OVV: omvallen hijskranen Alphen onvermijdelijk

29 juni 2016, 10:08
Het plaatsen van de Koningin Julianabrug in Alphen aan den Rijn op 3 augustus vorig jaar had niet goed kunnen gaan. Dat concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) in het onderzoeksrapport over het kraanongeluk bij deze werkzaamheden.

De kranen die op pontons stonden, vielen om bij het neerleggen van het rijdek. Het ongeluk leidde tot een enorme ravage in het centrum. Een aantal woningen aan de oever van de Oude Rijn werd verpletterd. Door het ongeluk werden achttien woningen onbewoonbaar. Er vielen geen gewonden.

"De voorbereiding op het plaatsen van het nieuwe brugdek schoot ernstig tekort", stelt de OVV. "De uitvoerende bedrijven hebben de complexiteit van de werkzaamheden onderschat en geen enkele partij realiseerde zich dat het hijsen van het brugdeel risico’s had voor de omgeving."

Te lage stabiliteit
Het is duidelijk geworden dat de hijsopstelling een te lage stabiliteit had. Toen tijdens het hijsen een van de pontons sterk begon te hellen, bezweek de kleinste kraan onder het gewicht en trok vervolgens de gehele hijsopstelling mee in zijn val.

Er is onvoldoende stilgestaan bij het belang van stabiliteit, meent de OVV. "In het hijsplan werd geen rekening gehouden met een aantal factoren dat de stabiliteit beïnvloedt, zoals het verschuiven van het zwaartepunt door het manoeuvreren met de kranen, de wind en de doorbuiging van de mast. In de laatste versie van het hijsplan ontbrak een stabiliteitsberekening.''

Dichtbebouwd gebied
Dat de werkzaamheden met groot materieel werden uitgevoerd in dichtbebouwd gebied, was voor niemand aanleiding om in de voorbereiding bewust stil te staan bij mogelijke risico’s voor de omgeving.

"Het ingeschakelde bouwbedrijf had als projectleider een spilfunctie en moest toezien op alle risico's. Het bouwbedrijf zag het plaatsen van het brugdeel echter als taak van de staalbouwer. De partijen vertrouwden blind op elkaars kennis en ervaring en leunden op de verantwoordelijkheid van de ander'', aldus de OVV.

"Bij het project lag de focus van de gemeente op het voorkomen van hinder en overlast voor omwonenden", constateert de OVV. "Dit terwijl de gemeente een belangrijke (overheids-)taak heeft in het waarborgen van de publieke veiligheid, zeker bij werkzaamheden in dichtbebouwd gebied.''

Hard aangekomen
De conclusies uit het onderzoeksrapport zijn hard aangekomen bij de aannemers. "We gaan met de aanbevelingen aan de slag, maar zijn ook geschrokken van de stevige conclusies van de Onderzoeksraad", aldus de aannemerscombinatie Mourik Infra/BSB Staalbouw/Peinemann.

"Het rapport levert belangrijke inzichten op voor zowel de bouwcombinatie als de werkwijze in de gehele sector. De aanbevelingen van de raad worden ter harte genomen en de betrokken bedrijven hebben in de tussentijd ook niet stilgezeten en al diverse verbeteringen doorgevoerd in hun bedrijfsvoering.''

Directeur Jaap Kruijt van Mourik Groot-Ammers BV biedt namens zijn bedrijf nogmaals verontschuldigingen aan de gedupeerden aan.

'Scherp rapport'
De gemeente Alphen aan den Rijn concludeert dat alle betrokken van het rapport kunnen leren. "Het rapport geeft duidelijkheid over de oorzaak en achtergronden van het kraanongeval. Het is een scherp rapport met adviezen waar alle betrokkenen lering uit kunnen trekken. Het college neemt de aanbevelingen die de Onderzoeksraad doet ter harte en gaat het rapport de komende dagen uitgebreid bestuderen en bespreken."

De gemeente zegt als opdrachtgever in het proces beter te gaan aansturen. "Ook vragen wij als vergunningverlener vaker om een bouwveiligheidsplan. Alle activiteiten richten zich op het vergroten van de bewustwording van alle betrokkenen met betrekking tot de risico’s."

https://youtu.be/i10kOduKpaA

Bron: ANP

Gerelateerde nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Meerstemmige geschiedenis en toekomst architectuur centraal tijdens symposium

22 november, 3:50

Tijdelijke woningen voor Oekraïense vluchtelingen en starters in Eemnes

22 november, 1:46

De Warren ontvangt Ammodo Architecture Award

22 november, 10:48

Een houten villa genesteld in het bos

21 november, 5:31

Reizend programma verkent opgaven stedelijke regio Breda en Tilburg

22 november, 4:34

Infrastructuur ‘piept en kraakt’, logistieke sector eist actie

22 november, 11:55

Bijleveld: houding raadsleden droeg niet bij aan imago Floriade

22 november, 9:35

Tekort aan grond blijft bouw sociale huurwoningen dwarszitten

21 november, 4:27

Tender voor woonblokken op twee van de laatste kavels Eenhoorngebied Amsterdam

21 november, 2:41

Woonbond stapt uit overleg over huren in sociale sector

20 november, 4:08
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan