans pleisterwerk het licht reflecteert.

De op maat gemaakte meubels, de zachte stoffen, details in messing of geaderd natuursteen en de ingetogen verlichtingselementen dragen verder bij aan de luxe uitstraling. Het project beslaat in totaal circa 4.000 m2.

Award
Neri&Hu Design and Research Office, opgericht in 2004 en winnaar van inmiddels vele prijzen, heeft met zijn ontwerp van het Junshan Cultural Center bij 2020 FRAME Awards de juryprijs in de categorie Cultural Space gewonnen.

Andere nieuwsberichten

Haags Museumkwartier baadt in een zachte lichtsluier

1 uur geleden

Ibelings van Tilburg maakt opvallende villa energieneutraal

Vandaag, 09:47

Woontoren voor starters op de Zuidas klaar

29 februari, 5:09

Team diederendirrix verbouwt Stadsschouwburg Nijmegen

29 februari, 2:41

Heijmans verwacht na 2024 profijt van aantrekkende woningverkoop

Vandaag, 11:12

Raad voor leefomgeving bepleit landelijke aanpak funderingsschade

Vandaag, 10:34

Hoogste aantal hypotheekaanvragen starters sinds 2020

29 februari, 3:57

Brancheorganisaties willen kortere bezwaarprocedures woningbouw

29 februari, 10:35

ING verwacht snellere stabilisatie prijzen commercieel vastgoed

29 februari, 9:27

Kanshebbers voor de Circular Awards 2024 bekend

28 februari, 10:25
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan