Copyright: Paula Romein fotografie
Copyright: Paula Romein fotografie
Copyright: Paula Romein fotografie
Copyright: Paula Romein fotografie
Copyright: Paula Romein fotografie
Copyright: Paula Romein fotografie
Copyright: Paula Romein fotografie
Copyright: Paula Romein fotografie
Copyright: Paula Romein fotografie
Copyright: Paula Romein fotografie
Copyright: Paula Romein fotografie
Copyright: Paula Romein fotografie
Copyright: Paula Romein fotografie
Copyright: Paula Romein fotografie
Copyright: Paula Romein fotografie
Copyright: Paula Romein fotografie
Copyright: Paula Romein fotografie
Copyright: Paula Romein fotografie
Copyright: Paula Romein fotografie
Copyright: Paula Romein fotografie
Copyright: Paula Romein fotografie
Copyright: Paula Romein fotografie
Copyright: Paula Romein fotografie
Copyright: Paula Romein fotografie

Nieuwbouw als een doos in het weiland

10 juli 2017, 16:36
HD Architectuur heeft de nieuwbouw voor BluePrint Automation (BPA) even symbolisch als functioneel vormgegeven als een verpakkingsdoos. Op specifieke plekken opent het volume zich naar de omgeving.

Als gevolg van de groei die BPA, producent van verpakkingssystemen, de afgelopen jaren heeft doorgemaakt, had de onderneming behoefte aan een groter bedrijfsgebouw. Locatie voor de nieuwbouw is het voormalige fabrieksterrein van Den Oudsten in Woerden.

Het perceel ligt aan de rand van de stad, langs de Steinhagenseweg en de Carrosserieweg. De kavel is de overgang tussen stedelijke (bedrijfs)bebouwing en het open landschap. In overleg met de gemeente zijn de contouren bepaald voor een goede landschappelijke inpassing van het grote bedrijfspand.

Als gebaar naar het landschap, legt HD Architectuur uit, is het gebouw ten opzichte van de naastgelegen bebouwing naar achteren geplaatst. Basis van het gebouwontwerp vormt het grid van 5x5 meter, dat de gehele structuur bij de montage van de verpakkingslijnen indeelt. Vanuit dit grid is een constructief stramien van 20x20 meter ontstaan.

Functioneel
Het gebouw meet 160x60 meter. Bij de basisindeling is uitgegaan van een kantoorstrook met achterliggende bedrijfshal. Het pand is op de kavel gesitueerd vanuit de optimale logistiek, met de hoofdontsluiting via de Carrosserieweg naar de achterzijde van de kaveling. Hier bevindt zich zowel de bevoorrading als de uitvoer van de systemen.

De kantoorstrook is georiënteerd op het noordoosten, zodat medewerkers kunnen profiteren van daglicht zonder hinder te ondervinden van direct zonlicht en opwarming. Het kantoorgedeelte heeft, aldus HD Architectuur, “een relatie met het open groene landschap” en vormt “een representatief front op deze zichtlocatie aan de Steinhagenseweg.”

Het architectenbureau heeft als buffer aan de zuidzijde magazijn-, fabricage- en opslagfuncties ontworpen. Op de verdieping ligt aan deze zonzijde juist de kantine met open terras. Hierachter is de montagehal als een grote ruimte gesitueerd, die daglicht krijgt via noorderlichtkappen op het dak.

Verticale geledingen met accenten
De wens voor een enkel volume, waarin zowel kantoor als hal zouden zijn opgenomen, heeft HD Architectuur vertaald naar een symbolisch ontwerp: een functionele verpakkingsdoos. Over de lengte wordt het gebouw visueel opgedeeld middels een verticale geleding. Dit heeft de architect bereikt door open en gesloten stroken als penanten.

De verticale geleding is om de hoek van de Steinhagenseweg en de Carrosserieweg doorgezet, wat het gebouw de gewenste tweezijdige oriëntatie geeft. In de lange voorgevel is de geleding onderbroken door het venster van de kantine en overlegruimtes, tevens een vlak voor het bedrijfslogo.

De kwalitatief gelijkwaardige zijgevel heeft een verbijzondering gekregen in de vorm van een betonnen kader rond het terras van de kantine. Eenzelfde betonnen kader accentueert de hoofdentree. De gevel is voorts uitgevoerd in glas en een bekleding met stalen trapeziumprofiel. De industriële uitstraling van de gevelbekleding heeft de architect gecombineerd met een warme champagne-aardetint.

Opdeelbaar en uitbreidbaar
Met het oog op aanpasbaarheid in de toekomst biedt de vormgeving van het gebouw mogelijkheden tot uitbreiding. Ook is het pand programmatisch en esthetisch voorbereid om het in maximaal vier gebouwdelen met elk een eigen hoofdentree op te splitsen.

De zijgevels kennen een onderverdeling met translucente daglichtstroken, waarmee banen van circa 20 meter zijn ontstaan Bij een uitbreiding kan dit ritme worden doorgezet, legt HD Architectuur uit. Het kantoor blijft aan de voorzijde van het gebouw, waardoor geen wijzigingen aan deze gevel nodig zijn. 

Andere nieuwsberichten

Haags Museumkwartier gehuld in een zachte lichtsluier

Gisteren, 15:54

Ibelings van Tilburg maakt opvallende villa energieneutraal

Gisteren, 09:47

Woontoren voor starters op de Zuidas klaar

29 februari, 5:09

Team diederendirrix verbouwt Stadsschouwburg Nijmegen

29 februari, 2:41

Heijmans verwacht na 2024 profijt van aantrekkende woningverkoop

Gisteren, 11:12

Raad voor leefomgeving bepleit landelijke aanpak funderingsschade

Gisteren, 10:34

Hoogste aantal hypotheekaanvragen starters sinds 2020

29 februari, 3:57

Brancheorganisaties willen kortere bezwaarprocedures woningbouw

29 februari, 10:35

ING verwacht snellere stabilisatie prijzen commercieel vastgoed

29 februari, 9:27

Kanshebbers voor de Circular Awards 2024 bekend

28 februari, 10:25
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan