Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Herman de Winter
Copyright: Herman de Winter
Copyright: Herman de Winter
Copyright: Herman de Winter
Copyright: Herman de Winter
Copyright: Herman de Winter
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Oude situatie ( Team V Architectuur)
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Herman de Winter
Copyright: Herman de Winter
Copyright: Herman de Winter
Copyright: Herman de Winter
Copyright: Herman de Winter
Copyright: Herman de Winter
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Oude situatie ( Team V Architectuur)

Gerenoveerd hoofdkantoor a.s.r. officieel geopend

1 juli 2016, 11:54
Woensdag heeft minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem het getransformeerde hoofdkantoor van verzekeringsmaatschappij a.s.r. in Utrecht geopend. Daarmee is na drie jaar een einde gekomen aan een grondige opfrisbeurt van het grootste kantoorgebouw van Nederland. Het pand is van gedaante gewisseld en verduurzaamd, terwijl het al die tijd continu in gebruik bleef.

Naar ontwerp van Team V Architectuur is een somber jarenzeventiggebouw van 86.000 vierkante meter getransformeerd naar een hedendaags en licht kantoorpand, met een gefacetteerde gevel die ‘schittert als een kristal in de zon’. Slechts de brede betonnen kolommen verraden dat er geen sprake is van nieuwbouw, aldus het architectenbureau.

Mede dankzij de nieuwe klimaatgevel is het gebouw energiezuiniger gemaakt; met de renovatie ging het energieverbruik met vijftig procent naar beneden en is het energielabel opgewaardeerd van G naar A++. Dit maakt het tot een van de duurzaamste renovatieprojecten van Nederland. Tijdens de opening werd bekend dat het gebouw een BREEAM Excellent opleveringscertificaat heeft ontvangen.

Wintertuinen
Tussen de dubbele gevel, die als een jas om het gebouw is gedrapeerd, zijn wintertuinen aangelegd; lichte ruimtes met bomen. De hoogste wintertuin brengt het daglicht tot diep in het ondergrondse vergadercentrum. In de diepe, voorheen donkere kantoorvloeren zijn vides gemaakt. Zo krijgen alle werkplekken voldoende daglicht en ontstaat een open kantooromgeving.

Bij het gevelontwerp hebben de architecten een ‘synthese van esthetiek en technisch vernuft’ proberen te bereiken. Door de richting van de ramen per verdieping te wisselen krijgt het gebouw een horizontaal gevelbeeld, verwijzend naar de oorspronkelijke gevel.

De schuine gevelvlakken zorgen er vooral voor dat het daglicht ver het gebouw in kaatst en ze zorgen voor een optimale circulatie van ventilatielucht. De lichtgewicht prefab gevelcassettes zijn snel, schoon en zonder veel geluidsoverlast te monteren.

Totaalconcept
Architectuur, interieur en tuinontwerp vormen één totaalconcept, laat Team V weten. Alles is tot in detail ontworpen. De schuine lijnen van de gevel komen terug in de wanden van de vergaderunits, de videranden met geïntegreerde werkplekken en in het ontwerp van de boombakken.

Ter oriëntatie is het gebouw verdeeld in drie vleugels: groen, okergeel en paars. Het kleurconcept is terug te vinden in de vloer- en wandafwerking tot en met de keuze van de beplanting.

Met 2.800 flexibele werkplekken is er ruimte voor vierduizend medewerkers. Er is sprake van een grote afwisseling van werkplekken en sferen, uiteenlopend van afgesloten belplekken en stilteruimtes tot comfortabele overlegzitjes en aanlandtafels. In het publieke gebied bevinden zich onder meer een koffiebar, brasserie, vergadercentrum, werklounge en restaurant.

Andere nieuwsberichten

Restaurant van hergebruikte bouwmaterialen voor Tuinen van West Amsterdam

23 februari, 1:50

Nederlands paviljoen op internationale boekenbeurs Taipei geopend

23 februari, 11:34

Inschrijving voor Rietveldprijs 2024 geopend

23 februari, 9:20

Symposium over belang en doel van tekenen voor architecten

22 februari, 5:26

ING verwacht dat huizenprijzen tussen vijf en acht procent stijgen

23 februari, 2:38

Naturalis lanceert methodiek om biodiversiteit bermen te vergroten

23 februari, 12:19

Bouwbedrijf BAM haalde eigen, aangescherpte veiligheidsdoel niet

23 februari, 10:27

Klimaat- en energiebeleid kost gemeenten fors meer volgens rapport

22 februari, 4:12

Recordomzet voor Arcadis, een derde meer winst

22 februari, 10:11

Twee doden en twee gewonden door ongeluk bij brug in aanbouw Lochem

21 februari, 1:27
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan