Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: Van Dongen-Koschuch Architects and Planners
Copyright: Van Dongen-Koschuch Architects and Planners
Copyright: Van Dongen-Koschuch Architects and Planners
Copyright: Van Dongen-Koschuch Architects and Planners
Copyright: Van Dongen-Koschuch Architects and Planners
Copyright: Van Dongen-Koschuch Architects and Planners

Conservatorium Amsterdam krijgt uitbreiding

11 januari 2017, 16:55
Het Conservatorium van Amsterdam, geopend in 2008, krijgt een toevoeging aan de noordzijde van het gebouw. Van Dongen-Koschuch Architects and Planners maakt de verkeersruimten van het nieuwe volume tot klimaat- en geluidsbuffer.

Aan de noordzijde, parallel aan de spoorlijnen, kent het Conservatorium van Amsterdam een blinde gevel. Hier, zo heeft het Conservatorium eind vorig jaar besloten, moet een uitbreiding van het gebouw komen.

Omkering
De toevoeging is door architectenbureau van Dongen-Koschuch ontworpen als een voortzetting van de bestaande structuur. Vanwege de strenge akoestische eisen en de hoge standaard voor geluidisolatie bij het Conservatorium, is het programma als het ware binnenstebuiten gekeerd.

Het architectenbureau heeft gebruik gemaakt van het ‘Engawa-principe’: een Japanse woningtypologie waarbij de verkeersruimten zich langs de buitenzijden van het gebouw bevinden, zo leggen de architecten uit. Op deze manier werken de gangen naar de les- en studielokalen als geluids- en klimaatbuffer; tegelijkertijd blijft van buitenaf activiteit zichtbaar en kunnen gebruikers van het gebouw zich steeds oriënteren ten opzichte van de omgeving.

Lesruimtes, variërend in grootte, bevinden zich op de vierde tot en met negende verdieping. De kantoren op de tiende verdieping van het Conservatorium krijgen in de uitbreiding nieuwe vergaderruimtes en directiekantoren.

Voortzetting
Het nieuw te realiseren volume kraagt uit over de Oosterdoksstraat. Elegante betonnen kolommen, passend in het ritme van de overige gebouwen op het Oosterdokseiland, ondersteunen de uitbreiding.

De bestaande glazen gevel –in zaagtandvorm – wordt aan de oost -en westzijde doorgezet. Aan de noordzijde wordt de moduulmaat verdubbeld; ten eerste als reactie op het wijdse uitzicht over het IJ, ten tweede is de verstrooiing van het geluid (vanwege het smalle en hoge straatprofiel) aan deze zijde van het gebouw minder noodzakelijk.

“Het levert een nieuwe toevoeging op die als vanzelfsprekend in het bestaande past, maar tegelijk op subtiele wijze een nieuwe beeldtaal introduceert”, stelt het architectenbureau.

Hoog tempo
Het ontwerp is in ongekend hoog tempo totstandgekomen. Van eerste schets tot aanbesteding van het werk heeft het ontwerpteam in vijf maanden tijd de uitbreiding vormgegeven. Zodoende kon een deel van de bouwplanning in de ontwerpplanning opgenomen worden; die liep daardoor parallel met de naastgelegen ontwikkeling voor een nieuw kantoorgebouw, op het voormalige Post CS-terrein.

Op dit moment loopt de aanbesteding en wordt de bouwvoorbereiding voorzien in maart 2017. De oplevering van de uitbreiding staat gepland voor de zomer van 2018. “Met de toevoeging wordt het een echt alzijdig gebouw en krijgt het de uitstraling die je van een publiek gebouw mag verwachten: een van alle zijden te benaderen, open en communicerend gebouw”, aldus van Dongen-Koschuch.

Andere nieuwsberichten

NEPROM-prijs naar ontwikkeling van Cruquius in Amsterdam

17 mei, 4:00

Neutelings Riedijk wint prijsvraag Cité des Imaginaires en Grand Musée Jules Verne in Nantes

17 mei, 2:14

Maaskant Park in Groot Handelsgebouw geopend voor publiek

17 mei, 10:00

Villa op Terschelling die zich opricht uit de duinen

17 mei, 9:00

Bouwend Nederland: mooie ambities, komt aan op goede uitvoering

17 mei, 1:17

WRK Architecten deelt kennis rond duurzaam ontwerpen op eigen website

16 mei, 12:18

Studie: duingebied West-Nederland ook geschikt voor wolven

15 mei, 2:35

Rekenkamer: Rijkswaterstaat en ProRail denken miljarden meer voor weg en spoor nodig te hebben dan nu begroot

15 mei, 2:29

RIVM: zonnepanelen worden nu nog gedowncycled, maar recycling is in toekomst mogelijk

15 mei, 2:16

Tennet: afschalen kolen- en gascentrales verzwakt stabiliteit electriciteitsnet na 2033

15 mei, 10:00
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan