Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Axonometrie
Copyright: Marcel Lok_Architect
Doorsnede
Copyright: Marcel Lok_Architect
Begane grond
Copyright: Marcel Lok_Architect
Eerste verdieping
Copyright: Marcel Lok_Architect
Tweede verdieping
Copyright: Marcel Lok_Architect
Situatie
Copyright: Marcel Lok_Architect
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Axonometrie
Copyright: Marcel Lok_Architect
Doorsnede
Copyright: Marcel Lok_Architect
Begane grond
Copyright: Marcel Lok_Architect
Eerste verdieping
Copyright: Marcel Lok_Architect
Tweede verdieping
Copyright: Marcel Lok_Architect
Situatie
Copyright: Marcel Lok_Architect

ML_A ontwerpt een appartementengebouw als een woonhoeve

8 maart 2018, 16:51
Op het terrein van een voormalige biologische kwekerij in Diemen is een appartementengebouw met bijbehorend gemeenschappelijk tuinhuis gerealiseerd. Voor het ontwerp heeft Marcel Lok_Architect zich laten inspireren door de locatie, waar een landelijke en voorstedelijk karakter elkaar treffen.

Het terrein ligt aan de rand van een nieuwe woonwijk in Diemen, begrensd door een sportterrein, een spoorlijn, de Weespertrekvaart en een natuurgebied langs de veenrivier de Diem. Voor deze locatie heeft het architectenbureau een langgerekt gebouw ontworpen, waarin twaalf koopappartementen zijn opgenomen.

Agrarische suggestie
Marcel Lok_Architect (ML_A) heeft in het ontwerp een duidelijke verwantschap met een naastgelegen monumentale schuur gezocht. Om het idee van een agrarisch bouwwerk op te roepen heeft het architectenbureau een alles omhullende, grotendeels gesloten kap over het volume gedrapeerd.

De buitenruimtes van de woningen zijn op de koppen, met volledig beglaasde gevels, gelegd. Twee schoorstenen benadrukken het landelijke karakter van het gebouw, dat ML_A aanduidt als ‘woonhoeve’.

De gevels, de kap en de schoorstenen, als een doorlopend en geknikt omhulsel uitgevoerd, met keramische leien in aardse tinten bekleed. ML_A verwijst daarmee op subtiele manier naar de keramische attributen van de voormalige kwekerij, legt het bureau uit.

Nauwgezette uitwerking en detaillering
De goten liggen verborgen in het dakvlak en de hemelwaterafvoeren zijn in de gevel verwerkt. Ook pv-panelen liggen verzonken in het dakvlak. De gevelvlakken zijn voorzien van aluminium ramen; de kozijnen zijn gevat in plaatstalen kaders en precies op leimaat in de gevelhuid gezet.

De uiteinden van het appartementengebouw zijn uitgevoerd in een donker getint prefab-betonnen kader. De leien vouwen als het ware om dit afgeschuinde kader heen en markeren op die manier de archetypische gebouwcontour.

In het betonnen kader zijn de balkons opgenomen, uitkragend en licht afgeschuind, afgezet met een verfijnd stalen hekwerk. Grote aluminium schuifpuien geven vanuit de woningen toegang tot de balkons en op de begane grond tot het terras.

Collectief erf
Op het terrein bevindt zich ook een identiek gematerialiseerd bijgebouw. Hierin zijn de fietsenbergingen en een gemeenschappelijke tuinkamer ondergebracht. Aangrenzend ligt een collectieve moes- en kruidentuin.

Parkeren vindt plaats op het eigen terrein. Een rode beukenhaag markeert de grens met de openbare weg. 

Andere nieuwsberichten

Tilburgs Koningsplein wordt Koningswei

56 minuten geleden

Mysterieus ‘stealth’ buitenhuisje gerealiseerd op Buitenplaats Koningsweg

1 uur geleden

Manahahtáanung of Nieuw Amsterdam? vertelt inheems verhaal van New York

Vandaag, 11:10

Popma ter Steege ontwerpt ‘Kantoor vol Afval’ voor Rijksvastgoedbedrijf

Vandaag, 10:00

Francine Houben geëerd met NAF Ambassadors’ Award 2024 voor transformatie van Martin Luther King Jr. Memorial Library

Vandaag, 09:30

Maatschappelijke coalitie: pak door met uitbreiding Noord-Zuidlijn

Gisteren, 10:43

Daiwa House opent fabriek waar modules van de lopende band komen

Gisteren, 09:45

Inzendtermijn voor de Dutch Daylight Awards 2024 twee weken verlengd

Gisteren, 08:30

Bouwend Nederland: mooie ambities, komt aan op goede uitvoering

17 mei, 1:17

WRK Architecten deelt kennis rond duurzaam ontwerpen op eigen website

16 mei, 12:18
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan