Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: Het poortgebouw. Jannes Linders
Copyright: Poortgebouw met zicht richting De Pont. Jannes Linders
Copyright: Het nieuwe restaurant. Jannes Linders
Copyright: Het nieuwe terras. Jannes Linders
Copyright: Vanuit de nieuwbouw zicht op de oudbouw met links de wolhokken. Jannes Linders
Copyright: Voorplein en poortgebouw, zicht richting Hasseltstraat. Jannes Linders
Copyright: Het poortgebouw. Jannes Linders
Copyright: Poortgebouw met zicht richting De Pont. Jannes Linders
Copyright: Het nieuwe restaurant. Jannes Linders
Copyright: Het nieuwe terras. Jannes Linders
Copyright: Vanuit de nieuwbouw zicht op de oudbouw met links de wolhokken. Jannes Linders
Copyright: Voorplein en poortgebouw, zicht richting Hasseltstraat. Jannes Linders

Waardige entree voor uitgebreid De Pont

5 september 2016, 12:52
Het museum voor hedendaagse kunst De Pont in Tilburg is verbouwd en uitgebreid met een nieuwe vleugel. Het ontwerp is gemaakt door Benthem Crouwel Architects, dat ook de entreepoort heeft ontworpen. Afgelopen zaterdag, 3 september, vond de feestelijke opening plaats.

Sinds kort begrenst een entreepoort de noordelijke zijde van het voorterrein van museum De Pont. De poort bestaat uit vijf geschakelde doorgangen van verschillende afmetingen. De doorgangen dienen meerdere functies.

De vijf doorgangen hebben dezelfde vormentaal. Naast twee entrees voor voetgangers bestaat de poort uit een doorgang voor auto’s en bussen en een stalling voor fietsen. Reclame-faciliteiten zijn in de follies geïntegreerd, evenals verlichting, waardoor het museum ook ’s avonds een aangenaam voorgebied heeft.

De poorten hebben een opengewerkte diagonale structuur; ze zijn uitgevoerd in beton en bekleed met een gebakken keramisch materiaal. Dit materiaal heeft dezelfde industriële uitstraling als de strekmetalen gevel van het museum.

Aanpassing voorterrein
De contouren van de poort zijn een interpretatie van de oorspronkelijke bebouwing rondom het museum. De hoogte- en diepteverschillen van de in de loop der tijd verdwenen huizen zijn herkenbaar in het bouwwerk. De entreepoort draagt bij aan het herstel van de oorspronkelijke structuur van het gebied.

De poort is onderdeel van de aanpassing van het gehele voorterrein en werd door de gemeente Tilburg aangeboden als geschenk bij het 20-jarig bestaan van het museum in 2012. Al in 1990 is in opdracht van de gemeente een stedenbouwkundig plan voor deze locatie opgesteld, met plannen om aan de straatzijde een waardige entree te creëren.

Uitbreiding
Om ruimte te bieden aan de groeiende collectie van het museum, is het voormalige fabrieksgebouw uitgebreid met een vleugel in de vorm van een rechthoekig volume. Tevens is het restaurant verplaatst en vergroot, en is de bibliotheek verhuisd naar de voormalige horecaruimte.

De nieuwe vleugel van het museum grenst aan de museumtuin. De tentoonstellingsruimte is 20 bij 27 meter. Het nieuwe restaurant, met een aan de museumtuin grenzende lounge inclusief open haard, heeft een centrale plaats gekregen tussen de oudbouw en de nieuwe vleugel.

De kenmerkende zichtlijn langs de oorspronkelijke buitenwand van het museum blijft intact en sluit goed aan op de huidige museale route. Bovenramen rondom laten het plafond zweven. Door de recente aanpassingen is een logische opeenvolging van publieksfuncties ontstaan: entree, boekwinkel, bibliotheek, restaurant, lounge met terras en museumtuin.

Wolspinnerij
Museum De Pont is gevestigd in een voormalige wolspinnerij. De monumentale fabriek uit de jaren dertig is in 1988 verbouwd naar ontwerp van Benthem Crouwel Architects.

Het hoogtepunt van de fabriek is de grote lichte zaal – met aan een zijde de intieme ‘wolhokken’. In de zaal zijn twaalf daklichten over de gehele lengte van het gebouw, die een natuurlijke belichting en sfeer geven aan de ruimte.

Andere nieuwsberichten

'Sociaal ensemble' door Arons en Gelauff vervangt verouderde portiekflats Amsterdam Nieuw-West

Gisteren, 17:07

Rotterdam regelt ruimtelijk beleid op binnenstedelijke Nieuwe Maas in Wateratlas

Gisteren, 11:19

Gesloten recreatieverblijf de Ooggetuige maakt toch contact met buitenwereld

12 juli, 1:26

Uitkijkpunt biedt zicht op renovatiewerkzaamheden Binnenhof

12 juli, 9:22

Erik Schotte vertrekt bij LIAG architecten en bouwadviseurs

Gisteren, 12:11

Adviesraden tegen kabinet: Nederlanders moeten meer bewegen

Gisteren, 10:31

Architecten aan de Maas overgenomen door Volantis Groep

12 juli, 2:28

Architect gezocht voor laatste fase renovatie Rubenssite Antwerpen

12 juli, 11:33

Onderzoek: woningtekort groeit door toename aantal huishoudens

12 juli, 10:08

Ontwikkelaar Edge verwerft Cross Towers op de Zuidas

11 juli, 2:52
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan